Despre doctrine, ideologii si rationalitate (un interviu cu Andrei Plesu)

Cu totul remarcabil suplimentul despre Andrei Plesu din revista 22.  Autorul interviului, Cristian Patrasconiu, il provoaca pe Andrei Plesu subtil si inteligent. La care stralucitul ganditor raspunde cu calm, eleganta si  luminoasa intensitate a reflectiei. Profund si firesc, fara fi in vreun fel scortos ori contorsionat, discursul lui Andrei Plesu confirma vechiul dicton conform caruia ceea ce se gandeste clar se enunta clar.  Notez si substantialele texte semnate Valeriu Stoica, Sever Voinescu, Marius Lazurca si Mihail Neamtu.  Reperele dreptei intelectuale si politice romanesti a acestui inceput de veac se configureaza ca o constelatie spirituala policroma si polifonica. (VT)

Cum pot deveni periculoase pentru un om, dar şi pentru o societate o doctrină, o ideologie?
Părerea mea în privinţa asta este că orice doctrină devine periculoasă când se transformă în ideologie. Am un soi de alergie la ideologii. Pentru că o ideologie e, de obicei, o formă de gândire birocratizată, redusă la minimum, cât să funcţioneze strategic pentru a domina scena. În orice ideologie e un procent de demagogie, un procent de populism, un procent de schematism mental şi, când se ajunge la aşa ceva, lucrurile devin periculoase, pentru că ideologiile au un ecou facil, ajung până la ultimul cetăţean. Tocmai pentru că procedează prin simplificare. Au un aer pragmatic şi promit soluţii radicale şi definitive. Ideologiile sunt, prin definiţie, utopice şi revoluţionare. Nu ştiu să existe ideologii care să nu aibă un subton de răzmeriţă în ele şi una dintre dimensiunile dreptei, dacă e să vorbim despre dreapta, este că, în principiu, dreapta e foarte rezervată când vine vorba de ideologii şi de revoluţii.

Care ar fi diferenţa specifică dintre ideologie şi doctrină?
Doctrina se naşte dintr-un efort de înţelegere a lumii, în vederea unei adaptări creatoare la lume, în vreme ce ideologia se naşte dintr-o dorinţă de putere. Doctrinarul nu vrea neapărat să schimbe lumea, pe când ideologul vrea să o schimbe şi să propună tuturor o fericire entropică, obligatorie. Doctrinarul nu e utopic, e relativist şi articulat până la detaliul fin, în vreme ce ideologul este în acelaşi timp aproximativ şi împătimit al unui absolut fără articulaţii.

Vă întrebam despre pericolele ideologiilor şi ale doctrinelor şi în sensul în care dumneavoastră investiţi foarte multă raţiune în actul de a practica politica, atunci când aţi fost politician activ, sau în actul de a judeca politica. De ce investiţi atâta raţiune, de ce trebuie să investim atâta raţiune?
Să zicem că aici intră în joc şi o componentă de fire personală. Eu nu pot să acţionez dacă nu ştiu exact ce vreau, dacă nu percep exact harta pe care urmează să mă mişc, dacă nu am o imagine clară a ţintei şi a strategiei mele. Sunt născut în zodia Fecioarei şi Fecioarele aşa sunt! Au nevoie de cristalinitate, de limpezime, nu se pot mişca pe un fond de haos. Asta este, să zicem, o chestie personală. Dar, în general, cred că e foarte bine ca în materie de politică să faci să primeze raţionalitatea. Nu patimile, nu loialităţile oarbe, nu visceralitatea. Cu specificarea că raţiunea nu trebuie să se reducă la cântărirea oportunistă a posibilităţilor – fiindcă „raţional“ e şi cel care analizează mai multe variante şi decide în favoarea celei care i se pare mai convenabilă pentru propriile lui interese şi angajamente. Nu asta propun, ci un tip de raţiune neutră, un instrument pur, o formă superioară de discernământ.

Pentru a citi intreg interviul:

http://www.revista22.ro/articol-8791.html

2 Responses to Despre doctrine, ideologii si rationalitate (un interviu cu Andrei Plesu)

  1. […] in ideologie” publicat in suplimentul revistei 22 din 31 august 2010. (Am gasit acest articol via blogul domnului Vladimir Tismaneanu caruia vreau sa ii multumesc cu aceasta […]

  2. […] in ideologie” publicat in suplimentul revistei 22 din 31 august 2010. (Am gasit acest articol via blogul domnului Vladimir Tismaneanu caruia vreau sa ii multumesc cu aceasta […]

%d bloggers like this: