Astfel pier dictaturile: Condamnarea lui Liu Xiaobo, demonstratii in Iran (Updated 28 dec.)

Puterea celor fara de putere
Nu-mi propuneam sa scriu un text astazi (vineri, 25 decembrie). E liniste si pace, ne bucuram cu totii de sarbatori. Nu insa si liderii chinezi ori iranieni. Inspaimantati de eruptia libertatii de gandire, de resurectia sperantei, dictatorii recurg la represiune (intre cei ucisi de politia lui Ahmadinejad duminica 27 deceembrie 2009  s-a numarat Ali Mousavi, nepotul liderului opozitiei democratice).  Mi se pare clar ca regimul teocratic de la Teheran se dovedeste tot mai subred. In Iran, in China, in Cuba, zelul ideologiei radicale a last locul cinismului (la nivelul puterii) si impulsului anti-totalitar in randurile miscarilor disidente. Se cristalizeaza, tot mai primejdios pentru dictatori, ceea ce Vaclav Havel a numit, inspirat de filosofia lui Jan Patocka, puterea celor fara de putere.
Condamnarea lui Liu Xiaobo, intelectualul critic care, inspirat de lectiile disidentei din Europa de Est si Centrala si in primul rand de Carta 77,  a initiat Carta 08, la 11 ani de inchisoare tradeaza de fapt angoasele despotilor bolsevici de la Beijing.  Sotiei lui Liu nu i s-a permis sa asiste la proces. Supravegherea semnatarilor Cartei 08 s-a intetit si se astepta alte arestari.  Oximoronicul “market Leninism” isi arata acum adevaratul chip: cel al dispretului netarmurit pentru pluralism, pentru statul de drept.  Brejnev, Andropov si Cernenko i-au prigonit pe Soljenitin si Saharov. Cine-si mai aminteste de gerontocratii senili?  Sistemul sovietic s-a prabusit lamentabil, cum la fel se va narui si sistemul creat de Mao si Deng. Sunt intro totul de acord cu Cristian Preda: sentinta de la Beijing este o palmuire a demnitatii umane. Dar tribunalul istoriei este mai puternic decat tribunalele dictaturilor. Reflectiile lui Imre Nagy din “Memorandumul de la Snagov” spun totul: “Qui vivra, verra”.
Cuvintele lui Chateaubriand , atat de dragi Monicai Lovinescu, din finalul biografiei lui Stalin de Boris Souvarine sunt mai actuale decat oricand: “In zadar prospera Nero, Tacit s-a nascut in imperiu…”

Intelectualii critici au fost cei care au sfidat continuumul represiv, au articulat sintaxa adevarului si au torpilat falsele certitudini ale unei ideologii muribunde. Pasiunea libertatii nu poate fi intemnitata. Ea isi urmeaza drumul si va invinge. (VT)

 
Liderul disidentei chineze,  Liu Xiaobo, a fost condamnat la 11 ani de inchisoare
de R.P. HotNews.ro
Vineri, 25 decembrie 2009, 15:55 Actualitate | Internaţional
Liu Xiaobo
Foto: Agerpres
Liderul disidentei chineze, Liu Xiaobo, a fost condamnat vineri la 11 ani de inchisoare, la un an dupa ce a facut apel la democratizarea Chinei. In varsta de 53 de ani, Liu a mai fost inchis, pentru doi ani, dupa inabusirea miscarii de la Tiananmen. “Nu suntem de acord cu acest verdict, pentru ca am pledat nevinovat”, a declarat pentru AFP Mo Shaoping, unul dintre avocatii sai.

Liu Xiaobo a fost acuzat de “subminarea puterii de stat”, dupa ce a semnat, alaturi de alti disidenti chinezi, documentul “Carta 08” prin care cerea liberalizarea politica a Chinei, garantarea respectarii drepturilor omului, alegeri deschise si libertate de exprimare. Petitia a obtinut 10.000 de semnaturi intr-o perioada foarte scurta, dupa ce a fost postata pe Internet. In plus, Liu este acuzat si pentru ca a scris sase articole care au fost publicate pe site-uri de peste hotare.

Tribunalul care l-a judecat pe disidentul chinez a anuntat printr-un comunicat ca “procesul a fost deschis, doi avocati l-au aparat pe Liu, iar familia sa a fost prezenta”. Jurnalistii si diplomatii straini nu au putut asista, insa, la proces, informeaza AFP.

Asociatiile pentru drepturile omului au reactionat dupa pronuntarea verdictului si au avertizat ca pedeapsa este mult prea grea. “Este o pedeapsa foarte, foarte severa, care reflecta severitatea politica pe care am observat-o inca de la pregatirea Jocurilor Olimpice”, a declarat Nicholas Bequelin, reprezentant al organizatiei Human Rights Watch, din Hong Kong. “Partidul comunist nu putea lasa fara raspuns provocarea reprezentata de Carta 08; este un raspuns extrem de puternic. Liu Xiaobo este sacrificat pentru a trimite un mesaj”, a explicat Bequelin.

O reactie a venit si din partea cancelarului german Angela Merkel, care s-a declarat “consternata” de aceasta condamnare. “Regret ca guvernul chinez limiteaza masiv libertatea de expresie si libertatea presei, in ciuda marilor progrese inregistrate in alte domenii”, sustine Merkel, intr-o scurta declaratie scrisa publicata in ziua Craciunului.

Pe 28 decembrie, Liu Xiaobo implineste 54 de ani. Este un intelectual chinez de renume, cunoscut ca un sustinator proeminent al reformei democratice in China. In luna iunie, Liu Xiaobo a fost arestat de autoritatile chineze, anunt care a dinamitat sperantele intr-o relaxare a politicii Partidului Comunist Chinez.

2 Responses to Astfel pier dictaturile: Condamnarea lui Liu Xiaobo, demonstratii in Iran (Updated 28 dec.)

  1. […] By Alin Cristea Vladimir Tismăneanu: “Tribunalul istoriei este mai puternic decat tribunalele dictaturilor. […] Intelectualii […]

  2. […] Este un alt simbol al luptei contra obscurantismului totalitarist sau, citându-l pe Vladimir Tismăneanu, Astfel pier dictaturile… […]

%d bloggers like this: