Ideologul protocronismului: Mihai Ungheanu a incetat din viata

A incetat din viata criticul si istoricul literar Mihai Ungheanu, cindva unul dintre promitatorii tineri intelectuali romani. Autor al volumului Campanii, remarcat pentru stilul vag-nonconformist, exeget al operei lui Marin Preda, Ungheanu a virat treptat catre directia protocronista lucrind in siajul lui Edgar Papu si s-a aliat cu personaje precum Nicolae Dragos, N.D. Fruntelata, A. Paunescu, E. Barbu, Paul Anghel, Dinu Sararu, Ion Lancranjan, Dan Zamfirescu si chiar C. V. Tudor. La revista Luceafarul, unde a fost redactor-sef adjunct, Ungheanu a fost campion al directiei ostile liniei lovinesciene in cultura romaneasca si a incurajat stilul grobian, injurios-pamfletar practicat de Artur Silvestri. Ungheanu l-a sustinut pe sociologul protocronist Ilie Badescu in tentativa de a-l anexa pe Eminescu ideologiei oficiale. A facut parte din cei pe care Monica Lovinescu i-a numit trepadusi de Curte Noua, “grupul celor douazeci si ceva” care a intervenit in repetate rinduri pe linga N. Ceausescu impotriva intelectualitatii critice pro-occidentale. Intre cei acuzati de “cosmopolitism” si “servilism” in raport cu postul de radio “Europa Libera” se aflau N. Manolescu, E. Simion, M. Iorgulescu, Octavian Paler, G. Dimisianu, Valeriu Cristea, Mircea Zaciu, Gh. Grigurcu. Nu mai vorbesc de atacurile impotriva “Cenaclului de luni” aparute in Luceafarul, Saptamina si SLAST-ul lui Ion Cristoiu destinate sa amuteasca tinara generatie care refuza inregimentarea ideologica.  Sugerez lectura cartii despre protocronism semnata de Alexandra Tomita aparuta in 2007 la Cartea Romaneasca. Protectorii acestui nefast grup de presiune, analizat de Katherine Verdery in cartea Compromis si rezistenta in cultura romana, tradusa la Humanitas, au fost Dumitru Popescu, Eugen Florescu si Mihai Dulea.

Dupa 1989, M. Ungheanu a supralicitat tematica nationalist-xenofoba si a activat la nivel de virf in PRM. In timpul “Patrulaterului Rosu” (guvernarea Vacaroiu) a fost secretar de stat la Ministerul Culturii.  A fost profesor la Universitatea “Spiru Haret” patronata de fostul cadrist din Ministerul Invatamintului, protejatul Elenei Ceausescu, Aurelian Bondrea. A publicat o carte propagandistic-conspirationista despre “Holocaustul culturii romane”, reluindu-si marotele sovine si antisemite. In acelasi sens, a scris in paginile publicatiilor vadimiste si a atacat, ca senator PRM, Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste. In chip ironic, acelasi Eugen Simion, criticul neo-lovinescian stigmatizat si insultat de M. Ungheanu in anii 1980, a girat prezenta militantului peremist in conducerea unui institut menit sa analizeze stiintific natura si consecintele totalitarismului.

Destinul lui Mihai Ungheanu depune marturie pentru forta de seductie a doctrinelor totalitare, inclusiv a nationalismului antiliberal, asupra unor intelectuali dispusi sa renunte la principiul autonomiei esteticului si sa cautioneze barocul fascisto-comunist.

Comments are closed.

%d bloggers like this: