Spiritul invinge: Herta Muller, o mare scriitoare, o mare constiinta, a primit Nobelul pentru literatura

Cele mai cordiale felicitari Herthei Muller pentru acest binemeritat premiu. Este o recunoastere a unei creatii literare exceptionale situata in zona pe care Monica Lovinescu a definit-o drept a est-eticului.

Cartea Herthei MullerRegele se-nclina si ucide”, aparuta in traducerea si cu notele lui Alexandru Al. Sahighian la Polirom in 2006, vorbeste despre dubla ei experienta, despre identitatea ei germana cu radacini in Romania, despre o lume a exilatilor si refugiatilor, un cosmos bantuit de amintiri, anxietati, nevroze. O lume care a fost candva dominata de figurile sinistre ale dictatorilor Ceausescu si Honecker, de politiile lor secrete, Securitatea si Stasi.  Alte carti, cu tematica inrudita, a subiectivitatii amenintate in sistemele dictatoriale,  au aparut in traducerea Norei Iuga.

Este absurd sa sustii ca Herta Muller ar fi  fost de fapt avantajata de persecutie si ca fara Ceausescu nu ar fi luat Nobelul. Acestui tip de sofism naucitor, inapt sa inteleaga sensul cuvintelor shakespeariene the uses of adversity (foloasele prigoanei, spre a cita traducerea datorata lui Catrinel Plesu din Timothy Garton Ash),  ii da o caustica replica Ioan T. Morar pe blogul sau.  Omul resentimentului, cum spunea recent filosoful Mihai Sora, traieste sub imperiul chinuitoarei intrebari: “De ce el (ea) si nu eu?”

Literatura Hertei Muller este una a marturisirii lucide, a curajului, sperantei si onoarei, ca si a dubiului, framantarii si disperarii. Nascuta in Banat in 1953, Herta Muller a studiat la Universitatea din Timisoara. Impreuna cu Richard Wagner, Helmuth Frauendorfer si William Totok, a participat la actiunile nucleului disident Aktionsgruppe Banat. A fost anchetata, urmarita, prigonita de Securitate. I s-a interzis sa publice. A fost fortata sa emigreze in 1987.  Nu a tacut, ci dimpotriva, a condamnat deschis crimele totalitarismului comunist, aberatiile regimului Ceausescu.  In toti acesti ani, Herta Muller a scris o literatura a franchetii ranite, a dialogului mereu intrerupt si totusi indispensabil, a vocii care refuza sa amuteasca.  In luarile de pozitie publica, s-a opus comunostalgiei, a reamintit constant ca Stasi si Securitatea, politiile secrete ale oricarei dictaturi, sunt de fapt un cancer al sufletelor. Iata un frumos si cat se poate de onest text de Dan Tapalaga.

Opera si biografia Hertei Muller se situeaza la antipodul scriitorului oficial, expert in tertipuri si combinatii, functionarii eterni ai “uniunilor de creatie” ai erei staliniste.  Nu a pactizat, sub nici o forma cu regimul comunist, nu i-a gasit justificari “umaniste” de tipul Krista Wolf.

Iata un citat revelator din Regele se inclina” (coperta patru, editia Polirom):

“Am trait peste treizeci de ani intr-o dictatura, in Romania.  Unde fiecare individ forma o insula in sine, iar tara intreaga, si ea, un spatiu etans in afara, supravegheat in interior. Exista asadar, pe marea insula mobila care era tara, micuta insula ratacitoare care erai tu insuti. Asezate una peste alta prin constrangere, doua realitati suprapuse fortat.  Desi oricare dintre ele te-ar fi putut zdrobi ea singura”.

Acest premiu Nobel este si o recunoastere a demnitatii Timisoarei, orasul martir unde s-a declansat revolutia romana din 1989, a spiritului neingenucheat al Europei Centrale, o regiune a victimelor, a sacrificiilor, dar si a eroilor, a celor care, pe termen lung, castiga.

Premiul Nobel acordat  Hertei Muller la doua decenii de la caderea Zidului Rusinii si de la revolutiile din 1989 este un tribut adus intelectualilor critici, celor care, sperand impotriva sperantei (spre a relua cuvintele lui Walter Benjamin) au facut posibila naruirea comunismului.  Este proba ca, in lupta dintre tiranie si spirit, spiritul invinge.

2 Responses to Spiritul invinge: Herta Muller, o mare scriitoare, o mare constiinta, a primit Nobelul pentru literatura

  1. […] a primit Nobelul pentru literatura scriitoarea nascuta in Banat? iata cateva motive enumerate de Vladimir Tismaneanu: Cartea Herthei Muller “Regele se-nclina si ucide”, aparuta in traducerea si cu notele lui […]

%d bloggers like this: