O noua gluma: Radu Duda, “candidat anti-sistem”

Propaganda inseamna repetarea la infinit a unor asertiuni dubioase prezentate drept adevaruri definitive. Vizitati expozitia de la US Holocaust Memorial Museum despre propaganda nazista: “State of Deceit”. Propaganda, totalitara sau nu, este mai presus de orice brainwashing. Te invata ce sa crezi si ce sa nu crezi. Te aduce in starea de leguma mentala. Prin propaganda, a scris-o in anii 30 psihologul exilat rus rus Serghei Tchakotine (Ciakotin), se realizeaza violul maselor. Cititi-l pe Jacques Ellul si veti gasi destule exemple. Ori pe Bogdan Ficeac, analist subtil al manipularilor moderne.

Verificarea empirica este exclusa din capul locului. Conteaza prima impresie, sentinta-soc, afirmatia apodictica, enormitatea proclamata ritos, the punch-in-the-nose. Cam asa stau lucrurile si cu noua sintagma propagandistica ce ar dori sa-l poleiasca pe dl Radu Duda drept “candidatul anti-sistem” (v. relatarea din Cotidianul despre emisiunea d-lui Stelian Tanase avindu-l ca invitat pe dl Radu Duda). Dl Tanase este un politolog si un jurnalist prea versat ca sa nu stie aceste lucruri.

Cum ar putea fi dl Duda acest ins fara de prihana, salvator mesianic nascut din spuma marii, transparent, diafan, ethereal si inalterabil etic precum roua diminetii, cind este lucru bine-stiut ca domnia sa a detinut functii copios remunerate ca “amabassador-at-large” oferite de guvernarea Iliescu-Nastase? Ca la diversele “functiuni” ceremonial-aniversare a fost amfitirionul unor supeuri avindu-i ca oaspeti pe Ion Iliescu, Petre Roman, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu si Bogdan Olteanu? Dl Radu Duda este parte a sistemului si actioneaza cit se poate de vizibil in acest sens. Anti-Basescu? Neindoios. Anti-sistem? It’s a joke. Daca ne pierdem simtul umorului suntem noi insine pierduti.

Comments are closed.