Cum percep romanii trecutul comunist: Un sondaj CSOP (in colaborare cu IICCMER)

Cat, cum si de ce ii framanta pe cetatenii Romaniei amintirea comunismului?  A fost comunismul o idee frumoasa gresit aplicata?  Cat de importanta este lustratia? E nevoie de un Muzeu National al Dictaturii Comuniste?  Cine a dirijat sistemul comunist: PCR ori Securitatea?  Cine a fost mai nociv, Gheorghiu-Dej sau Ceausescu?  Cata lume crede ca a suferit sub comunism?  La ce ne gandim cand spunem represiune ori suferinta?  Face criza economica aceste probleme mai putin importante ori chiar caduce?  Este criza catalizatorul unei idealizari a timpurilor de-odinioara?  Exista o tendinta de a valoriza pozitiv trecutul totalitar?  Daca da, care sunt cauzele?  Ce trebuie sa faca institutiile statului si prietenii societatii deschise pentru a  pastra vie memoria trecutului traumatic?  Mai toata lumea are pareri legate de aceste subiecte, dar informatiile bazate pe sondaje solid pregatite metodologic nu sunt abundente (ma exprim eufemistic). Auzim voci care spun ca de fapt romanii sunt indiferenti in raport cu aceste chestiuni, ca prefera sa ignore ce s-a petrecut vreme de patru decenii si jumatate cu tara lor, cu vietile lor, cu sufletele lor.  Ramane de vazut daca asa stau lucrurile.  Nu pe baza de speculatii, de conjecturi, de impresii de prea multe ori grabite.  Opinia publica este un fenomen fluid si tocmai din acest motiv sondajele de opinie nu trebuie fetisizate. Dar ele ne spun lucruri importante despre starea de spirit a populatiei analizate la un moment dat.  Ne vorbesc despre atitudini, aspiratii, frustrari, nostalgii, asteptari, elemente-cheie pentru interpretarea unei culturi politice.  Calde multumiri sociologului Andrei Muşetescu, directorul CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei Publice si Pietei) si colegilor sai, pentru sondajul efectuat la solicitarea IICCMER, debutul unei conlucrari ce va continua. (VT)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a prezentat, în conferinţa de presă organizată joi, 23 septembrie, primul sondaj de opinie realizat de Institut, împreună cu CSOP, privind percepţia românilor asupra regimului comunist.

La eveniment au participat dl. Ioan Stanomir, preşedinte executiv al IICCMER, dl. Bogdan Iacob, secretar ştiinţific al IICCMER, dl. Andrei Muşetescu, director al CSOP, dl. Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naţionale ale României, dl. Claudiu Secaşiu, membru al Colegiului CNSAS.

Sondajul arată că există tendinţe de opinie publică care ar putea fi semnificative pentru felul în care instituţiile statului român îşi construiesc strategiile privind confruntarea cu trecutul dictatorial. În această ordine de idei, majoritatea opţiunilor exprimate au fost în favoarea unor proiecte precum Legea lustraţiei, organizarea unui Muzeu Naţional al Dictaturii Comuniste din România, instituirea unei zile comemorative a victimelor regimului comunist, iar un procent semnificativ consideră importantă problema accesului la dosarele Securităţii. Merită accentuat faptul că rezultatele sondajului de faţă semnalează că un procent majoritar din respondenţi consideră regimul comunist ca fiind unul ilegitim şi îl califică într-o pondere semnificativă drept criminal. În acelaşi timp, o secţiune dominantă din eşantionul analizat apreciază natura regimului comunist drept una represivă. Totodată, cercetarea dovedeşte că există un consens la nivelul populaţiei asupra culpabilităţii instituţionale a Securităţii şi a Partidului Comunist Român în instaurarea şi menţinerea unui regim dictatorial în România. Din cercetarea sociologică reiese că, la nivelul populaţiei, există tendinţa unei viziuni pozitive asupra perioadei comuniste. Această pozitivare sau viziune pozitivă se regăseşte atât în evaluarea în sine a intervalului istoric, cât şi mai ales comparativ cu perioada prezentă. Liderii politici (Nicolae Ceauşescu, în special) sunt priviţi a fi avut un impact pozitiv mai degrabă decât negativ. O asemenea apreciere trebuie raportată la faptul că populaţia nu a avut şi nu are decât un acces limitat la acele informaţii de natură să clarifice responsabilităţile şi ponderea oficialilor comunişti în procesul de luare a deciziilor, care a stat la baza crimelor şi abuzurilor comise în perioada comunistă. Aşadar, se poate afirma că este datoria atât a instituţiilor statului, cât şi a mass-mediei din România să promoveze un tip de discurs complex, nuanţat şi responsabil, care să reflecte şi să analizeze dilemele, provocările şi problemele presupuse de asumarea trecutului comunist.

http://www.crimelecomunismului.ro/

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-stanomir-ceausescu-a-devenit-un-simbol-al-propriilor-noastre-esecuri-906840.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7815648-mihail-neamtu-director-stiintific-institutul-pentru-investigarea-crimelor-comunismului-discutat-online-cititorii-hotnews.htm

Comments are closed.

%d bloggers like this: