O carte zguduitoare: George Orwell, Omagiu Cataloniei (Polirom)

George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului , o devastatoare, definitiva anatomie a universului totalitar: O mie noua sute optzeci si patru (prefata Vl. Tismaneanu, Ed. Polirom, 2002), in topul vinzarilor Polirom.

Scria candva Orwell: “Vreti sa stiti ce este totalitarismul? Imaginati-va un om cu o cizma deasupra gurii. Pe veci”. Omagiu Cataloniei deconspira miturile cominterniste despre Razboiul Civil spaniol (1936-1939), submineaza manicheismul ipocrit, vorbeste despre “razboiul civil din cadrul razboiului civil”, despre lichidarea de catre agentii lui Stalin (intre care Erno Gero, cel care avea sa fie apoi unul din liderii Ungariei stalinizate) a incercarii de a construi la Barcelona un socialism libertar.  Asemeni lui Koestler, Orwell a devenit in Spania ceea ce se cheama un true unbeliever.  Detestand obtuzitatea militarismului franchist, a fost la fel de critic in raport cu o stanga incapabila sa se rupa de vraja perversa a propagandei  bolsevice. Orwell noteaza orbirea ziaristilor “progresisti’, disponibilitatea lor de a subscrie la viziunile conspirationiste de sorginte comunista. In aceste scenarii diabolizante, oricine nu era de partea stalinistilor, devenea automat “agent al fascismului” (obiectiv ori subiectiv, spre a utiliza jargonul dialectic).  Ambele tabere cultivau, venerau, sacralizau violenta exclusivista.   POUM (Partido Obrero de Unificacion Marxista) nu a fost un partid trotkist, liderul sau, Andreu Nin (ucis la Barcelona de catre NKVD-isti) il criticase pe Trotki si fusese la randul sau criticat de acesta.   Dupa cum trotkismul nu era de fapt decat un leninism antistalinist si nicidecum o varietate de “social-fascism”.  Nin si camarazii sai POUM–isti erau insa vinovati de refuzul de a sustine abjectiile mistificatoare staliniste.  Mai mult, la Barcelona s-a incercat o resurectie a consiliilor muncitoresti, a acelor forme spontane de democratie directa suprimate de bolsevici in martie 1921, prin anihilarea revoltei de la Kronstadt. Omagiu Cataloniei este o carte de o sangeranda, perena, zguduitoare luciditate.

Omagiu Cataloniei

Omagiu Cataloniei

Traducere din limba engleza de Radu Lupan
Prefata de Vladimir Tismaneanu

Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pina la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avind ca rezultat azvirlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati. Omagiu Cataloniei si-a cistigat un caracter independent fata de marile opere care i-au urmat, reprezentind un tablou intru totul sincer si personal al unui conflict care a exemplificat unele dintre cele mai acute probleme morale ale secolului XX.

„Impreuna cu Arthur Koestler, George Orwell a personificat exemplar eroismul clarviziunii, curajul de a refuza si a repudia fanatismele mitologice, narcoza ideologica.” Vladimir Tismaneanu

„O superba poveste de razboi, de o onestitate brutala.” Daily Telegraph

„Fiecare rind temeinic pe care l-am asternut din 1936 incoace a fost scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si in favoarea socialismului democratic, asa cum il inteleg eu.” George Orwell

Comments are closed.

%d bloggers like this: