Voronin si jocurile urzite de Moscova in Moldova: Un interviu cu Armand Gosu

In Evenimentul Zilei un interviu calm, lucid, informat si clarificator cu istoricul Armand Gosu despre cauzele si implicatiile reale ale evenimentelor din Moldova. Atunci cind unii jurnalisti si analisti incearca sa demonstreze ca PC al Moldovei nu este “comunist” decit cu numele, argumentele acestui remarcabil analist/kremlinolog sunt un corectiv important. Iata un fragment din interviu:

“Vedeţi în spatele acestei atitudini un joc de culise al Kremlinului…

AG: Este clar că e jocul sponsorilor lui Voronin. Moscova îi finanţează de ani de zile regimul, e interesul lor ca lucrurile să nu se schimbe acolo şi comuniştii să rămână la putere. Personal, cred că intenţia Kremlinului este de a fisura flancul estic al Uniunii Europene prin menţinerea instabilităţii în zonă.

Sugeraţi, de fapt, că evenimentele din ultimele zile n-ar avea doar o miză regională, ci una europeană, cu implicaţii geopolitice. De ce nu intervin atunci oficialii comunitari?

AG: România şi Republica Moldova sunt mize prea mici. Oricât de ciudat ar suna, deşi suntem membri ai Uniunii, poziţiile europene din ultima perioadă nu confirmă decât că nu prea contăm. Asta deşi situaţia e aberantă. Nici Belarusul, mă refer la situaţia polonezilor de acolo, nu şi-a permis să facă ceea ce face acum Republica Moldova. Iar noi asistăm neputincioşi pentru că UE, OSCE şi Departamentul de Stat al SUA sunt surde. Rusia este lăsată să-şi facă jocurile, în detrimentul unei tinere generaţii de cetăţeni moldoveni care vor să-şi construiască destinul în libertate.”

2 Responses to Voronin si jocurile urzite de Moscova in Moldova: Un interviu cu Armand Gosu

  1. […] uit la Vladimir Tismaneanu si il vad cum penduleaza intre anticomunism si rolul de istoric. Ii vine greu sa gaseasca un echilibru intre cele doua pozitii si este normal sa fie asa. Intre […]

  2. […] international, apararea romanilor din Moldova nu mai reprezinta pentru ELITA INTELECTUALA si POLITICA de la Bucuresti niciun motiv de […]

%d bloggers like this: