Pontocratia in actiune: Un fost redactor al “Erei Socialiste”, profesor la SNSPA, in Consiliul National de Etica

 
Am citit lista noilor numiti in Consiliul National de Etica, institutia decisiva in evaluarea situatiilor de posibila de frauda academica, inclusiv a plagiatelor, si constat ca printre aceia care, “cu voia ministrului Pop”, se gasesc pe lista figureaza  dl Paul Dobrescu, profesor la SNSPA, nu stiu daca inca rector, fost redactor, cred ca si sef de sectie, al revistei teoretice si politice a CC al PCR, “Era Socialista”. Asadar ministrul Pop a numit in aceasta suprema instanta etica un fost activist ideologic al PCR, angajat ani de zile si platit sa sustina tezele oficiale. Sincer, cred ca prezenta d-lui Dobrescu ridica serioase probleme de credibilitate ale acestui for.
 
Am avut ocazia sa scriu inca din anii 80 despre dl Dobrescu, intr-un articol transmis la “Europa Libera”. Articolul, intitulat “Dialoguri ratate, confruntari iluzorii”,  poate fi citit in volumul meu “Scopul si mijloacele. Eseuri despre ideologie, tiranie si mit”, aparut la editura Curtea Veche in 2004, pp. 73-77. Deci dl Dobrescu stie opinia mea despre rolul sau in acea perioada.
 
http://www.curteaveche.ro/Scopul_si_mijloacele_Eseuri_despre_ideologie_tiranie_si_mit-3-207
 
Era vorba de cartea sa despre tehnocratie, o critica a acestei directii din gandirea politica occidentala in momentul in care amatorismul cel mai feroce distrugea economia, invatamantul, stiinta si cultura romaneasca. Atunci cand asteptai sa fie elogiat rolul expertilor, dl Dobrescu se situa pe pozitia opusa. Activist ideologic el insusi, lua partea activistilor ideologici in ceea ce sovietologia a numit conflictul dintre “red” si “expert”. Concluzia mea despre volumul d-lui Dobrescu era: “Cartea publicata de Editura politica ramane insa cu desavarsire exterioara problematicii veritabile pe care ar fi trebuit sa o investigheze, ea staruie in clisee ofilite si prejudecati ideologice obtuze”. (p. 76)
 
Veti spune, poate, ce conteaza? Poate ca dl Dobrescu era doar un cercetator la Centrul de Sociologie al Academiei de Stiinte Sociale si Politice. Nu, domnia sa era pe atunci redactor, cred ca si de sectie la revista “Era Socialista” organ teoretic si pollitic al CC al PCR. Era membru al nomenklaturii ideologice. Numeam in acel articol revista “Era Socialista” o “sinteza hagiografica periodica”. Daca s-ar fi adoptat Legea Lustratiei, dl Dobrescu ar fi fost lustrabil, ca activist platit in aparatul ideologic de varf al PCR. “Era Socialista” era centrul logocratiei comuniste.
 
Este interesant ca pe CV-ul sau nu apare afilierea cu “Era Socialista”, ca si cum dl Dobrescu s-ar fi nascut profesional in anii 90. N-am observat pe CV nici faptul ca a fost la un moment dat consilier al presedintelui Ion Iliescu.
 
Nu vreau sa se deduca din cele scrise aici ca dl Dobrescu nu ar fi un profesor competent. Poate ca este. Vreau doar sa spun ca acest CV este incomplet, ca nu mentioneaza functia avuta la “Era Socialista”si, eventual, articolele scrise in acea publicatie care, oricum am privi lucrurile, nu era o revista studenteasca ori una de cultura. Pentru cititorii mai tineri, precizez ca “Era Socialista” (fosta “Lupta de clasa”), era tribuna de unde se dadea linia partidului in chestiunile teoretice esentiale. Dl Dobrescu a fost un ideolog al PCR, este un fapt. A scris ce dorea partidul si a fost rasplatit pentru aceste servicii. Precizez ca nu am scris in viata mea in revista aceea, nici articole, nici recenzii.
 
http://doctorat.snspa.ro/profesori/paul-dobrescu

Pentru textul integral si comentarii:
 
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/pontocratia-in-actiune-un-fost-redactor-al-%e2%80%9cerei-socialiste%e2%80%9d-in-consiliul-national-de-etica/

2 Responses to Pontocratia in actiune: Un fost redactor al “Erei Socialiste”, profesor la SNSPA, in Consiliul National de Etica

  1. […] folosim articolul dlui Vladimir Tismaneanu, „Pontocratia in actiune: un fost redactor la Era Socialista, profesor […]

  2. […] articol publicat pe blogul personal, Vladimir Tismăneanu spune că, în anii '80, Dobrescu a fost redactor la […]

%d bloggers like this: