De ce a fost inlaturat guvernul Ungureanu? Updated

Romania se afla din nou la rascruce. Fara a dramatiza ce s-a intamplat vineri, dar si fara a minimaliza efectul revenirii stangii la putere, cred ca accentul trebuie sa cada pe analiza rationala, cat mai putin emotionala. Pentru guvernul USL, care va fi probabil investit pe data de 7 mai, soseste clipa verificarii promisiunilor facute de ani de zile, a negocierilor cu organizatiile financiare internationale. Pentru PDL,  este ora trezirii din reverii victorioase si a pregatirii serioase pentru ceea ce urmeaza. A fost ratata o mare sansa pentru Romania. Imi place sa citez aceasta expresie franceza: Qui vivra, verra.

Pentru moment, am recitit un articol pe care l-am publicat pe “Contributors”, imediat dupa desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca premier. Iata un fragment:

Este greu de anticipat cum vor actiona, pana la urma, partidele care formeaza USL: se vor obstina intr-o atitudine de boicot al premierului desemnat ori vor sustine imperativul guvernabilitatii tarii in aceste conditii extrem de dificile? Le fel de importanta este atitudinea zonelor de influenta din coalitia majoritara. Va fi dl Ungureanu incurajat sa continue reformele initiate de guvernul precedent? Va gasi el sprijinul necesar pentru a continua lupta pentru eliminarea coruptiei?

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/experimentul-ungureanu/

Am citit azi in “New York Times” un articol despre caderea guvernului Ungureanu si am ramas consternat de erorile unui jurnalist altminteri subtil (Dan Bilefsky). Mai intai, autorul greseste cand spune ca procesul de formare a unui nou guvern va fi lung si complicat. Apoi, se inseala cand leaga votarea motiunii de politicile de austeritate (care, oricum, urmau sa fie revizuite in chestiunea salariilor)  si de protestele din februarie. Comparatia cu situatia din Republica Ceha mi se pare greu de sustinut. Miza jocului in Romania este intarirea sau slabirea statului de drept, justitia, lupta impotriva coruptiei, continuarea actiunilor DNA si a initiativelor judiciare aflate in curs. Nu mai putin, puterea in teritoriu. Acestea au fost cauzele coalizarii atator forte, mai mult sau mai putin vizibile, pentru inlaturarea guvernului Ungureanu. Marii corupti au actionat preventiv. Izolationismul liderilor USL, atacurile impotriva guvernului Ungureanu pe linia politicii externe net europenista si atlantista, tin tocmai de temerile legate de influenta UE asupra continuarii actiunilor anti-coruptie. Sunt de acord cu cei care accentueaza faptul ca dl Ungureanu intruchipeaza un stil politic diferit de cel incetatenit, cu intalniri de taina si cu maini care se spala reciproc, ca nu este unul dintre “veteranii” jocurilor de culise din politica romaneasca a ultimelor doua decenii. Este de vorba de un capital politic si moral care poate fi fructificat in lunile ce urmeaza. Nu vrea sa personalizez excesiv aceasta speranta. Dar rolul lui Mihai Razvan Ungureanu a fost, este si va fi decisiv. Sunt convins ca nu sunt singurul care gandeste astfel.

Pentru textul integral si pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/de-ce-a-fost-inlaturat-guvernul-ungureanu/

Update (29 aprilie 2012) Pe blogul sau, Teodor Baconschi scrie un excelent comentariu despre ceea ce urmeaza:

Lovitura parlamentară din 27 aprilie nu ține loc de alegeri. S-a lucrat doar prin “stimularea” oportuniștilor. În plus, așteptările enorme generate de populismul USL vor fi sau infirmate (cu rapida erodare a guvernului Ponta) sau realizate artificial (cu riscul derapajului macroeconomic). Reformele vor fi stopate. Manipularea se va extinde. Justiția va primi iarăși un căluș în gură. Până la toamnă, cabinetul roșu-galben va face situația albastră – evident, nu spre binele României, ci spre garantarea unui amplu proces de restaurație. În aceste împrejurări dificile, PDL nu are voie să aștepte, crezând că va reveni de la sine pe val. E nevoie de figuri credibile, de o altă abordare a dialogului cu electoratul de dreapta și de o analiză internă care să evite, pe viitor, erorile (intenționate sau nu) ale trecutului. Am intrat în purgatoriu. Văd aici condiția unei renașteri.

http://baconschi.ro/unitate-pentru-reconstructie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=unitate-pentru-reconstructie

 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: