Degringolada stangii europene (1989-2009): Un raspuns de la Bogdan C. Enache

Primesc din partea lui Bogdan C. Enache, un tanar politolog, membru
 al Asociatiei Civitas ’99, mesajul de mai jos care contribuie la luminarea dilemelor actuale, nu doar la stanga, dar si in perimetrul dreptei europene unde ideologiile asumate par sa fi fost hibridizate de idei socialiste. http://civitaspoliticsblog.wordpress.com/ Pentru contributii semnate de Bogdan Enache, recomand de asemenea:
 liberalism.ro
Draga Domnule Tismaneanu,
 
Imi iau libertatea sa va semnalez o alta perspectiva asupra declinului stangii europene, un subiect care am observat ca v-a retinut atentia pe blog :
 
http://hnn.us/blogs/entries/117604.html
 
Eu personal, atat cat conteaza, nu impartasesc teza unui declin al stangii europene, daca prin stanga se intelege promovarea unui sistem economic mixt, interventionist, dirijist. Exista o criza daca ne gandim ca stanga socialista nu mai are o mare idee si un mare program, asa cum a fost obisnuita de la originile sale, la care se adaga in anumite tari europene o criza organizatorica a partidelor de stanga pe fondul berlusconizarii politicii europene (pandantul tabloidizarii in politica).
 
Dar ideile de stanga domina mai mult ca niciodata scena politica : ele sunt, fara exceptie, parti integrante ale partidelor de dreapta din Europa continentala occidentala, iar un nou val radical de stanga, construit in jurul antiglobalizarii si ecologismului este in plina afirmare, cu precadere in partidele verzilor. Deci putem poate vorbi de un declin al organizatiilor clasice – partide de masa si sindicale – ale stangii sau un declin prin absorbtie si mainstreamizare a programului stangii, in niciun caz de un declin al ideilor de stanga. Atitudinea lui Sarkozy si a lui Merkel din timpul crizei actuale cred ca arata elocvent cat de raspandite si vibrante sunt ideile de stanga in Europa occidentala, intr-atat incat chiar si administratiei Obama i s-au parut prea radicale cateva dintre ele (cum ar fi plafonarrea rigida a bonusurilor dn sectorul bancar, interzicera unor instrumente financiare cu totul etc) si a refuzat sa le ratifice in cadrul G20.
 
Salutari sincere,
 
Bogdan Enache

One Response to Degringolada stangii europene (1989-2009): Un raspuns de la Bogdan C. Enache

  1. […] Tismăneanu pe tema situaţiei şi perspectivei stângii Europene. Întregul text îl găsiţi pe blogul domnul Tismăneanu. […]

%d bloggers like this: