De la Felix Edmundovici la “Felix” Grivcovici (Updated)

Numele si presudonimele au destine. Iata-l de pilda pe acela de Felix. Asadar, Felix Edmundovici Dzerjinski a fost aristocratul polonez care a a devenit un bolsevic fanatic. Lenin l-a numit in fruntea Cekai in 1918. Aceasta insttitutie, cu diversele acronime care aveau sa urmeze,  a fost modelul pentru serviciile secrete din statele satelizate de URSS, inclusiv Securitatea din Romania condusa, in prima faza, de agentii lui Stalin (inclusiv cetateni sovietici). “Felix” a fost numele de cod al unui personaj care a influentat si influenteaza inca decisiv viata politica din Romania.

De-a lungul anilor, Securitatea a rercutat mii si mii de cetateni ca ofiteri, colaboratori, delatori. Actiunile acestei institutii au generat ceea ce un istoric a numit “cancerul sufletelor”. Decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie afirma fara echivoc faptul ca dl Dan Voiculescu, magnatul unui extrem de influent trust de presa si al altor interese economicie (Crescent, Grivco etc) a fost colaborator al Securitatii. Dl Voiculescu a facut mari eforturi de a-si apara imaginea publica in raport cu acuzatiile provenite de la CNSAS. Avocatul sau este dl Sergiu Andon, fost sef de sectie la ziarul oficial al PCR, “Scanteia” si autor, in 1990, al unui revoltator articol-pamflet impotriva Regelui Mihai. Dl Voiculescu are foarte multi bani, precum personajul Bejan din filmul “A fost sau n-a fost” de Corneliu Porumboiu. El poate da in judecata pe oricine (de pilda chiar aceasta platforma de discutii ori Hotnews) pentru ca i se pare ca este ponegrit. Nu este scopul meu de a ponegri pe cineva.  Dimpotriva, cred ca este nevoie de analize echilibrate ale trecutului diversilor politicieni. Pentru ca dl Voiculescu nu este doar un nabab, dar si un personaj care ar putea ajunge Presedintele Senatului Romaniei. Deci intr-un stat in care regimul comunist a fost declarat ilegitim si criminal.

In mai 2006, senatorul Dan Voiculescu a cerut Comisiei Prezidentiale, printr-o scrisoare trimisa pe numele meu la Palatul Cotroceni cu numar de inregistrare, sa ne ocupam de cazul sau si sa probam inocenta sa. Evident, nu intra in atributiile noastre sa ne ocupam de asemenea cazuri concrete, acesta era rolul CNSAS. I-am raspuns politicos si i-am multumit pentru cuvintele de pretuire la adresa activitatii mele stiintifice. A urmat decizia CNSAS din vara acelui an. Au venit apoi campaniile nesfarsite de insulte si atacuri pe “Antene” si in “Jurnalul national” impotriva lui Traian Basescu si a intregului demers de condamnare a a dictaturii comuniste. A venit suspendarea Presedintelui Basescu urzita in principal de Dan Voiculescu, fostul functionar al serviciilor comuniste de comert exterior direct integrat, reiese acum fara echivoc, in activitatile Securitatii.  Nu stiu ce vor spune conducatorii coalitiei USL, nu stiu ce vor spune istorici precum Marius Oprea si Stejarel Olaru, nu stiu daca dl Crin Antonescu va avea o explozie de indignare si va regreta pactul recent incheiat, nu stiu cum vor reactiona domnii Andrei Marga si Varujan Vosganian. Nu stiu la ce sofisticate rationalizari va recurge doamna Zoe Petre. Stiu insa ca exista ceva profund impur in biografia domnului “Felix” si ca nimic curat nu se poate intemeia pe falsificare, minciuna si masluire. Securitatea a fost o institutie criminala din prima si pana in ultima ei zi. Colaborarea cu Securitatea nu a fost un joc cu margelele de sticla. Au pierit oameni nevinovati, au fost distruse atatea destine. Unii dintre fostii colaboratori (prea putini insa) au ales calea unei cainte discrete, s-au retras de sub lumina reflectoarelor. Nu se pretind exponentii conservatorismului din Romania.

Nimeni nu-l poate constrange pe domnul Voiculescu sa-si toarne cenusa-n cap. E dreptul sau sa creada ca a fost un mare patriot. Este insa si dreptul nostru sa salutam aceasta decizie istorica si sa ii intrebam pe campionii USL si primul rand pe liderii PNL ce au de spus acum.  Cat despre cei care au decis sa devina vocile nerusinii pe “Antene” si in alte zone mogulizate, de la acestia nu putem astepta altceva decat lipsa de rusine. Aceasta decizie ar trebui sa provoace un seism moral in PNL si nu doar acolo. Ramane de vazut daca acesti oameni mai au constiinta etica ori au devenit cu desavarsire imuni la aceste probe ale adevarului.

Update: Intre timp, deputata PNL Adriana Saftoiu a facut o declaratie limpede privind imoralitatea unei aliante cu partidul lui “Felix”.  O pozitie similara a adoptat dl Ludovic Orban. Istoricul Marius Oprea a facut, la randul sau, o declaratie ce tine de bunul simt politic. Doamnei Saftoiu i-a raspuns otarat si agresiv dl Crin Antonescu, acuzand-o de “pedism” (o noua crima politica, banuiesc). Versiunea largita si adusa la zi a textului de mai sus poate fi citita in Revista 22:

 http://www.revista22.ro/articol-10105.html

Recomand de asemenea patrunzatoarea analiza a domnului Rasvan Lalu:

http://www.contributors.ro/fara-categorie/decizia-iccj-prima-fisura-reala-in-blocul-securist/

Advertisements

2 Responses to De la Felix Edmundovici la “Felix” Grivcovici (Updated)

  1. […] Vă recomand şi textul pe aceeaşi temă semnat de profesorul Vladimir Tismăneanu This entry was posted in Dumnezeu and tagged Dan Voiculescu, Felix, PC, Securitate. Bookmark the […]

  2. […] * Vă recomand şi textul pe aceeaşi temă semnat de profesorul Vladimir Tismăneanu […]

%d bloggers like this: