Magma din care se naşte ura: Ioan Stanomir despre resentiment

Dragă Vladimir,

Mi se pare că tema resentimentului nu poate fi despărţită de expansiunea vulgarităţii în spaţiul nostru public. Pentru a se exprima şi pentru a contamina, resentimentul are nevoie de acest vehicol lingvistic  şi mentalitar care este vulgaritatea. Abandonarea oricărei retorici a politeţii traduce, dincolo de orice ambiguitate, ignorarea decenţei ca parte din ecuaţia demnităţii umane. Jignirea, insinuarea, calomnia, demonizarea adversarului sunt instrumentele prin care omul resentimentar neagă celui din faţa să însăşi umanitatea. Inamicul încetează să mai fie un Om, el este, din acest ,moment, o entitate proteică căreia i se atribuie  întreaga gamă de defecte generice. Resentimentul este magma din care se naşte ura. Istoria veacului trecut o probează, dincolo de orice dubiu.

Căci aceste campanii de ură- cum sunt cele îndreptate împotriva ta sau a lui Horia Patapievici- sunt mai mult decât un accident pasager în spaţiul nostru public. Ele indică îndrumarea către o direcţie a linşajului mediatic, intoleranţei şi violenţei simbolice. În această confruntare, neutralitatea nu poate fi imaginată. Resentimentul colonizează minţi şi modelează conduite. Ceea ce poate face moderaţia intransigentă a libertăţii este să îi opună bunul simţ al unei umanităţi ultragiate.

PS  Ca o ilustrare a celor scrise aici de profesorul  Ioan Stanomir, iata doua mostre de vulgaritate insultatoare,  postate drept “reactii” la articolul meu de astazi din Evenimentul Zilei:

“Volodea cu soricul gros.

de Scolasticul(Vizitator), miercuri, 9 septembrie 2009 – 11:29

Priviti chipul acestui impostor, aceastei scursuri. Grosime = 10 cm de soric in falci. Daca asta mai are dreptul sa se adreseze pe probleme de etica, istorie si morala Romanilor atunci poporul acesta nu mai are nici o sansa. Uitati-va cati asemeni lui ii sorb fiecare cuvant, uitati-va cati Volodea Tismaneanu are aceasta tara. E limpede suntem un popor pierdut in istorie, noi nu mai existam, a ramas doar o dara de mizerie si jeg.”

sicofantul Volodea….

de Filotei-calugarul cosmic(Vizitator), miercuri, 9 septembrie 2009 – 15:31

“ne da lectii despre SICOFANTI???????BA belitule,ai impresia ca daca citezi niste nume (autori) despre care doar 3% DIN CITITORII evz. au auzit, devii interesant? Nu, tot un sicofant evreu marca KGB ramai!!!!!Doamne, da ce m-am saturat de elucubratiile tale, Volodea….ca numele conspirativ nu-l stiu inca….”

 

Lexicul urii este consonant pana la coincidenta cu acela propagat pe blogurile subterantei resentimentului si in articolele menite sa-i maculeze pe intelectualii democrati.  Sa mai observ doar ca forumurile ziarelor occidentale de prestigiu sunt scutite de asemenea interventii calomnioase, ad hominem.

One Response to Magma din care se naşte ura: Ioan Stanomir despre resentiment

  1. […] tismaneanu.wordpress.com […]

%d bloggers like this: