Catalin Avramescu despre “candidatul anti-sistem” si mascarada diplomelor

De pe blogul lui Catalin Avramescu, aceste notatii amuzate privind modul cum se nasc CV-uri scortoase si diplome de Harvard. Cind ma gindesc la sarmanii mei studenti de la University of Maryland care agonizeaza ani de zile pregatind examene comprehensive, planuri de lucrari doctorale, metodologii sofisticate, comisii cu profesori care sunt intodeauna super-ocupati, nu pot decit sa-l invidiez pe domnul Duda pentru viteza cosmica a absolvirii cursurilor la doua colegii respectabile. C’est la vie: unii suntem mai molcomi, mai inceti decit altii…

“Ca de obicei, o emisiune slugarnică din partea lui Stelian Tănase. Ca de obicei, un jurnalist “de trust” (cred că era Ion M. Ioniță, dacă am deslușit bine secvențele de pe net). Și tot ca de obicei, un invitat “de trust”. Radu Duda. În legătură cu care emisiunea lui Stelian Tănase titrează că este “un candidat anti-sistem”. Unde s-a luptat cu “sistemul” d-l Duda? La recepțiile oficiale?

În fine… Drept e că nu am urmărit toată emisiunea, așa încît nu știu dacă d-l Tănase l-a întrebat ceva despre CV. Din cîte se pare, Radu Duda a fost două săptămîni la Harvard. Iar de aici a emis ideea că a “absolvit” la Harvard.

Sesizați de Hotnews, un consilier al lui Radu Duda, pe numele său Comșa, a declarat că va schimba CV-ul cu pricina.

“Vom opera aceasta schimbare, nu e nici o drama, dar nu inteleg care este subiectul acestui posibil articol. (…) Aceste cursuri comprimate sunt special create pt personalitati din intreaga lume – presedinti, primi-ministri, case regale, generali de armata, etc si se bucura de cei mai competeni profesori din lume, specializati in arta guvernarii…nu e relevant? Credeti ca participantii ar trebuisa se inscrie la un program de 4 ani plus doi masterat? Pur si simplu nu inteleg critica sau “culpa”.. ”, a mentionat Cornel Comsa pentru Hotnews.

Da, d-le Comșa, chiar așa. În lumea normală, ca să fii absolvent al unei universități trebuie: 1. Să fi fost admis; 2. Să fi urmat cursurile de licență, master, sau doctorat; 3. Să fi susținut examenele formale pentru aceste diplome. Abia după aceea te poți numi “absolvent” al acelei universități.

N-am nimic cu calitatea de candidat a lui Radu Duda. E dreptul domniei-sale. Problema mea e cu totul alta aici. Bufoneria din jurul diplomelor politicienilor, reale sau imaginare.

În țara aceasta sînt numeroși studenți. Unii mai buni, alții mai puțin. Dar toți studenții demni de acest nume se înscriu la o facultate, se duc la cursuri și seminarii, trec examenele finale (eventual susțin o lucrare). Iar politicienii își pun în CV-uri workshop-uri, șușanele politice, vizite sociale ori cursuri organizate conspirativ de diverse instituții altele decît cele de învățămînt. Frumos… Am să le explic la studenți, la curs, că e suficient să fi trecut pe la școală două săptămîni. Restul, la Polul Nord.”

Comments are closed.

%d bloggers like this: