Esenţă şi accident, centru şi periferie în presă (plus bonus: Târgul Gaudeamus)

Cer mai întâi scuze cititorilor acestui blog pentru intermitenţa postărilor din ultima vreme. Mai multe calătorii cu scop academic în Europa şi SUA m-au reţinut departe de computer. Am urmărit cu interes evoluţia campaniei electorale şi am reţinut mai multe comentarii publicistice demnă de-o sobră evaluare. Astfel, Andrei CORNEA în Revista 22:

Cu numai 2% înaintea lui Geoană, Traian Băsescu are de dus o luptă dură pentru a câştiga în cel de-al doilea tur. Deţine însă două atuuri importante. Mai întâi, a obţinut acest rezultat în pofida campaniei de presă fără precedent împotriva lui, dezlănţuită de mai bine de doi ani, şi care a încercat să acrediteze, împotriva evidenţei, mitul „preşedintelui dictator“. (Nu mai devreme decât duminică seara, d-na Zoe Petre îl compara pe Băsescu cu Stalin – ceea ce, indiferent de context, este o insultă la adresa zecilor de milioane de victime ale stalinismului.) Se vede, deci, că nu există limite ale îndoctrinării şi manipulării neruşinate – ceea ce ar putea juca puternic în favoarea sa în al doilea tur de scrutin.

De asemenea, Mihail Neamţu despre manipulare:

http://grupareaaproape.wordpress.com/2009/11/26/nervii-domnului-patriciu-stupid-people-si-televiziunea-tribunal-mihail-neamtu/

Pe fondul isteriei create de noua moguliadă, în contextul oribilelor manipulări mass-media, a amestecului de minciună sfruntată, ignoranţă şi sferturi de adevăr rostite în platourile TV, îmi face plăcere să reamintesc prietenilor mei faptul că următoarele zile la târgul GAUDEAMUS se vor lansa mai multe cărţi esenţiale pentru înţelegerea trecutului nostru.

SÂMBĂTĂ 28 noiembrie

11.00 STANDUL HUMANITAS
Sinistra doamnă. Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha de Fahri Balliu
Participă: Excelenţa Sa domnul Dashnor Dervishi, ambasadorul Albaniei în România, Fahri Balliu,
Vladimir Tismăneanu, Tiberius Puiu, dr. Luan Topciu

14.00 STANDUL HUMANITAS
Despre 1989. Naufragiul utopiei de Vladimir Tismăneanu
Participă: Vladimir Tismăneanu, H.-R. Patapievici, Sever Voinescu, Lidia Bodea

17.00 STANDUL CURTEA VECHE,

COLECŢIA “CONSTELAŢII”

  • Despre sunete şi memorie. Fragmente de istoria ideilor de Ioan Stanomir.
  • Verbul ca fotografie. Comentarii politice şi disidenţe culturale de Mihail Neamţu.
  • Cadavrul răsturnat. Stânga la răscruce de Bernard-Henri Lévy.

Invitaţi: Vladimir Tismăneanu, Cristian Preda,  Alexandru Gussi, Angelo Mitchievici şi autorii Mihail Neamţu şi Ioan Stanomir.

Detalii, aici.


Comments are closed.

%d bloggers like this: