Grota se reîntoarce în piaţă

Când masele se pierd în idolatrii vane iar tineri inculţi şi jurnalişti ignari se răsfaţă cu dispreţul la adresa clasei intelectuale responsabile – îndeobşte, autori de cărţi şi studii validate de reţeaua internaţională sau consacrate de generaţia de cărturari interbelici ai României -, poeţi de teapa lui Adrian Păunescu revin la limbajul de grotă. Linguşitorul de serviciu al lui Nicolae Ceauşescu îl insultă pe Gabriel Liiceanu într-un limbaj greu de reprodus aici. Antologia Ruşinii continuă pe micile ecrane – mai grav, în acele posturi de televiziune unde  puţinii profesionişti rămaşi în funcţie ar trebui să stopeze campaniile imunde şi vulgaritatea deşănţată.

Un oportunist al perioadei comuniste, poet minor şi versificator onctuos, revine cu statut de om politic al PSD pentru a profera injurii dezgustătoare la adresa unui gânditor şi eseist care nu doar n-a acceptat să fie membru PCR, ci a scris cea mai frumoasă istorie a formării intelectuale sub idealul umanismului clasic: Jurnalul de la Păltiniş (1983). Când România aniversează 20 de ani de la căderea comunismului, reproducerea acestor scene mi se pare ireală.

2 Responses to Grota se reîntoarce în piaţă

  1. […] care niste oameni au tinut sa ne explice ca ne pierdem in “idolatrii vane” (vorba d-lui Tismaneanu). topul argumentarilor constipate de care m-am izbit pana acum ar fi […]

%d bloggers like this: