Imperativul solidaritatii: Mulţumiri celor care au semnat petiţia pentru Liu Xiaobo

ARGUMENT (Actualizat, 15 februarie 2010)

Sentinta impotriva lui Liu Xiaobo a fost recent reconfirmata de autoritatile judiciare din China comunista.  Lupta pentru anularea ei continua.  La intrebarea daca aceste semnaturi servesc la ceva, vom raspunde, fara echivoc, DA. Suntem satui de pseudo-argumentele celor care sustin ca totul este futil si fara importanta, ca tiranii au, orice am face noi, ultimul cuvant.  Petitia pe care am intiat-o (Vladimir Tismaneanu si Mihail Neamtu) a fost de-acum publicata in Revista 22. Intre timp, s-au adaugat multe semnaturi.  La loc de frunte, Ana Blandiana si Romulus Rusan.  Va fi neindoios notata de serviciul de presa al ambasadei chineze care va trimite acasa informatia.  Suntem in mod desebit bucurosi ca petitia a fost semnata de personalitati ale vietii intelectuale, culturale si academice romanesti, dincolo de afilieri si simpatii politice, precum si de un numar extraordinar de tineri din toata tara, din Republica Moldova, din Europa Centrala si Occidentala, din America de Nord.  Le multumim profesorilor universitari care au adus la cunostinta studentilor petitia.

Principalul aliat al tiranilor este indiferenta celor care ar putea protesta.  Dar, cel mai important, aceasta semnatura ne face participanti la o actiune globala impotriva abuzurilor dictatoriale.  Iata ca o companie de anvergura Google a decis sa riposteze cenzurii exercitata de guvernul chinez asupra dreptului de informare si a actiunilor pirateresti de penetrare a adreselor private ale luptatorilor pentru drepturile omului. Editorialele din 14 ianuarie 2010 ale ziarelor New York Times si Washington Post saluta pe buna dreptate acest gest.

Cine si-ar fi inchipuit, in 1977, ca intr-o zi Vaclav Havel va ajunge la Castel?  Poate ca nu este chiar atat de indepartata ziua cand lucruri similare, daca vreti miraculoase, se vor petrece si in China.   Noi cel putin, initiatorii acestei petitii, nu ne indoim ca Verbul este mai puternic decat cnutul. Extrem de percutanta este referinta poetei Angela Furtuna la acel tulburator si atat de adevarat citat din Talmud (reluat in finalul filmului Lista lui Schindler):  «Cine salvează un om salvează o lume întreagă». Tot astfel, ni se par elocvente cuvintele istoricului Virgiliu Tarau“Libertatea trebuie sa fie posibila si pentru cei care nu se incadreaza in ordinea statului comunist chinez”. Iata ce scrie sub semnatura sa in favoarea petitiei tanarul basarabean in varsta de 22 de ani, Veaceslav Inculet:  “Stiu pe propria piele ce înseamnă regim comunist, am fost şi eu arestat de autorităţile comuniste în 2009 doar pentru faptul că am avut curajul să ies în stradă pe 7 aprilie, deaceea cînd e vorba de cineva care suferă de pe urma comuniştilor mă simt şi eu în pielea acelei persoane şi imi dău sema ce înseamnă aceasta. Libertate! libertate! libertate!!!”

Semnand petitia, dl Octavian Negrea din Drobeta-Tr.-Severin scrie:

“Astept ca in China sa apara pluripartidismul nu doar capitalismul. Utilizarea banilor, aparent liber, pentru investii spre folosul nomenklaturii este hidos– este o caricatura a societatii libere. Societatile libere, libertare, democratice contin componenta libertatii economice, initiativa privata etc.  Fara libertate politica nu poate exista democratie”

Subscriem la cuvintele care insotesc semnatura doamnei Doina Jela, autoarea atator carti de referinta despre calvarul totalitar comunist:

“Momentul acesta cand Occidentul traieste in admiratie pentru performantele economice ale Chinei si inchide ochii la abuzurile regimului politic inca totalitar nu este chiar lispit de asemanari cu anii 70 cand performantele … militare ale URSS il faceau orb si surd la glasul disidentilor. Ma bucur ca initiati aceasta petitie si o semnez din tot sufletul.”

Doamna Ana Popescu, in varsta de 61 de ani, din Bucuresti, scrie:

“Noi cei care am trait 50 de ani sub teroarea comunista si nu am uitat acesti ani de cosmar, avem datoria de a ne solidariza cu orice persoana care lupta pentru libertatile si drepturile omului, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla.”

Scriitorul Vasile Gogea, fost disident, are deplina dreptate sa-l evoce pe Albert Camus“Je me revolte, donc nous sommes.”

Istoricul de arta Andrei Doicescu are perfecta drepate:

“Este normal sa semnam, cand altii au facut-o inainte de 89 pentru o Romanie ne-comunista.”

Elevul de liceu din Bucuresti, Dan Barbulescu, in varsta de 17 ani, scrie: “Solidaritatea este una dintre cele mai importante insusiri pe care noi, cei carora le pasa de drepturile omului, ar trebui sa le avem”.

Se recapitulam. Intelectualul critic Liu Xiaobo a fost condamnat de Crăciun (25 decembrie 2009) la 11 ani închisoare pentru îndrăzneala de a-şi fi exercitat dreptul la liberă expresie. Autorităţile chineze au numit acest gest “subversiune”. Noi însă ştim că dacă oameni ca Liu Xiaobo ar tăcea în vastul imperiu roşu al Chinei, atunci pietrele ar vorbi!

Profesor universitar şi scriitor de talent invitat de numeroase instituţii culturale din America de Nord şi Europa,Liu Xiaobo a iniţiat Charta 08 – un document menit sa susţină drepturile civice ale cetăţenilor chinezi, nemulţumiţi de simpla promisiune a creşterii economice. În rezumat,Charta 08 relansează pledoaria pentru reforma statului chinez (o nouă Constituţie), separaţia puterilor, democraţie legislativă şi stat de drept, independenţa justiţiei, responsabilitatea birocraţilor faţă de popor, protejarea drepturilor omului, alegeri libere, restaurarea şanselor de prosperitate în mediul rural (cu aspect feudal în numeroase provincii), încurajarea asociaţiilor non-guvernamentale, libertatea de reunire, libertatea de expresie individuală, libertatea de conştiinţă şi de practică religioasă (astăzi toate bisericile şi grupurile religioase fiind controlate de Partid), educaţie civică, protejarea proprietăţii private, reforme fiscale, protecţie socială, respectul pentru mediul înconjurător, o republică federală cu mai multe drepturi pentru minorităţi şi reabilitarea victimelor persecuţiilor politice succedate în chip nemilos din 1948 încoace.

Prin această petiţie, oricât de modestă ca formă şi conţinut, nu dorim decât să transmitem un semnal de solidaritate faţă de un intelectual care întelege libertatea de expresie ca pe un drept fundamental al fiecărui om de pe această planetă. Credem că într-un context în care mass-media occidentală se arată îngrijorată de tratamentul acordat de SUA teroriştilor, o reevaluare a ierarhiei culpelor şi a adevăratelor abuzuri politice de pe mapamond se impune cu necesitate.

Îi invităm pe toţi cei care slujesc cauza libertăţii să se alăture demersului nostru, în speranta ca el va fi auzit si de autoritatile diplomatice chinezesti de pe teritoriul Romaniei. Sperăm totodată căreprezentanţii oficiali ai României la Bruxelles vor transmite un mesaj în Parlamentul European cu privire la solidaritatea societăţii civile din ţara noastră faţă de suferinţele acestui demn intelectual chinez, veteran al manifestaţiei din piaţa Tienanmen care a fost supus în mai multe rânduri interogaţiilor brutale ale poliţiei chinezeşti.

Când un număr suficient de semnaturi va fi strins, vom transmite aceasta lista catre Amnesty International si alte organisme abilitate. E important ca România să apară pe harta solidaritatii internaţionale. Ştim că scriitorii, intelectualii critici au contat enorm in Estul European pre-1989. Este firesc ca ei să conteze şi în China post-2009. Cauza dizidentilor chinezi esta si a noastra. Chiar dacă lupta pentru libertate s-a încheiat pentru Europa acum douăzeci de ani, e important să nu uităm că frontul s-a mutat în alte continente.

Niciodata cuvintele poetului John Donne nu au fost mai dureros de actuale:

No man is an island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less.
As well as if a promontory were.
As well as if a manner of thine own
Or of thine friend’s were.
Each man’s death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.

Iniţiatorii petitiei:

Vladimir TISMĂNEANU
Mihail NEAMŢU

SEMNEAZA AICI sau:

http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/solidaritate_cu_dizidentul_chinez_liu_xioabo_condamnat_de_autoritatile_comuniste_la_11_ani_inchisoare-p40125039.html

Printre semnatari: Ana Blandiana, Mihai Sora, Romulus Rusan, Radu Filipescu, Ion Vianu, Dragos Paul Aligica, Anca Oroveanu, Sorin Vieru, Cristian Preda, Monica Macovei, Andrei Cornea, Devis Grebu, Marta Petreu, Mircea Cartarescu, Zoe Petre, Smaranda Enache, Iulia Motoc, Andrei Oisteanu, Maria Bucur, Mariana Celac, Serban Foarta, Magda Carneci, Anamaria Marinca, Sebastian Reichmann, Aurelian Craiutu, Lavinia Stan, Stefana Bianu, Victor Barsan, Anca Manolescu, Radu Bercea, Renate Weber, Lidia Bodea, Vlad Perju, Radu Paraschivescu, Liviu Antonesei, Doina Jela, Marcel Tolcea, Cristian Teodorescu, Anca Simina, Vasile Gogea, Teodor Stanca, Vitalie Ciobanu, Rodica Culcer, Stela Popa, Dorin Dobrincu, Tereza-Brindusa Palade,  Madalina Schiopu, Sorin Iliesiu, Sorin Lavric, Luiza Palanciuc, Alex Leo Serban, Radu J. Bogdan, Ioan Stanomir, Liliana Popescu, Caius Dobrescu, Angelo Mitchievici, Vlad Muresan, Armand Gosu, Virgiliu Ţârău, Cristian Vasile, Camil Ungureanu, Elis Plesa, Igor Casu, Adrian Cioflanca, Raluca Grosescu, Marius Chivu, Anca-Maria Cernea, Cristian Patrasconiu, George Scarlat, Liviu Plesa, Marius Vasileanu, Gelu Trandafir, Cristian Ghinea, Dan Stanca, Bogdan Iacob, Ilinca Gussi, Andrei Doicescu, Marina Constantinescu, Cristian Campeanu, Vasile Docea, Gabriel Catalan, Ion Zubascu, Răzvan Paraianu, Mircea Stanescu, Alin Fumurescu, Ligia Dobrincu, Mihai Demetriade, Razvan Braileanu, Mihaela Sitariu, Silviu Sergiu, Radu Stern,  Angela Furtuna, Bogdan Ghiu, Caterina Preda, Ovidiu Pecican, Alexandru Gabor, Cezar-Paul Badescu, Eduard Koller, Narcisa Bona, Vasile Garnet, Radu Tudorancea, Bogdan Duca, Ana Petrache, Leo Stan, Sorin Marica, Alin Vara, Peter Manu, Damiana Otoiu, Eliza Gheorghe, Coca Grebu, Andrei Muraru, Ruxandra Ivan, Dan Badea, Sanda Agalides, Viviana Iacob, Constantin Constans, Elena Baboi, Teodora Cascarade, Camelia Mateias, Simona Deleanu, Virgil Burla, Maria Hulber, Mihai Pitea, Cristian Vaduva, Stephen Benedict, Danut Mănăstireanu, Victoria Leorda, Adrian Merfu, Marius Cruceru, Nicholas Popescu, Vincentiu Cernea, Laura Manu, Rodica Volintiru, Vladimir Bulat, Radu Teslaru, Ioana Moldovan, Valentin Stanga, Mihaela Barbus, Vlad George, Miron Valeriu, Bogdan Popa, Simona Daraban, Elvira Popeti, Tadeusz Rostworowski, Tatiana Rosca, Mihaela Nitulescu, Cristian Munteanu, Costin Moisil, Tamara Caraus, Cristian Curea, Ciprian Ioan Cucu, Silvia-Daniela Tobias, Bianca Fezesan, Sorin Sorasan, Miruna Dima Constans, Dan Siserman, Horatius Lucaci, Ana Tudoran, Daniela Cosar, Horia Sava, Diana Popa, Vlad Dăraban, Mihail-Valentin Cernea, Emanuel Remus Badulescu, Parohia Baratia-Bucuresti, Vladimir Iuganu, Septimiu Pop, Miklos Bakk, Avram Stefan, Cristian Sandache, Ramona Mot, Nicusor Dan, Cosmin Stanescu, Alexandru Dutu, Corina Roxana Grigoriu, Mihai Chiper, Irina Calin, Serban Tarciziu, Tiberiu Catona, Daniel Barna, Radu Vancu, Camil Stoenescu, Alexandru Muresan, Daniel Buda, Elvis Alistar, Aurel Donescu, Radu Giumanca, Florin Puscas, Anamaria Bardut, Mario Lechici, Alice Tache, Natanael Mladin, Suzana Druta, Anca Merce, Ernest Malnasanu, Carmen Zaharia, Vitalie Spranceana, Raluca Tinca, Monica Vasileanu, Virgil Paslariuc, Vitalia Pavlicenco, Vlad Chiorean, Dumitru Ioachim, Carmen-Maria Mecu, Liliana Armas, Daniel Chereji, Viorel Elisievici, Merir Moraico, Carmen Bujor, Adela Marcov, Mike Medavoy, Codruta Cretulescu, Andreea Matei, Dan Popescu, Ana Dragalina, Mircea Milescu, Florin Gherasim, Paula Ghita, Axinia Oana, Robert Sabotici, Florin Capota, Ana Vatav, Arthur Alexandru Filimon, Mihai Milea, Anna Susak, Arina Dorcu, Simina Puricescu, Oana Iordache, Andreea Jianu, Andreea Dinca, Romulus Cristea, Andrei Chitu, Boris Lichii, Raluca Meirosu, Grigore Gavrilovici, Veronica Bucur, Iulia Niculae, Adelaida Piroi, Liviu Daniel Grigorescu, Maria Vleju, Bianca Ligia Nits, Vasile Gheorghiu, Veaceslav Inculet, Raluca Buzea, Oana Sarbu, Mihnea Paraschivescu, Catalin Timofciuc, Eugen Bot, Raluca Paris, Alina Roman, Alexandra Ghit, Augustin Stancu, Rodica Nadolu, Leonid Dragomir, Marius Ivan, Roxana Macovei, Dumitru Andrei, Marius Georgescu, Andrei Vladucu, Ioana Dumitrache, Kuki Szabolcs, Aida Maria Pop, Ignatie (Ilie) Trif, Iulia Trandafir, Dana Betlevy, Gheorghe Velcea, Mihai Suciu, Teodor Scortan, Ioan Curt, Andreia Moraru, Liviu G. Stan, Otilia Nutu, Florin Rugina, Cr. Diaconescu, Cristina Niculae, Ala Starcu, Giorgiana Astefanei, Maria Cristina Sburlea, Doina Popescu, Paula Aldescu, Cristi Nedelcu, Bogdan Mosorescu, Ioana Cosma, Anatol Chitoroaga, Valentin Olariu, Octavian Negrea, Linda Ciuche, Anca Gheorghiu, Dragos Tudor Ungureanu, Adrian Buga, Olga Panchin, Raul Muresan, Marilena Constantinescu, Catalin Risnoveanu, Adina Popescu, Kazmer Kovacs, Ruxandra Priminescu, Victor Andrei Suciu, Alexandra Stan, Andrei Teodor Huiban, Eduard Boz, Vasile Iosub, Robert Negut, Oana Borlean, Ion Tentiuc, Mirela Vlasceanu, Madalina Glavan, Adian Garbati, Irina Ivan, George Badescu,Corina Uratu, Laura Laptoiu, Ioan Badila, Iulia Marin, Ioan Ciutacu, Catalina Sevaciuc, Andreea Andrei, Anca Bulgaru, Mihai Pruteanu, Cristian Goian, Aurora Martin, Loredana Mitran, Ana Popescu, Dinu M. Antonescu,  Sergiu Bahrim, Nicolae Tibrigan, Toader Cristinel Onica, Mihai G. Florea, Dan Tura, Catalin Chereji, Estela Florina Luca, Argentina Gribincea, Adam Keleti, Magit Sallat, Ionel Boamfa, Manuela Paraschivescu, Silviu Costas, Liliana Angheluta, Mihai Ghitulescu, Lucian Milea, Ionut Mares, Florin Trusca, Adriana Rosca, Maria Laura Ilea, Irina Crainiciuc, Laszlo Robert, Ioana Cevallos, Anca Savu, Florin Marginean, Liliana Cazacu, Catalin Farcas, Maria Maevschi, Raluca Pruna, Cristina Cosoreanu, Tudor Grosu, Dorin Draghici, Horia Vasilescu, Dana Leorda, Dan Barbulescu.

%d bloggers like this: