Felicitari, Horia Patapievici! O clipa sarbatoreasca pentru cultura româna

 
Exista clipe intr-adevar sarbatoresti in istoria unei culturi. Sambata, 17 martie 2012, H.-R. Patapievici va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Scrierile lui H.-R. Patapievici au fost si raman repere ale gandirii democratice romanesti, analize percutante si riguroase ale patologiilor comuniste si post-comuniste. Reactiile negative, calomniile venite din zonele neo-comuniste si sovin-nationaliste nu au facut si nu fac decat sa confirme meritele lui H.-R. Patapievici ca remarcabil ganditor liberal si ca intelectual critic. Pentru mine si pentru multi altii, gandirea lui H.-R. Patapievici este emblematica pentru patriotismul luminat, acel patriotism civic, cinstit si curat pe care l-a sustinut, de pilda, Corneliu Coposu.
 
Acest titlu vine la propunerea Facultăţii de Litere, Istorie şi Filosofie. Din comisia de Laudatio fac parte prof. dr. Nicolae Manolescu — Universitatea Bucureşti, DHC al Universităţii de Vest, prof. dr. Solomon Marcus – Universitatea Bucuresti, DHC al Universităţii de Vest, prof. dr. Mircea Dumitru, Universitatea Bucureşti, prof. dr. Marta Petreu – Universitatea Babeş – Bolyai Cluj-Napoca şi profesorii de la Universitatea de Vest, Adriana Babeţi, Otilia Hedeşan, Mircea Mihăieş, Ioan Talpoş şi Cornel Ungureanu.
 
 
Fiind eu insumi Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, sunt fericit sa salut decizia de acordare a acestui titlu unui intelectual pe care il admir in cel mai inalt grad. Horia-Roman Patapievici este un ganditor original, un spirit viu si nobil, ale carui lucrari dovedesc eruditie, creativitate conceptuala, angajament moral si o veritabila deschidere spre dialog. Ma refer in primul rand la “Omul recent”, la “Ochii Beatricei”, la cartea despre Ioan Petru Culianu, contributii esentiale la explorarea originilor, tensiunilor, dilemelor si sanselor modernitatii. Opera lui H.-R. Patepievici, analizata de altfel si de N. Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, in a sa “Istorie a lliteraturii romane”, se situeaza la intersectia dintre filosofia stiintei si ceea a culturii.
 
Ca presedinte al ICR, H.-R. Patapievici a probat o autentica vocatie pentru constructia institutionala moderna, a sustinut proiecte recunoscute international in cele mai prestigioase publicatii ale lumii. Nu intamplator, H.-R. Patapievici a fost ales presedinte al EUNIC (reteaua insitutelor de cultura europene) unde a avut o activitate stralucita. Fiecare cuvant din acest text poate fi probat cu citate, cu evidente factuale.
  
Adaug ca sunt onorat si fericit de prietenia fraterna care ma leaga de Horia Patapievici. Ne-am cunoscut la inceputul anilor 90, ne citeam reciproc, ne zarisem, dar Mircea Mihaies a fost cel care a facut posibila prima noastra intalnire reala. De-a lungul anilor, am trecut impreuna prin numeroase incercari. Ne-au fost desfigurate ideile, ne-au fost insultate rudele apropiate, am fost ponegriti, ni s-au maculat de o maniera abjecta biografiile. Maniacii conspiratiilor ne-au infierat pentru toate relele lumii. Trepadusii xenofobi ne-au negat dreptul de a vorbi despre cultura romaneasca.
 
“Omul recent” este una dintre cartile cele mai profunde despre paradoxurile, castigurile, costurile si riscurile modernitatii pe care am citit-o vreodata. Nu mai vorbesc de “Zbor in bataia sagetii”, o carte de o frumusete stilistica si morala ce-ti taie respiratia. Ceea ce pretuiesc la Horia, dincolo de cultura sa fenomenala, dincolo de intuitiile scaparatoare, este o verticalitate invincibila, un devotament rar intalnit pentru principii. La care se adauga, evident, cultul prieteniei. Horia respira gratie prieteniei. Nu mai e nevoie sa o spun, poate conta pe mine oricand.
 
 https://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/05/despre-katyn-dostoievski-si-diavolul-in-carne-si-oase-un-dialog-cu-h-r-patapievici/

Recomand articolul semnat de Vlad M. pe blogul “In linie dreapta”, o binevenita punere la punct pentru cei care continua sa polueze spatiul public cu minciuni sfruntate despre atitudinea lui H.-R. Patapievici in raport cu Eminescu:

 http://inliniedreapta.net/horia-roman-patapievici-despre-mihai-eminescu/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: