“Sa ne rugam si pentru resentimentari !”: Cristian Preda despre lumea romaneasca de azi

Nota VT: Iata mai jos contributia politologului Cristian Preda la dezbaterea despre rolul resentimentului in lumea contemporana pe care am initiat-o pe acest blog de idei:

Exista doua forme de resentiment in societatea noastra.

Prima e purtata de cei care nu s-au impacat cu schimbarea de regim. Si-au cladit viata in comunism si nu s-au mai putut schimba. Ei detesta libertatea si nu vor sa aiba parte de ea. Sunt acri si neconsolati. Daca tac, urasc. Daca vorbesc, insulta. Securisti si gospodine, gazetari si diplomati – mediul social alcatuit de aceste persoane e foarte eclectic.

A doua categorie de resentimentari e alcatuita din cei care, in varsta fiind, au asimilat schimbarea de regim si din cei care s-au maturizat pur si simplu dupa 1990. Pentru acestia, resentimentul e diferit. Nu e legat de ura, ci de invidie. Valorile societatii libere nu le spun mare lucru. In optica lor, imbogatirea e doar efectul furtului, iar meritul nu exista, fiindca e vazut doar ca un aranjament. Mediocritatea lor e proiectata asupra celorlalti. Nimeni nu merita stima, pentru ca e suspect.

Aceste doua categorii intra rareori in contact, iar atunci cand se intampla asa ceva, alianta creata e efemera. Din aceasta pricina, lumea romaneasca ramane totusi respirabila. Nu putem insa fi o comunitate, pentru ca nu avem pace in suflete.

Sa ne rugam si pentru resentimentari!

Comments are closed.

%d bloggers like this: