Domnule Ponta, ai grija ce iti doresti…

Jocul de-a motiunile a ajuns intr-un punct critic. USL-ul a facut tot ce putea pentru a darama acest guvern, dar nu cred ca se va ajunge la acest deznodamant. Programul de guvernare al USL ramane o mare necunoscuta. Deocamdata, avem multe vorbe si putine propuneri de solutii. Este, cel putin asa cum vad eu lucrurile, o strategie a contestarii, nu una a constructiei si renovarii la un ceas istoric extrem de complicat.

Sigur, pot avea loc si rasturnari spectaculoase, dar, daca ne uitam pe declaratiile lui Victor Ponta (nu pe cele ale lui Crin Antonescu), ori pe cele ale lui Ion Iliescu, este clar ca PSD-ul nu are motive sa gestioneze economia acum, in aceste luni dinaintea alegerilor parlamentare. Si-ar anula sansele de a fi vocea protestului, ar trebui sa-si asume strategii care nu sunt neaparat populare (ba chiar dimpotriva, nu o singura data). Cred ca vor fi deci si unii parlamentari ai opozitiei care nu vor vota motiunea. Disciplina de cazarma pe care o doreste Crin Antonescu nu s-a instalat inca total si definitiv.

Daca se ajunge totusi la votarea motiunii, cred ca presedintele il va invita pe Victor Ponta sa formeze guvernul. Atunci abia vor incepe marile lupte din interiorul USL, o formatiune eterogena, nascuta nu din convergente ideologice, ci din resentimente comune. Dl Ponta va trebui sa mediteze la adevarul cuvintelor: “Beware of what you wish” (ai grija ce iti doresti).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/vladimir-tismaneanu-dl-ponta-ai-grija-ce-iti-doresti-978658.html

One Response to Domnule Ponta, ai grija ce iti doresti…

  1. […] Vladimir Tismăneanu: „USL-ul a facut tot ce putea pentru a darama acest guvern, dar nu cred ca se va ajunge la acest deznodamant”. […]

%d bloggers like this: