Traian Ungureanu, demis de la ziarul Cotidianul

Traian Ungureanu este un ziarist de prima clasa, din specia lui N. Carandino, Mihail Farcasanu si Noel Bernard. Creator de concepte si intotdeauna informat teoretic, vorace lector de filosofie politica, Traian este pentru mine un model de onoare a scrisului si atitudinii asumate onest, deschis, fara sofisme rasucite si fara deghizari insidioase. Acolo unde atitia bijbiie si se ratacesc, Traian ofera sisteme de referinta. Partizanatul sau este unul in favorea libertatii. Fara acest partizanat moral, ilustrat de Camus, Aron, Minogue, Monica Lovinescu, Scruton, Revel, declamatiile si proclamatiile democratice ramin vorbe goale. Citesc cu stupoare diverse luari de pozitie care incearca sa sugereze o incompatibilitate intre obiectivitatea jurnalistica si sutinerea unei pozitii politice. Nu l-a sustinut Raymond Aron (editorialist vreme de decenii la Le Figaro) pe generalul de Gaulle? Nu a sustinut Gazeta Wyborcza in Polonia directia civic-liberala? Si-au ascuns vreodata Monica Lovinescu si Virgil Ierunca optiunile anticomuniste? A renuntat Traian Ungureanu la facultatile, normele si criteriile ale analitice care il plaseaza la etajul de virf a ceea ce inseamna jurnalismul democratic romanesc? Strategia dublelor standarde este intodeauna paguboasa.

 

Traian Ungureanu

Traian Ungureanu

 

 

Traian a decis sa candideze pentru Parlamentul European pe lista PDL. Mi se pare un gest normal pentru un intelectual public sa se angajeze in actiunea politica menita sa sustina valorile in care crede. Inceteaza Traian Ungureanu sa fie un analist stralucit? Nu a mai fost Bronislaw Geremek un ginditor de mare rafinament dupa ce a devenit ministru de externe, presedinte al Senatului ori europarlamentar? Ar fi ezitat Adam Michnik sa-i ofere o rubrica in Gazeta Wyborcza?  Cind se va scrie istoria presei romanesti a ultimelor doua decenii, si nu ma indoiesc ca se va scrie, contributia lui Traian Ungureanu va fi mentionata asa cum o merita un om care a scris ceea ce a crezut, cu argumente rationale si cu un talent literar pe care nu-l pot nega nici macar criticii sai cei mai inversunati (nu ma refer la cei care se afla in treaba sa-l acuze de “impostura”, o alta stupiditate ce nu merita mai mult de o secunda de uimire dezgustata). In plus, istoria nu poate fi pusa intre paranteze, ocultata ori refulata: Traian a fost la BBC o voce magnetizanta, autor al unor comentarii de o impecabila acuratete si probitate. Am facut cu Traian interviuri pe teme legate de marxism, fascism, istoria comunismului, ca si despre mitologiile post-comuniste, si am fost de fiecare data impresionat de cultura sa istorica, de apetitul pentru perspective comparative.  Pentru Traian Ungureanu, a a raporta mereu situatia romaneasca la starile din celelalte state ale regiunii este o obligatie profesionala. La New York, in aprilie 2008, vorbind despre condamnarea dictaturii comuniste in numele statului roman de catre Traian Basescu, Traian a formulat memorabil paradoxul situatiei din Romania: “Noi am crezut ca e vorba de o autopsie, in fapt era o vivisectie”. As mai adauga faptul ca Traian este unul dintre foarte putinii ziaristi din tara care sunt mereu la curent cu cartile cele mai importante in domeniul istoriei si filosofiei politice. Cititi textele sale din Idei in dialog si din Revista 22, zecile, poate sutele de comentarii din Cotidianul, cititi volumele aparute la Humanitas si veti gasi mereu referinte de  o exceptionala acuitate la cartile unor Michael Burleigh, Michael Oakeshott, Roger Scruton, Martin Malia, Raymond Aron, Alain Besancon si citi altii. Jurnalismul lui Traian Ungureanu este unul al reflectiei vii, al pasiunii pentru idei, al atititudinii etice incandescente, al apelului la memorie.

Nu este un secret pentru nimeni ca inlaturarea lui Traian de la BBC  nu a fost o actiune inocenta. E bine sa tinem minte. Cind a fost invitat sa colaboreze la Cotidianul, era limpede cine este Traian Ungureanu.  Mi-e teribil de teama ca nu el este cel care s-a schimbat…

Despre Traian Ungureanu, vezi si articolul lui Mihail Neamtu.

One Response to Traian Ungureanu, demis de la ziarul Cotidianul

  1. […] Călin Andrei Mihăilescu – interviu cu Traian Ungureanu (via Vladimir Tismăneanu) […]

%d bloggers like this: