Revolutiile din 1989

Voi avea prilejul in lunile urmatoare sa scriu pe larg despre semnificatiile global-istorice ale revolutiilor din 1989. Voi fi la Viena, pe 27 martie, la o conferinta organizata de ICR Viena pe tema aniversarii Revolutiei Romane.

Am scris pe larg despre natura in genere non-violenta a acestor revolutii, despre resursele lor teoretice si morale. Romania a fost o exceptie in masura in care regimul a recurs la asasinat in masa pentru a opri explozia revolutionara. Stalinismul pentru eternitate isi dadea din nou masura obscurantismului sau consecvent si nelimitat. In Polonia, echipa reformator-gorbaciovista din fruntea PMUP a acceptat sa negocieze cu exponentii sindicatului liber si auto-guvernnat Solidarnosc si, spre stupoarea generala, a acceptat alegeri libere si oneste. S-a ajuns, acum doua decenii, la formarea primului guvern necomunist din Blocul Sovietic, condus de intelectualul laic catolic Tadeusz Mazowiecki, apropiat de revista Tygodnik Powzechny din Cracovia si de Papa Ioan Paul al II-lea.   In timpul acesta, Ceausescu era obsedat sa anatemizeze gorbaciovismul drept o “deviere de dreapta” in miscarea comunista mondiala.

Iata un link la un articol scris de politologul Stefan Auer care accentueaza specificul revolutiilor din Europa Centrala ca miscari non-teleologice si fara ambitii radical-redemptive. Cred ca textul lui Auer poate fi util studentilor de la istorie si stiinte politice in analizele pe care le intreprind legate de aceste miscari sociale si politice nascute din cauze morale si culturale in egala masura cu elemete de ordin economic.  Disperarea morala a contat la fel de mult in geneza miscarilor revolutionare ca si nemultumirile economice.  Recomand volumul Revolutiile din 1989 pe care l-am coordonat la Routledge si care a aparut in romaneste la Polirom in excelenta traducere a Cristinei si a lui Dragos Petrescu (au primit premiul pentru traducere din partea revistei Sfera politicii).

http://www.eurozine.com/articles/2004-06-14-auer-en.html

Comments are closed.

%d bloggers like this: