Grigore Gafencu, diplomat, istoric si militant al exilului democratic: Expozitie la Bucuresti, luni, ora 16.00

Grigore Gafencu (1892-1957) a fost o personalitate de prim rang a diplomatiei romanesti, direct implicat in negocieri cu consecinte de lunga durata pentru intreaga regiune a Europei de Rasarit si Centrala. Perioada Pactului Molotov-Ribbentrop (august 1939-iunie 1941) nu poate fi inteleasa fara a citi lucrarea lui Gafencu, ambasador la Moscova in 1940 despre preliminariile razboiului la Est.  Dupa 1941, Grigore Gafencu, aflat in Elvetia, a fost extrem de activ in exilul democratic romanesc.  Mai mult, a fost un precursor al ideii de unificare europeana.  Rudele sale din tara, in primul rand compozitorul Mihail Jora, casatorit cu sora diplomatului, au fost prigonite, santajate, supuse hartuieilor regimului totalitar.

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în colaborare cu Institutul Diplomatic Român şi Divizia Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe anunţă deschiderea expoziţiei „Grigore Gafencu. Un destin”, la Muzeul Municipiului Bucureşti în data de luni 15 noiembrie, ora 16.00. Expozitia va fi deschisa in perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2010.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/grigore-gafencu-reactionarul-care-a-dat-voce-exilului-romanesc-912383.html

Expoziţia îşi propune să prezinte aportul diplomatului Grigore Gafencu în formarea exilului democratic românesc, punând accentul pe momentele dramatice din viaţa şi cariera acestuia. Vor fi puse pentru prima data la dispoziţia publicului înregistrări audio ale  emisiunilor de la Radio Europa Liberă la care a participat Grigore Gafencu, dar şi o serie de obiecte personale inedite legate de activitatea sa diplomatică.

Această expoziţie este realizată în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei – Arhiva Naţională de Film, Radio Free Europe/Radio Liberty şi Institutul Cultural Roman.

Comments are closed.

%d bloggers like this: