Cat de stangisti sunt romanii?

Am discutat adeseori pe acest blog, in alte interventii publice, problema nostalgiei, a regretelor, a idealizarii sistemului comunist, inclusiv a preceptelor utopice (egalitarism, colectivism, mitul societatii fra clase, al Paradisului terestru)  care au stat la baza sa. “O idee nobila eronat aplicata”, iata o fraza care revine ca o mantra in eforturile de a inocenta ideologia resentimentului social.  Nu ganditorii liberali ori conservatori, nu Aron sau Hayek, ci Karl Marx a fost cel care a spus ca practica este criteriul adevarului.  Daca practica socialismului “stiintific” a fost cea pe care o cunoastem, cum poate fi salvat “nucleul umanist” care s-ar fi aflat la baza marxismului?  Poate fi despartita mizeria utopiei de utopia mizeriei?  As adauga faptul ca, mai ales dupa 1968, regimul comunist de la Bucuresti a incorporat in practicile sale ideologice motive ce tineau de traditia fascista.  S-a produs, spre a relua o teza a Monicai Lovinescu, fascizarea comunismului romanesc.  De aici si importanta intelegerii necesitatii ca decomunizarea sa includa defascizarea.  Cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu era de fapt apoteoza barocului stalino-fascist. 

Recomand aici un excelent text de Dragos Paul Aligica pe tema recentelor sondaje si a multor comentariil pe marginea lor. Ma grabesc sa precizez, oricat de redundant ar fi devenit acest lucru, ca sondajul IICCMER a fost efectuat de CSOP gratuit.  Cum gratuit am lucrat eu, de-a lungul a patru ani, in directia analizei sistemului comunist din Romania, fiind numit in pozitia pe care am avut-o de catre Presedintele tarii.  Nu am primit niciun fel de compensatie materiala, cu exceptia decontarii cheltuielilor de drum (zboruri transatlantice) si a platilor pentru transport local si cazare.  Asa functioneaza lucrurile in SUA: voluntariatul pentru o cauza inseamna ca nu esti platit un onorariu, o compensatie financiara ori un salariu.  Institutia care te invita (universitate, agentie guvernamentala) plateste cheltuileile de transport si cazare.  Munca pe care o faci (de pilda, coordonarea unui raport si/sau a unei comisii ori participarea la un juriu doctoral) este un serviciu adus comunitatii si profesiunii.  Sunt lucruri cat se poate de clare si de simple.

Ni se spune adeseori ca ar prevala in Romania de azi o stare mentala stangista. Care sunt de fapt elementele definitorii ale acestor mentalitati?  Este vorba de o orientare autentica de stanga ori de un travesti? Cum putem distinge personajele reale (ori ideile reale) de fantome?  Poate fi stanga democratica (re)construita fara o asumare a momentelor din trecut care au dus la anihilarea ei (unificarea fortata din februarie 1948, prigoana social-democratilor recalcitranti, distrugerea sindicatelor libere)? (VT)

Ultimul sondaj publicat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a facut valuri. Din el reiese ca  44% dintre cei intervievati declară despre comunism că „a fost o idee bună, dar aplicată greşit“ etc.  Daca era nevoie de o demonstratie ca exista totusi in clasa comentatorilor si analistilor nostri un filon inca viu de responsabilitate si seriozitate, reactiile la rezultatele sondajului au demonstrat-o. Fie ca au manifestat perplexitate, fie indignare, fie ca au analizat conditiile ce au dus aici, fie ca au sugerat solutii pentru remedierea situatiei ingrijoratoare semnalate de sondaj,  comentariile au dovedit in majoritatea lor inteligenta si un simt moral-politic sanatos. Pe scurt, sondajul ne-a revelat ceva nu doar despre opinia publica romaneasca cat  si ceva despre o parte mica dar activa a elitelor mediatice romanesti.

http://www.contributors.ro/dezbatere/sunt-romanii-stangisti-comunistoizi-si-o-nota-pentru-liderii-pdl/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: