Intre Groza, Guevara si Putin: Mineriada lui Ponta continua sau nebunia cu metoda

Pare nebunie, dar, vai, exista metoda in ea, spre a relua un rand celebru. Victor Ponta si patronii sai fac tot pot spre a readuce Romania la ceasul democratiei totalitare. Este ceea ce avea in vedere marele ganditor politic Jacob Talmon cand vorbea despre dictaturi intemeiate pe entuziasm de masa. Un entuziasm efemer, bazat pe populism cras si dispret pentru statul de drept, dar util pentru manipulari cinice. Nu trece zi de bunul Dumnezeu in care premierul si oamenii sai sa nu mai adauge o fila la noua antologie a rusinii. Cea mai recenta : ministrul de interne, Ioan Rus, l-a demis, fara explicatii, pe istoricul Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. Tehnic este vorba de incetarea unei detasari, practic este o demitere. Semnificatia este limpede: are loc un asalt sistematic impotriva adevarului, competentei, memoriei si a istoriei. Cristian Preda nu greseste: Victor Ponta nu este “micul Titulescu”, ci micul Petru Groza.

Ministrul Corlatean proclama ritos ca presedintele tarii nu este seful statului. Doctorul in drept Victor Ponta cheama la revizuirea statutului Curtii Constitutionale. Cred ca se petrece o putinizare fatisa si lipsita de orice urma de rusine. Ceea ce-a inceput odata cu decapitarea conducerii IICCMER continua cu o viteza si cu o inversunare ametitoare. Se urmareste, ca si in Rusia, deturnarea si obliterarea memoriei, etatizarea discursului istoric, reinchiderea arhivelor, revenirea la sistemul in care un numar de favoriti ai puterii aveau acces nelimitat, cata vreme cercetatorii si cetatenii interesati erau tratati ca intrusi indezirabili.

Cine spune ca actul de condamnare a dictaturii comuniste a fost unul “doar” simbolic, fara efecte palpabile, se inseala. Democratizarea Arhivelor Nationale a fost una dintre consecintele cele mai importante ale acelui act. Mi-e teama ca vom asista la o reinchidere a arhivelor si la radicalizarea revansei celor care nutresc nostalgii comuniste. Oare ce are de spus istoricul Crin Antonescu, semnatar al Declaratiei de la Praga? Dorin Dobrincu este membru al Consiliului Stiintific al IICCMER. Ce au de spus colegii sai?

Nu este de ajuns sa fii consternat, perplex, revoltat. Aceste justificate sentimente trebuie traduse in protest public, intern si international. Au mai existat tentative de demitere a lui Dorin Dobrincu, comunitatea stiintifica globala raspuns cu deplina solidaritate pentru istoricul roman. Dorin Dobrincu este un cercetator de un remarcabil echilibru al rezistentei anticomuniste si al colectivizarii din Romania, studiile sale sunt recunoscute pe plan international, este un spirit onest, un democrat sincer si un excelent organizator. A editat, impreuna cu Cristian Vasile si cu mine, “Raportul Final” al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania (Humanitas, 2007) si a editat, impreuna cu Mihnea Berindei si cu Armand Gosu, doua volume de documente utilizate de comisie (primul a aparut la Humanitas in 2009, al doilea la Polirom in 2012). Inlaturarea lui Dorin Dobrincu din fruntea Arhivelor Nationale ale Romaniei este o sfidare a eforturilor de asumare cinstita, in spiritul Declaratiei de la Praga, a unui trecut traumatic. O spun cu deplina raspundere profesionala, este o palma data tinerei generatii de istorici romani, celor care nu accepta diktatul politic in lumea spiritului si refuza complicitatile sordide cu diverse interese conjuncturale.

PS Inteleg ca in weekend premierul Victor Ponta se va afla in Polonia unde va asista la un meci de fotbal si va vizita complexul memorial Auschwitz-Birkenau. Il indemn sa-i ceara prietenului sau Crin Antonescu textul Declaratiei de la Praga privind necesitatea condamnarii crimelor celor doua totalitarisme gemene (comunismul si fascismul) si a ideologiilor care le-au motivat si inspirat. Poate ca va intelege ca orice lovitura data Arhivelor Nationale este o lovitura data istoriei nationale. O istorie necosmetizata si nefalsificata, emancipata de mituri si utopii auto-glorificatoare, de viziuni conspirationiste, in care stiinta si constiinta sunt fundamentul unor abordari riguroase si oneste.

http://declaratiadelapraga.ro/

Update: Este halucinanta perseverenta intru Rau a acesui guvern. Iata ca a aparut “Ordonanta de urgenta”. Aflam si de este atat de presanta eliminarea lui H.-R. Patapievici si a echipei sale de la ICR. Cu vorbe scremute si facand din non-sens argument juridic, Ordonanta ii reproseaza unuia dintre cei straluciti si demni intelectuali ai Romaniei ca prezenta sa in fruntea ICR ar periclita „sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți vremelnic în alte state”. In ce hal a putut sa decada PNL-ul daca a ajuns sa gireze adoptarea intr-o hotarare de guvern a fetidelor calomnii vadimiste! Ce vor fi simtit ministrii Marga si Helwig cand au citit aceste randuri siderante? Toti cei care credem in valorile adevaratului liberalism, in pluralism, in societatea deschisa, avem datoria morala sa nu tacem.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12532815-patapievici-revocat-maximum-15-zile-toata-conducerea-dupa-guvernul-schimbat-legea-icr.htm

Ii indemn pe cititorii acestui articol sa semneze protestul lansat de Alianta pentru o Romanie Curata:

http://www.romaniacurata.ro/

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/intre-groza-guevara-si-putin-mineriada-lui-ponta-continua/

2 Responses to Intre Groza, Guevara si Putin: Mineriada lui Ponta continua sau nebunia cu metoda

  1. […] a Puterii este eliminarea ”intelectualilor băsiști”. După executarea profesorului Tismăneanu, se hotărăște, printr-o ordonanță de urgență (ce Dumnezeu mai înseamnă urgență în epoca […]

  2. […] a Puterii este eliminarea ”intelectualilor băsiști”. După executarea profesorului Tismăneanu, se hotărăște, printr-o ordonanță de urgență (ce Dumnezeu mai înseamnă urgență în epoca […]

%d bloggers like this: