Che Mangleala: Perseverenta doctorului Ponta si precedentul Adrian Severin

Victor Ponta zambeste sfidator, face bancuri, recurge la insinuari, mai si ameninta. Un rictus chinuit si incrancenat. Mai precis, un ranjet. Anunta “haios” ca nu se sinchiseste daca nu va mai avea doctoratul. “Noi muncim, noi nu gandim”. Pare sa ignore ca doctoratul este consfintirea unei munci reale, nu incoronarea unei escrocherii. Urgenta acestui moment este formarea unei Comisii independente care sa examineze datele existente. Victor Ponta nu se poate fofila la nesfarsit recurgand la bancuri rasuflate si aluzii cinice (“Voi raspunde in fata Adunarii Nationale”). Aceste gen de smecherii retorice nu-i fac catusi de putin cinste si nu-l pot in niciun fel exonera. Ca sa ma exprim in stilul sau, “nu tin”.

La ora actuala, exista destule informatii care sa ne faca sa credem ca doctoratul lui Victor Ponta este la fel de legitim precum cele “Humoris Causa” ale lui Nicolae Ceausescu ori ale Cabinetului Doi. Doar ca Romania nu mai este un stat totalitar in care un dictator neo-caligular si sotia sa, o Messalina cu pretentii de Newton, sa-si poate face de cap in voie, batjocorind un intreg popor. Ma rog, aceste lucruri s-ar putea sa-i scape premierului care pare sa traiasca in ceea ce se cheama starea de denial, de negare a realitatii.

Perseverenta (inca) doctorului Ponta este stingheritoare nu doar pentru el, ci pentru intreg guvernul in numele caruia vorbeste. Obsesia Basescu nu are cum sa-l ajute, chiar dimpotriva. Ar trebui sa inteleaga ca nu Traian Basescu este banuit de furt intelectual, ci el, doctorul Ponta, procurorul Ponta. Victor Ponta reactioneaza precum prozatorul Eugen Barbu in clipa cand a fost acuzat de plagiat. Mai intai minimalizarea temei, apoi scrisori penibile catre Ceausescu, implorandu-l sa-l apere, precum si calomnierea scabroasa a celor care au descoperit plagiatul. Hotul care striga “Prindeti hotul”.

Un om matur se caracterizeaza prin discernamant si responsabilitate. Din pacate, Victor Ponta nu se comporta ca un om politic, ci mai degraba ca un adolescent nevrotic prins cu ocaua mica. Numai ca in cazul presupusului sau plagiat ocaua este imensa. Nu doar pentru el, ci pentru prestigiul tarii. Cum scriam ieri, vor vui agentiile de presa. Iata ca stirea a ajuns de notorietate globala. Orice cred Victor Ponta si mentorul sau Adrian Nastase, plagiatul este plagiat, in drept, in medicina, in agronomie, in arheologie, in fizica nucleara, in biologie, in jurnalism ori in filosofie. Semnele citarii indica a cui este proprietatea citatului. Cand Adrian Severin a fost demascat pentru contracte oneroase, Victor Ponta a actionat rapid si si-a cladit imaginea de justitiar. Dar, cum scrie Dan Tapalaga, procurorul Ponta este (atat cat este) procuror doar pentru altii. Intransigenta sa este una de fatada si de parada. Cand este vorba de el insusi, uita ce inseamna justitia. Modelul sau, Ernesto Che Guevara (“masina de ucis”) a avut multe pacate. Dar, in niciun caz, pe acela al furtului intelectual. Ideile sale, nocive dupa parerea mea, erau ale sale. Scrierile sale, furibunde diatribe anti-democratice si chemari la violenta armata, erau ale sale. Iata ca ajungem, se pare, sa vorbim despre Che Mangleala.

Daca USL doreste sa aiba o minima credibilitate etica, ar trebui sa actioneze in cazul Ponta exact cum a actionat Victor Ponta in cazul Severin: rapid, transant, fara reticente. Lui Victor Ponta trebuie sa i se puna in vedere ca posibilul sau plagiat, devenit un fierbinte subiect international, arunca o lumina mai mult decat jenanta asupra institutiilor statului roman. La vremea respectiva, Victor Ponta astepta ca dl Severin sa-si dea demisia de onoare. Cum stim, n-a facut-o. La propunerea si la insistentele lui Victor Ponta, Adrian Severin a fost exclus din PSD.

Ce-ar fi daca Victor Ponta ar demonstra acum ca n-a uitat acele momente si, cu un gest intr-adevar demn, ar spune ca se retrage din fruntea guvernului Romaniei pana cand se clarifica lucrurile. Cu alte cuvinte, si-a da demisia de onoare. Adrian Severin continua sa fie europarlamentar, dar, exclus fiind din grupul socialist, sta alaturi de Vadim Tudor si Gigi Becali. Poate ca aceasta va fi compania lui Victor Ponta intr-un viitor nu prea indepartat.

In fine, o intrebare pentru dl Ponta: Cand vorbeste de “sistemul securist al lui Basescu” se refera si la directorul SRI, membru PSD, dl George Maior?

Iata linkurile la doua articole care lumineaza, cred, subiectul:

http://www.revista22.ro/doctorul-ponta-si-plagiatul-15788.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ion-cristoiu-victor-ponta-n-avea-timp-nici-sa-plagieze-987646.html

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/global-europa/perseverenta-doctorului-ponta-si-precedentul-adrian-severin/

Comments are closed.

%d bloggers like this: