In spatele fatadei oficiale: Adriana Bittel despre “Perfectul acrobat” Leonte Rautu

In Formula As (6 martie 2009, p. 25) o remarcabila, informata si competenta cronica semnata de Adriana Bittel la cartea Perfectul acrobat. Leonte Rautu, mastile raului (Ed. Humanitas, 2008). Pana la aparitia pe web iata un fragment din analiza Adrianei Bittel:

“Spre deosebire de majoritatea tovarasilor lui activisti, acest personaj malefic (Rautu) – servil cu superiorii si zbir cu subordonatii – era cultivat si deloc prost, ceea ce constituie o circumstanta agravanta. In particular citea cu interes literatura si filosofie din putredul Occident’ carti interzise sub pedeapsa intelectualului de rand, iar public era un vehement caine de paza al ‘puritatii ideologice’, un dogmatic gata sa blameze tot ce se abatea de la linia momentului. Atat biografia, cat si portretul psihologic al acestui detestabil acrobat, creionate din discutiile tanarului istoric – harnic si aplicat – Cristian Vasile cu Vladimir Tismaneanu si Mihai Sora, cat si anexele documentare, probeaza ipocrizia, imoralitatea cinica, mizeria umana din spatele fatadei oficiale.

Vladimir Tismaneanu, care l-a cunoscut din familie, are capacitatea unei analize complexe, cu distantarea critica a profesionistului si cu scopul declarat de a preveni o posibila intoarcere a terorii dictatoriale. In acest sens, pasionantul volum Perfectul acrobat are si valoare pedagogica.”

Cronica Adrianei Bittel, temeinica si scrupuloasa, se situeaza la antipodul unor neo-culturnice semnalari diletante, reactii insolent-efemere pe marginea unui subiect care invita la gravitate, empatie pentru victime si pudoare. In fapt, cum observa Adriana Bittel si cum au notat Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici, Tudorel Urian, Cristian Patrasconiu, Bogdan Duca, Mircea Mihaies, Bogdan Cristian Iacob, Dan C. Mihailescu, Ovidiu Pecican,  Nicolae Coande, spre a-i numi doar pe unii dintre recenzentii cartii, este vorba de un volum care ar merita sa intre in bibliografiile cursurilor universitare legate de istoria culturii romanesti sub dictatura comunista. Documentele incluse in volum, inclusiv nefastul discurs al lui Rautu “Impotriva cosmpolitismului si obiectivismului in stiintele sociale” sunt examinate in prima parte a cartii, explicindu-se natura si consecintele jdanovismului ca strategie de anihilare a oricarei autonomii intelectuale.  Cum o probeaza deriziunea neo-culturnica si iluzionismul revizionist, sirma rosie pe care a dansat perfectul acrobat nu a disparut…

Comments are closed.

%d bloggers like this: