Reflectii dupa votarea motiunii: Cine a castigat de fapt?

Motiunea a fost votata, guvernul Ungureanu a cazut, dupa toate probabilitatile Victor Ponta va forma un nou guvern. Unii comentatori s-au asteptat la acest deznodamant, altii mai putin (intre care si eu). A fost un vot straniu, cu dezertari de ultim ceas, cu multe schimbari la fata, cu acuzatii bizare (“guvern santajabil” este doar una dintre ele). Au fost abandonate cu o stupefianta lejeritate loialitati, solidaritati si angajamente morale. Nu este un moment fericit pentru credibilitatea etica a multor membri ai clasei politice romanesti. Cazul unui fost lider de sindicat din invatamant care a anuntat ca ca pleaca din PDL pentru ca s-ar fi saturat sa fie umilit si se alatura grupului PSD este mai mult decat elocvent pentru aceste salturi mortale. Timp in care, Mircea Geoana, fost candidat prezidential PSD, exclus din acest partid, ajunge sa voteze pentru motiune. Plecari si veniri, iesiri si intrari: ne aflam parca intr-un bal mascat in care identitatile pot fi schimbate arbitrar si naucitor.

Daca USL va forma noul guvern, va trebui sa-si asume destule masuri nepopulare, sa negocieze cu FMI, nu va mai putea mentine tonul belicos, contestatar si protestatar. Stategia strict negativa ar urma sa fie inlocuita cu una afirmativa. Chiar si un guvern de tranzitie trebuie sa-si asume un numar de obiective politice, economice, sociale si legislative. Vom vedea daca noul guvern va imbratisa retorica izolationista si strident nationalista a ultimelor saptamani.

Dl Ungureanu s-a comportat si a vorbit demn, a explicat ca exista o linie despartitoare intre viziunea sa si cea a autorilor motiunii, privitoare la insasi natura modernitatii democratice din Romania. Din acest moment, Mihai Razvan Ungureanu, un intelectual si politician de dreapta, consecvent cu valorile in care crede, va fi liber sa se dedice constructiei politice despre care a vorbit in ultimele luni. Cred ca vom asista la dezbateri serioase in PDL. Este nevoie de ceea ce se numeste soul-searching, de regasirea unui ethos politic care pare sa se vlaguit in ultima perioada, generand confuzie, frustrari si deziluzii.

Intrarea din nou in scena a lui Ion Iliescu, declaratiile sale triumfaliste, sugereaza cine este de fapt castigatorul acestui vot. Pentru presedintele de onoare al PSD este vorba de o batalie a carei miza o reprezinta o revenire a stangii la putere, justificarea optiunilor sale de-o viata, anti-liberale, anti-pluraliste si anti-capitaliste. La fel, patronul “Antenelor” isi poate freca mainile satisfacut: campania de diabolizare a guvernului Boc, mai intai, apoi a guvernului Ungureanu, a reusit. Cand Crin Antonescu si Dan Voiculescu se plimba brat la brat, nu e prea dificil sa stii cine a castigat de pe urma votarii motiunii.

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/reflectii-dupa-votarea-motiunii-cine-a-castigat-de-fapt/

One Response to Reflectii dupa votarea motiunii: Cine a castigat de fapt?

  1. […] Idem: „Daca USL va forma noul guvern, va trebui sa-si asume destule masuri nepopulare, sa negocieze cu FMI, nu va mai putea mentine tonul belicos, contestatar si protestatar”. […]

%d bloggers like this: