“Condamnati la fericire”, un film despre experimentul comunist din Romania

Luni, 23 august, la ora 22:10, pe TVR1, se va prezenta filmul Condamnati la fericire–Experimentul comunist in RomaniaTransmiterea filmului va fi precedata, la ora 21, de o discutie in care voi interveni si eu in direct, de la Washington. 

La 23 septembrie 2008, Parlamentul European a adoptat Declaratia privind proclamarea zilei de 23 August drept “Ziua europeana a comemorarii victimelor stalinismului si fascismului”, data de 23 August fiind aleasa ca referire la ziua de 23 August 1939, ziua semnarii Pactului Molotov-Ribbentrop.  Comemorand aceasta zi cu consecinte nefaste (declansarea celui de-al II-lea razboi mondial cu ale sale hecatombe fara precedent, sfartecarea teritoriului tarii, Holocaustul, masacrele si deportarile in masa, sovietizarea Europei de Est si Centrala, lagarele si inchisorile comuniste), Romania se manifesta ca parte a marii familii europene.  Dar acest lucru trebuie facut oficial, prin decizia institutiilor abilitate ale statului de drept.  In baza dreptului international, crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile.  Instructiunea Parlamentului European a fost ca aceasta Declaratie sa fie transmisa parlamentelor nationale pentru a actiona in consecinta.  Poate ma insel eu, dar pana la ora actuala nu stiu ca Parlamentul Romaniei sa fi actionat in directia adoptarii oficiale, prin Lege, a zilei de 23 August ca zi comemorativa a victimelor stalinismului si fascismului, in conformitate cu Declaratia Parlamentului European.   Declaratia de la Praga din iunie 2008 care a dus la aceasta pozitie a Parlamentului European a fost semnata de multe persoane din Romania ori de origine din Romania. Intre altii, au semnat aceasta Declaratie domnii Crin Antonescu, Laszlo Tokes, Cristian Preda, Valeriu Stoica si Sever Voinescu.  Intre sutele des semnatari notez aici doar cateva nume de intelectuali din Romania ori originari din Romania, oameni cu viziuni adeseori diferite dar convinsi de necesitatea acestui demers: Dragos Paul Aligica, Liviu Antonesei, Catalin Avramescu, Radu Carp, Adrian Cioflanca, Andrei Cornea, Rodica Culcer, Ana Maria Daranga, Caius Dobrescu, Angela Furtuna, Raluca Grosescu, Bogdan Cristian Iacob, Sorin Iliesiu, Sorin Lavric,  Mircea Mihaies, Angelo Mitchievici, Ioan T. Morar, Vlad Muresan, Carmen Musat, Mihail Neamtu, Andrei Oisteanu, Damiana Otoiu, Viorel Padina, Luiza Palanciuc, H.-R. Patapievici,  Cristian Patrasconiu, Ovidiu Pecican, Zoe Petre, Mircea Platon, Lavinia Stan, Radu Stern, Ioan Stanomir, Ovidiu Simonca, Mihai Sora, Lucian Turcescu, Cristian Vasile.  Poate ca a sosit momentul ca PNL, PDL si UDMR sa intieze un proiect de lege care sa fie supus votului Parlamentului in acest sens.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?reference=P6_TA(2008)0439&language=EN

Asociatia “21 Decembrie” si IICCMER s-au adresat Guvernului Romaniei cu propuneri concrete legate de instituirea a doua zile comemorative: cea europeana (23 August) si 21 Decembrie ca zi comemorativa a victimelor comunismului in Romania.  Asteptam in continuare raspuns. 

Scenariul filmului a aparut, in 1991, sub egida grupului de editori al Fundatiei “EXO” (Sibiu-Brasov, Astra & EXO). Prefata, intitulata “Despartirea de comunism” a fost scrisa de fostul disident, filosoful, prozatorul si jurnalistul Vasile Gogea, in acea perioada redactor-sef al revistei Astra unde il avea ca principal colaborator pe Leonard Oprea.   Scria el cu acel prilej: “Profesorul Vladimir Tismaneanu a epuizat–am putea spune–toate formele de ‘despartire de comunism’: biografic, bibliografic si, nu in ultimul rind, geografic”.  Filmul incepe astfel:

“Sute de mii de victime, destine sfaramate, generatii private de sansa contactului cu lumea exterioara, o economie prabusita si o stare morala la pamant:  iata in cateva cuvinte in ce consta mostenirea istorica a comunismului romanesc”. 

Concluzia propunea un intreg program de arheologie a terorii:  “Executia lui Ceausescu din 25 decembrie 1989 inchide o pagina macabra din sangeroasa si atat de putin cunoscuta istorie a comunismului romanesc.  Autopsia cadavrului acelui partid care l-a facut posibil pe Ceausescu ramane inca de facut”.  Am lucrat de-a lungul anilor in in Arhivele CC al PCR (aflate in anii 90 in custodia Marelui Stat Major), am descoperit documente tinute decenii sub pecetea tainei, menite sa lumineze mecanismele puterii comuniste. Le-am oferit, de cate ori mi-au solicitat acest lucru, colegilor mei, unele au fost publicate in revista  Sfera politicii.  In 1998, daca nu ma insel, TVR a transmis un serial realizat de Octavian Serban pe baza unor lungi dialoguri purtate cu mine la Washington cu tema “Comunismul romanesc: Mit, mistificare, adevar”.  In 2003, aparea cartea mea Stalinism for All Seasons. Editia romaneasca aparuta la Polirom cu titlul Stalinism pentru eternitate,  in traducerea Cristinei Petrescu si a lui Dragos Petrescu, a fost lansata in vara anului 2005.  Indeosebi in ultimii zece ani, istoricii, politologii si filosofii din tara ori din strainatate au publicat enorm, s-au scris doctorate, s-au infiintat institute si sectii de cercetare legate de perioada dictaturii comuniste, de totalitarism, de istoria recenta a Romaniei si a Europei de Est.  Memorialul de la Sighet a devenit un memento al constiintei democratice, un punct central al reflectiei istoriografice si al recuperarii unei memorii netrucate.  Au fost facute filme documentare esentiale, de la Memorialul durerii la Cold Waves.  In decembrie 2006, pe baza Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, presedintele tarii, Traian Basescu, a condamnat acel regim, pe intreg parcursul existentei sale, drept ilegitim si criminal.  Raportul Final a fost publicat la Humanitas in 2007. Tot la Humanitas a aparut primul volum din seria de documente consultate de membrii si expertii Comisiei Prezidentiale (editori: Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Gosu).  S-au deschis Arhivele Nationale, au fost publicate lucrari importante sub egida CNSAS, IICR si INMER.  In momentul de fata IICCMER, in noua structura si cu noul mandat (care include si analiza consecintelor comunismului), continua actiunea de confruntare cu trecutul, ceea ce germanii numesc Vergagenheitsaufarbeitung.  Acest demers este cu atat mai necesar cu cat, mai cu seama in ultimii ani, s-au intensificat tendintele negationiste, a prins contur un anti-anticomunism ostentativ, cinic si frivol, se observa frecvente puseuri comunostalgice. 

În acest an, Universitatea de Vară  de la Râmnicu Sărat va analiza modalităţile de amintire şi reamintire sub raport istoric şi biografic a perioadei 1944-1989. Studenţii participanţi vor fi invitaţi să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent va ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul va fi realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, dar şi a perioadei post-decembriste. Universitatea de vară organizata de IICCMER cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer se va desfăşura la Râmnicu Sărat în perioada 22-28 august.

Lupta pentru cunoasterea adevarului istoric, lupta impotriva amneziei si pentru justitie politica si morala continua.  Ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii trebuie sa devina o etica a democratiei romanesti.  Analiza si condamnarea comunismului implica autopsia unui cadavru care inca misca.  De aici si rezistentele, obstructiile si tergiversarile.

Iata anuntul din Programul TVR:

Condamnati la fericire–Experimentul comunist in Romania. Documentar, Romania, 1992.

Film scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu. Regia: Dinu Tănase. Filmul analizează soarta tuturor celor cărora comunismul le-a vrut binele cu sila. Document zguduitor, pelicula vorbeşte despre această stranie fericire, impresionant cu atât mai mult cu cât sunt folosite doar imaginile oficiale ale propagandei comuniste. Parăzile, discursurile, zâmbetele şi aplauzele furtunoase pe care le vedem este ceea ce comunismul a vrut să fie văzut.

4 Responses to “Condamnati la fericire”, un film despre experimentul comunist din Romania

  1. […] Film scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu. […]

  2. […] Film scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu. […]

  3. […] Film scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu. […]

  4. […] Am vazut aseară, 23 August, pe TVR1 un film documentar „Condamnaţi la fericire: Experimentul comunist în România”, în regia lui Dinu Tănase, documentar scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu. […]

%d bloggers like this: