Dezbateri, orgolii, clarificari

Acum circa un an an am fost invitat de Lavinia Stan si Lucian Turcescu, profesori univesitari la Montreal, sa raspund la o serie de intrebari despre anul 1989 si semnificatiile sale istorico-politice, morale etc.  Am scris cu mare placere, convins fiind ca este vorba de un volum necesar, o contributie importanta la sincronizarea politologiei din tara cu aparatul conceptual si interpretativ din Occident.  Volumul urmeaza sa apara anul acesta la Editura Institutului European.  Acum cateva saptamani, editorii (coordonatorii) mi-au scris in legatura cu o problema ivita in legatura cu una din contributii. Era vorba de prof. M. Shafir. Mi se sugera sa raspund, intr-o nota, la unele afirmatii care ma priveau direct. Le-am citit si mi s-au parut ironic-batjocoritoare (dismissively personalized, ar fi sintagma in engleza). Dar nu aceste in fond omisibile impunsaturi m-au stingherit.  Ma lasa complet rece afirmatiile denigratoare ale d-lui Shafir. Indiferent ce crede domnia sa ori sugereaza ferventii sai sustinatori (de pilda dl Laszlo Alexandru), decizia mea a fost sa nu particip la volum daca se publica ceea ce mie mi s-a parut a fi un atac postum impotriva Monicai Lovinescu.

Deci, o spun cat pot de apasat, pot trai linistit fiind atacat eu, stiu si pot sa ma apar. Dar am dreptul moral de a NU participa la o lucrare in care unul dintre contributori isi varsa naduful la adresa unei intelectuale care nu mai poate raspunde si fata de care, eu unul, nutresc o admiratie inoxidabila.  N-am cerut sa fie cumva scos dl Shafir din volum. Dar am dreptul sa ma retrag eu, n’est-ce pas?  Am anuntat, cat am putut de limpede, ca eu nu voi scrie acolo cata vreme exista acele randuri absolut inutile si pentru mine inacceptabile. Restul nu ma mai privea pe mine, era problema editorilor.

Iata asadar textul meu trimis catre profesorii Lavinia Stan si Lucian Turcescu (il public aici cu stirea si permisiunea lor):

Regret ca s-a ajuns la aceasta situatie. Dar imi este realmente
imposibil, moral si profesional, sa particip la un volum in care este atacata postum Monica Lovinescu, un om de care am fost extrem de atasat.
(..) Repet, nu e vorba doar de pietate (desi nu neg ca este vorba si  de acest lucru), ci de respect pentru ceea ce eu cred ca reprezinta opera democratica de-o viata a Monicai Lovinescu. Nu pot scrie intr-un volum in  care un autor se distreaza pe seama  “ieruncolovinescianismului”.

Nu sunt de acord nici cu prezentarea distorsionata si distorsionanta a  anticomunismului din Romania post-comunista. RF a fost inspirat de paradgma civic-liberala. Poate dl Shafir nu este la curent cu atacurile ultra-nationaliste care nu ne-au iertat tocmai acest lucru (…) In al doilea rand, cum nici un alt contributor nu-si ataca colegii   de  volum (pe nume sau nu, nu mai conteaza), cred ca aceasta regula (nescrisa)  ar trebui sa fie impartasita si de dl Shafir.

Toti putem fi sarcastici, zeflemisitori, bascaliosi, mordanti. Dar nu acesta este scopul unui demers academic.

Prin urmare, particip la volum doar in conditiile in care se reconsidera referintele la Monica Lovinescu. Dl Shafir poate gasi destule alte locuri unde sa scrie articole intregi  in care sa o critice cat doreste.  Restul, stridentele in ce ma priveste, le las la latitudinea voastra sa le ponderati, daca se poate.

Cu prietenie,

Vladimir

Raspunsul dat de Lavinia Stan si Lucian Turcescu interpretarilor diseminate de dl Laszlo Alexandu pe acest subiect poate fi accesat pe adresa:

http://laviniastan.wordpress.com/

 

2 Responses to Dezbateri, orgolii, clarificari

  1. […] romaneasca (Michael Shafir), s-a straduit sa-l goneasca dintre acele coperti. Cum a procedat el? Sa-i urmarim explicatiile – pe puncte – desi vom constata ca ne spune cam acelasi […]

  2. […] mai multe detalii aici…: Dezbateri, orgolii, clarificari Send to Facebook Posted in Tismaneanu Tags: argumente, bibliografii, calendar, dezbateri, […]

%d bloggers like this: