Iluzia comunista si efectele ei (cartea saptaminii: David Priestland, The Red Flag)

Am citit zilele aceste cartea istoricului britanic David Priestland, The Red Flag: A History of Communism (aparuta acum in editia americana la Grove Press).  Comparabila cu contributiile remarcabile ale unor Archie Brown si Robert Service, cartea este o exegeza critica monumentala a comunismului ca religie seculara, ca utopie transpusa, cu un imens pret uman, in realitatile sistemelor de tip bolsevic (sunt cutremuratoare paginile despre experientele comunismului in Asia, inca prea putin explorate).  Priestland citeaza un poem de Bertolt Brecht scris in 1938, deci in plina Mare Teroare stalinista.  Intitulat “Catre cei ce se vor naste mai tarziu”, poemul cere intelegere pentru faptul ca in timpurile sumbre ale nedreptatii a trebuit sa se recurga la masuri violente pentru a “pregati terenul prieteniei”.

Evident, este vorba de mirajul fraternitatii despre care vorbea si Aleksander Wat in cartea de convorbiri cu Czeslaw Milosz (My Century). Deci cultivarea urii pentru a accelera intemeierea imparatiei altruiste, scopul care scuza mijloacele. Priestland are (partial) dreptate: “Comunismul a incercat sa sa realizeze ‘prietenia’ universala prin mijloace neprietenesti.  A fost o miscare al carei scop a fost sa depaseasca inegalitatea si sa avanseze modernitatea, dar a fost bazat pe viziunea ca aceste lucruri nu se pot realiza decat prin mijloace radicale, in ultima instanta prin revolutie”.  In fapt, comunismul continea in insusi proiectul sau totalizant si omogenizant visul eliminarii (prin amutire, persecutie ori chiar prin exterminare) celor care nu se conformeaza noului iacobinism, era un antropocentrism gelos pe orice expresie a cautarii divinitatii, un utilitarism etic pozand in filosofie a libertatii.  Proiectul social al heteronomiei comuniste a insemnat, cum scriau istoricii Mihail Heller si Aleksandr Nekrici, aducerea Utopiei la putere, infaptuirea maniacala a unor scopuri considerate a fi ale Ratiunii universale. Din asemenea premise nu puteau decurge decat consecinte catastrofale.

In concluzie, cartea lui David Priestland ar merita din plin atentia editorilor si a traducatorilor romani.

2 Responses to Iluzia comunista si efectele ei (cartea saptaminii: David Priestland, The Red Flag)

  1. […] mai multe detalii aici…:  Iluzia comunista si efectele ei Send to Facebook Posted in Tismaneanu Tags: argumente, dezbateri, global-warming, libertate, […]

%d bloggers like this: