De pomina: Epidemia de dezertari si absenta rusinii

Urmaresc si eu, ca atatia altii, stirile despre exodul dinspre PDL. Fenomenul vorbeste nu doar despre starea politica a Romaniei de azi, ci si despre versatilitatea uluitoare a clasei politice, despre lipsa unor loialitati care garanteaza constituireasi cimentarea unei  traditii si a unei constelatii de valori comune. Azi fug dinspre PDL spre USL, maine dinspre USL spre cine stie cine. Doar doar vor fi invitati la ospatul cel mare. Singurul lor scop este sa cada in picioare, sa nu-si piarda privilegiile. Ii gasim pretutindeni, in fiecare partid. Sunt maleabili si ductili, se impauneaza cu vorbe mari, dar, in fapt, sunt expresia unei penibile nimicnicii.

Nu am nimic de adaugat la acest articol al doamnei Tia Serbanescu, aparut in ziarul “Curentul”. Decat, poate, ca ma intreb cum se simt acesti oameni cand se privesc in oglinda, cand raman singuri cu constiinta lor? Dar au ei constiinta? Proveniti de nicaieri, se reintorc in neant, fara jena, fara remuscari, fara sa le pese. Oameni fara insusiri, fara biografii, au gasit in fine sansa sa-si fabrice o biografie. I-a apucat subit dorul de dreapta, mai tin si discursuri despre moralitate publica. Pe care o descopera, iata, in USL. Sperand ca neantul poate fi un adapost, un loc de unde rusinea a fost expulzata.

Filipica

de Tia Serbanescu

Acest aprilie – întunecatul April, vorba lui Emil Botta – va rămâne de pomină în politica românească prin exodul pedeliștilor care cer locuri de muncă și azil politic în USL unde obțin pe loc cetățenie social-democrată sau liberală. Luni a fugit din PDL însuși vicepreședintele Senatului, veteranul Petru Filip, care în două ore ajunsese deja în PSD prin satelit: pentru a-și prezenta trofeul în direct, dl. Ponta a boicotat transmisia în direct a lecturii propriei moțiuni de cenzură și i-a urat bun venit acestui vânat de frunte. Discursul de trădare al dlui Filip a cuprins o filipică la adresa moralității politice („partidele ar trebui să fie orientate spre oameni cu credibilitate”), o aluzie istorică la furcile caudine, un pleonasm celebru („sper să-mi aduc puținul aport”) și o mare încredere de sine: „nu sunt expirat politic”. Atunci de ce miroase urât? În aceeași zi, din PDL au mai plecat doi aleși cu aceeași destinație. Normal. Capul care pleacă, sabia nu-l taie. Ceva atât de penibil chiar nu s-a mai văzut până acum.

Au mai plecat oameni și din PSD, dar barem nu s-au dus la alte partide ci și-au făcut propriul cuib. Și cum până vineri, când se va vota moțiunea mai sunt câteva zile, n-ar fi exclus ca USL să-și completeze cele opt locuri care-i mai trebuie pentru trântirea guvernului și provocarea unei noi crize. Specialitatea sa. Dar nu orice plecat este binevenit în USL: dl. Antonescu a explicat că selecția se face în funcție de „beneficiul electoral imediat” și de capacitatea trădătorilor „de a fi colegi”. Mai ales că scopul colegilor este total necolegial: „da, vrem dispariția PDL de pe scena politică” a mărturisit dl. Antonescu amenințându-i cu deportarea pe cei din PDL fiindcă n-au puritate de dreapta – pe care (culmea contradicției) a recunoscut că n-o are nici PNL (afiliat la stânga în P.E).

Astfel, visul dlui Năstase de a „destructura PD” a fost preluat după zece ani de dl. Antonescu. Această agresivitate s-a regăsit  și la deputatul PSD Solomon din Bârlad care l-a amenințat pe premierul Ungureanu că dacă „are nesimțirea” să treacă pe acolo fără să-i ceară voie, „va avea soarta lui Aldo Moro”. Memento Mori, mai exact.

Dl. Berceanu e convins însă că moțiunea de cenzură va cădea: „nu-i dau nicio șansă”. De fapt moțiunea însăși are un titlu la două capete: „Opriți  guvernul șantajabil; Așa nu, nciodată!”. Reiese că o parte a USL strigă „Opriți guvernul șantajabil!” iar cealaltă parte refuză urlând „așa nu, niciodată!” Autorul, la rampă!

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/de-pomina-epidemia-de-dezertari-si-absenta-rusinii/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: