Etica neuitarii: Un Apel pentru cercetarea crimelor post-comunismului

Public aici Apelul primit astazi din partea d-lui Sorin Iliesiu si a numeroase organizatii civice.  Le multumesc din suflet si ii incredintez ca unicul lucru pe care il urmaresc este cunoasterea adevarului si infaptuirea justitiei.  Deci, destramarea, cat mai repede, a teribilei conspiratii a tacerii in jurul a ceea ce a fost convulsiva, insangerata nastere a democratiei post-comuniste din Romania.  In zilele care urmeaza voi scrie mai mult pe tema abordarii a ceea ce eu unul socot a fi o cumplita rana deschisa: crimele din decembrie 1989, din iunie 1990, din septembrie 1991.

Reconcilierea in absenta caintei si prin ignorarea (sabotarea) justitiei este o farsa.  Cata vreme nu vom cunoaste adevarul despre aceste clipe tragice, vom ramane ostatecii minciunii.  Scopul echipei din care fac parte si pe care o coordonez impreuna cu profesorul Ioan Stanomir este sa dea viata, deci sa transpuna in realitate propunerile din Raportul Final asumate de presedintele Traian Basescu in discursul din 18 decembrie 2006, act refondator al statului romanesc.

Contrar a ceea ce s-a spus (din nestiinta, din graba ori din alte motive), IICCMER va continua sa acorde maxima importanta mecanismelor represive care au instaurat si au perpetuat regimul comunist in Romania. Analiza raului produs de Partid si Securitate reprezinta un imperativ complementar studiului aprofundat al ideologiei, al propagandei, al economiei, al societatii. Atit destinul celor care au murit sub comunism, cit si lumea celor care au supravietuit traumei totalitare merita atentia noastra. Nimeni nu poate pune monopol pe studiul comunismului asa cum viata fiecaruia dintre noi este prea scurta pentru a avea ultimul cuvint in evaluarea unei epoci istorice. Ceea ce este important este ca lupta (regretabila) intre orgolii si dezacordul, adeseori inevitabil, intre metodologii (acolo unde exista) sa sesizeze miza profund pedagogica a oricarui demers memorial.

Peste toate, dorim ca acea etica a neuitarii despre care a scris Monica Lovinescu sa devina fundamentul unui ethos civic national. (VT)

 

A  P  E  L c ă t r e

D-l Vladimir Tismăneanu – Preşedinte al Consiliului ştiinţific al I.I.C.C.M.E.R.

D-l Ioan Stanomir – Preşedinte executiv al I.I.C.C.M.E.R.

Stimate Domnule Preşedinte al Consiliului ştiinţific al I.I.C.C.M.E.R.,

Stimate Domnule Preşedinte executiv al I.I.C.C.M.E.R.,

Având în vedere competenţa şi bunacredinţă totală de care aţi dat dovadă în elaborarea Raportului final pentru condamnarea crimelor comuniste, precum şi declaraţiile consecvente ale Dvs (inclusiv din acest an), suntem convinşi că a sosit ora adevărului şi a dreptăţii faţă de crimele comuniste din România, începând cu cele mai terifiante dintre acestea: genocidul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990.

Conform declaraţiilor d-lui general-magistrat Dan Voinea care a instrumentat aceste dosare, există zeci de vinovaţi – personalităţi politice şi publice – care trebuiau de mult condamnaţi la pedepse cuprinse între 15 ani şi închisoare pe viaţă.

Subliniem că autorii crimelor neocomuniste au infestat timp de 20 de ani societatea românească, unii dintre aceştia ajungând să dea lecţii de morală chiar din fruntea celor mai înalte instituţii ale statului: Preşedinţie, Guvern, Parlament, Curtea Constituţională etc..

Perpetuarea unui asemenea dezastru moral şi juridic ar fi fatală pentru România.

Vă cerem să acţionaţi pentru înfiinţarea urgentă în cadrul I.I.C.C.M.E.R. a unui departament pentru investigarea crimelor (neo)comuniste după modelul institutului similar din Polonia, astfel încât echipe mixte de cercetători şi procurori să formuleze rechizitorii în urma cărora autorii crimelor (neo)comuniste să fie trimişi în instanţa judecătorească.

Domnule profesor Tismăneanu, aţi coordonat Raportul final. Domnule profesor Stanomir, aţi fost coautor al acestuia.

Vă cerem să puneţi în aplicare cât mai curând posibil următoarele propuneri ale Raportului final, ignorate de IICCR – timp de patru ani – probabil datorită presiunilor exercitate direct sau indirect de criminali şi de tovarăşii acestora:

„Necesitatea de a analiza în mod riguros, ştiinţific, evenimentele din decembrie 1989 şi postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea în regim de urgenţă a cercetărilor începute prin justiţie. Aceste evenimente sunt următoarele: a) reprimarea manifestaţiilor anticomuniste din perioada decembrie 1989-aprilie 1990; b) diversiunea etnică de la Târgu-Mureş din martie 1990; c) reprimarea manifestaţiei anticomuniste din Piaţa Universităţii din Bucureşti (manifestaţia a început în 22 aprilie 1990 şi a durat 52 de zile; formele de reprimare au acţionat discontinuu, culminând cu represiunea din 13-15 iunie 1990); d) „mineriadele” din 1991 şi 1999. Toate acestea au fost diversiuni şi manifestări tipic comuniste. Considerăm necesară formarea unei comisii de studiere a „mineriadelor” (din 1990, 1991, 1999) şi, în primul rând, a celei din 13-15 iunie 1990. Considerăm necesară formarea unei comisii de studiere a reprimării revoltelor muncitoreşti din Valea Jiului (1977) şi din Braşov (1987)”.

Vă cerem, în consecinţă, înfiinţarea în cadrul I.I.C.C.M.E.R., a următoarelor două comisii:

Comisia de cercetare a reprimării revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989, a reprimării manifestaţiilor anticomuniste din ianuarie şi februarie 1990, a violenţelor etnice de la Târgu-Mureş din martie 1990, a reprimării manifestaţiei din Piaţa Universităţii din aprilie-iunie 1990, precum şi a „mineriadelor” din 1991 şi 1999.

Comisia de studiere a reprimării revoltelor muncitoreşti din Valea Jiului – 1977 şi din Braşov – 1987.

1 Martie 2010

Cu absolută încredere,

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html , membru al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, vicepreşedinte – Alianţa Civică.

Teodor Mărieş – revoluţionar anticomunist, fost deţinut politic (iunie-sept.1990), preşedinte – Asociaţia 21 Decembrie 1989.
Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Carmen Alexandrescu şi Gabriel Hârtopanu – Vicepreşedinţi

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte

Asociaţia Frontul Democratic Român – Petrişor Morar, Preşedinte
Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare – Adiel Florian, Preşedinte
Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – ofiţerii C.A.D.A.-1990

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Grupul de acţiune Noii Golani

Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai MaghiaruPreşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina EvanghelescuPreşedinte

Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din RomâniaSindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

5 Responses to Etica neuitarii: Un Apel pentru cercetarea crimelor post-comunismului

  1. […] Tismăneanu şi pedagogia memoriei Reconcilierea in absenta caintei si prin ignorarea (sabotarea) justitiei este o farsa.  Cata vreme … Contrar a ceea ce s-a spus, IICCMER va continua sa acorde maxima importanta mecanismelor represive […]

  2. […] Vladimir Tismaneanu a raspuns  pe blogul sau Apelului primit din partea lui Sorin Iliesiu si-a numeroase organizatii […]

  3. […] Cerem ministrului Justitiei si procurorului general sa urmeze exemplul dat de profesorul Tismaneanu. Asociatia 21 Decembrie 1989 – în numele semnatarilor apelului catre prof. Vladimir Tismaneanu si prof. Ioan Stanomir. Etica neuitarii: Un Apel pentru cercetarea crimelor post-comunismului de Vladimir Tismaneanu 1 martie 2010 https://tismaneanu.wordpress.com/2010/03/01/un-apel-pentru-cercetarea-crimelor-post-comunismului/#mor… […]

%d bloggers like this: