Un spirit nobil: Virgil Nemoianu a primit ordinul “Steaua Romaniei”

Virgil Nemoianu este unul dintre marii intelectuali ai lumii de azi, un ganditor cu vocatia sintezelor teoretice si cu bucuria marturisita a eseului (politic, filosofic, cultural). In luna martie, cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de acordare a ordinului “Steaua Romaniei” in rang de comandor profesorului de la Catholic University of America, expresie a recunoasterii de catre statul roman, prin cea mai inalta decoratie a sa, a contributiilor sale exceptionale in plan cultural si pedagogic.

Sambata, 18 septembrie 2010, la Ambasada Romaniei din capitala Statelor Unite a avut ceremonia decernarii acestui prestigios ordin. Ambasadorul Romaniei, dl Adrian Vierita, l-a omagiat pe profesorul Nemoianu in cuvinte de o mare caldura si pretuire.

Am avut cinstea vorbesc cu acest prilej. In incheiere, profesorul Nemoianu a rostit un cuvant de multumire, si-a omagiat distinsii colegi prezenti la eveniment (decani, sefi de catedra, profesori de la Catholic University), i-a salutat pe prietenii romani cu care a impartit anii de exil, s-a adresat cu afectiune catre cei care i-au fost si ii sunt studenti.

Titlul interventiei mele, o mini-laudatio, este Virgil Nemoianu–A Humanist Intellectual, a Noble Mind.

Principalele puncte pe care le-am accentuat au fost:

1. Virgil Nemoianu intruchipeaza o traditie a ratiunii critice si a demnitatii spirituale in Europa Centrala, mosteneste si dezvolta orientarea Cercului de la Sibiu, grupare intelectuala anti-totalitara.  Profesorul Nemoianu reprezinta persistenta spiritului maiorescian in cultura romaneasca.

2. Intr-o lume bantuita de diverse porniri zamislite de hubris-ul radical, de colectivisme si tribalisme asfixiante, profesorul Nemoianu apara valoarea moderatiei, a modestiei epistemice si a unui sanatos simt al ironiei.

3. Virgil Nemoianu a cladit in ordinea esteticii, a filosofiei culturii si a filosofiei politice, a oferit si ofera sinteze originale inspirate deopotriva de clasicii pe care ii cunoaste ca putini altii si moderni (de la Eric Voegelin si Michael Oakeshott la Isaiah Berlin si Leszek Kolakowski).

4. Liberalismul lui Virgil Nemoianu, ori mai exact spus liberalism-conservatorismul sau, este inradacinat in propria sa experienta a unei vieti amenintata si marcata de totalitarism.  Nascut si format in Banatul multi-etnic si multicultural, profesorul Nemoianu a absorbit si a cultivat/cultiva valorile clasei de mijloc, ale modernitatii burgheze. Autorii sai favoriti au fost falsificati, calomniati, interzisi in timulul formarii sale spirituale si mult rimp dupa aceea. Virgil Nemoianu a inteles cat de importante sunt prieteniile intelectuale si a dovedit continuu acest lucru. Lucruri care pareau imposibile in vita activa, se putea intampla aievea in vita contemplativa. Prietenia lui Virgil Nemoianu cu cel care a fost profesorul Matei Calinescu este un simbol al acestui triumf al spiritului.

5. Pentru Virgil Nemoianu decizia de a ramane in Statele Unite acum cateva decenii, in plina dictatura comunista in Romania, a semnificat o rascruce existentiala.  Se despartea de familie, de prieteni, de carti, de atatea proiecte care ramaneau acolo, apartinand unui taram pierdut.  A fost un pariu pe care profesorul Nemoianu si distinsa sa sotie, Anca, l-au castigat neindoios.

6. Ca si atatia dintre prietenii mei, ii sunt indatorat lui Virgil Nemoianu pentru cartile scrise in tara, inaintea plecarii sale, pentru emisiunile de la Europa Libera, pentru lucrarile aparute in Occident.  L-am intalnit la mijlocul anilor 80, a avut generozitatea sa scrie o recenzie despre prima mea carte in engleza, The Crisis of Marxist Ideology in Eastern Europe: The Poverty of Utopia. Mi-a deschis noi carari de lectura si reflectie, mai ales in directia explorarii religiilor politice.  Acum, cand scriu aceste randuri, imi dau seama ca a fost printre primii care m-au indemnat sa ma consacru studiului sistematic al comunismului (nu doar romanesc) si al marxismului ca doctrina mesianic-revolutionara.

In concluzie, sunt convins ca Virgil Nemoianu este un intelectual de aleasa tinuta a carui opera vorbeste despre un angajament indefectibil  in favoarea adevarului, ratiunii si demnitatii umane.  In Statele Unite, ca si in Romania, generatii de studenti au fost beneficiarii acestui spirit de o creativitate unica si de o inalterabila noblete.

2 Responses to Un spirit nobil: Virgil Nemoianu a primit ordinul “Steaua Romaniei”

  1. […] unul dintre marii intelectuali români, profesor la Universitatea Catolică din Washigton, a fost decorat cu Ordinul Steaua României, în rang de Comandor. Se răsplăteşte, astfel, un spirit înalt, un […]

  2. […] unul dintre marii intelectuali români, profesor la Universitatea Catolică din Washigton, a fost decorat cu Ordinul Steaua României, în rang de Comandor. Se răsplăteşte, astfel, un spirit înalt, un […]

%d bloggers like this: