Adevarul nu poate fi siluit: Cum vor intra Iulian Vlad si Ion Iliescu in istorie

Orice ar scrie  si ar spune fostul sef al Securitatii Iulian Vlad si apologetii sai mi vechi si mai noi,  nu cred ca Securitatea a pregatit “in ascuns” scenarii post-Ceausescu. Institutional nu era posibil acest lucru. Se temeau unii de altii, nu indrazneau sa-si faca confesiuni, se denuntau reciproc. Dar nu neg ca, dupa decembrie 1989, au existat infiltrari ale fostei Securitati in noile partide, inclusiv in cele democratice. Tocmai de aceea era si este inca nevoie de lustratie. Fostii securisti si fostii informatori ar trebui sa fie cunoscuti si, in conformitate cu o lege care ar trebui votata de parlament, sa fie exclusi, pentru un numar de ani, din functii publice (la fel si fostii activisti, inclusiv cadrele didactice de la “academia” PCR ce purta numele “Stefan Gheorghiu”). Multe nume sunt publicate de catre CNSAS, pacat ca lumea nu prea se uita pe site-ul acestei institutii.

Am mai spus-o, o repet aici: “Apelul catre lichele” al lui Gabriel Liiceanu si “Proclamatia de la Timisoara” raman actuale si valabile. Ion Iliescu nu a fost niciodata membru plin al CPEx, dar a jucat evident un rol cheie in propaganda regimului. A crescut politic in umbra si cu sprijinul unor Ceausescu, Rautu si Trofin. In perioada 1956-1960, a sustinut actiunile represive ale Securitatii (ordonate de partid) impotriva studentilor protestatari. Dupa 1971 nu a fost, cum sustine el, un “disident din interiorul partidului” ci un aparatcik obedient. A fost membru al CC pana in 1984. A fost secretar al CC insarcinat cu ideologia intre 1969 si 1971. A tinut numeroase si penibile discursuri encomiastice. Ca prim-secretar la Iasi raspundea si de actiunile Securitatii din acea partea a tarii. Iliescu nu l-a sfidat niciodata direct pe Ceausescu. Pe acest portal, in cartea mea “Stalinism pentru eternitate”, in revista “22″ etc am tot scris despre rolul lui Iliescu pana in 1989. A scris si istoricul Adrian Cioflanca, au scris si altii. Dupa 1989, Iliescu a facut un pact (evident nescris) cu fosta Securitate (si cu CIE, devenita SIE). S-a sprijinit politic pe aceste grupari si pe serviciile de informatii ale Armatei. Asa au reaparut in zona puterii Caraman, Vasile Ionel, Doicaru (acesta pentru o foarte scurta durata, murind intr-un bizar accident de vanatoare).

Nu cunosc detalii despre relatiile dintre Vlad si Magureanu, dar este simptomatic ca actualul general in rezerva Aurel Rogojan a facut cariera in SRI dupa ce fusese aghiotantul (seful de cabinet) al ultimului boss al Securitatii. “Raportul Final” ofera biografia reala a lui Iliescu, inclusiv pe tema implicarii sale directe in actiunile de sugrumare a democratiei de dupa 22 decembrie 1989, motiv pentru care fostul presedinte a explodat de furie si a recurs la sudalma in locul argumentului. Ca si generalul securist Iulian Vlad, aparatcikul de profesie Ion Iliescu este obsedat de cum va intra in istorie. Acesti oameni cred ca pot silui la infinit adevarul istoric. Se inseala.

Iata cum prezinta editura Compania, pe blogul sau, evenimentul de la Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” din Cluj. Mentionez ca directorul acestei edituri este Petru Romosan. Marturisesc ca astept cu mare interes, si stiu ca nu sunt nici pe departe singurul, publicarea interventiilor profesorilor Radosav si Puscas.

“Fostul şef al Departamentului Securităţii Statului din perioada 1987-1989, general-colonel (r) Iulian Vlad, le-a mulţumit zecilor de « camarazi » care s-au adunat miercuri la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj cu ocazia lansării unei cărţi scrise de fostul său şef de cabinet, generalul (r) Aurel Rogojan. În vârstă de 80 de ani, generalul Vlad a vorbit despre un « transfer al memoriei trăite, din mintea veteranilor în patrimoniul de cunoştinţe publice ».

Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale este volumul a cărui lansare a mobilizat, în sala « Ioan Muşlea » a BCU, circa două sute de clujeni, majoritatea pensionari, care au făcut parte din Securitate şi din SRI. Volumul scris de Rogojan vorbeşte, în circa 600 de pagini, despre momente-cheie ale activităţii serviciilor secrete româneşti din ultimii 40 de ani, actualizate până în iunie 2011. Cartea a fost prezentată de profesorii universitari Doru Radosav, directorul BCU, şi Vasile Puşcaş, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al UBB.”

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/scoala-falsificarii-ion-iliescu-si-spiritul-revolutiei-din-1989/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/disidentul-si-comisarul-vasile-paraschiv-versus-ion-iliescu/

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/mistere-vendete-tradari-despre-iliescu-si-ceausescu/

Comments are closed.

%d bloggers like this: