Adrian Nastase nu apartine panteonului onoarei: Doamna Lucia Hossu-Longin si manipularea istoriei

Cu exceptia reactiilor venite din partea Fundatiei “Ioan Barbus”, stupefianta declaratie a doamnei Lucia Hossu-Longin in care se deda unei analogii de un absurd pe cat de usor discernabil  pe atat de revoltator, intre procesul Nasatse si inscenarea judiciara impotriva lui Iuliu Maniu, a trecut netaxata asa  cum se cuvine. Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Brationu, I0an Barbus, Corneliu Coposu, Iosif Jumanca au luptat pentru statul de drept si au platit cu ani cumpliti de inchisoare, unii cu vietile lor, pentru convingerile lor democratice. Public aici protestul Fundatiei “IOan Barbus” aparut pe site-ul “In Linie Dreapta”

Am așteptat timp de zece zile ca IICCMER să reacționeze oficial și public, în virtutea atribuțiilor ce îi revin conform legislației în vigoare, față de afirmațiile Luciei Hossu-Longin făcute în cadrul emisiunii „Secvențial” la postul de televiziune Antena 3, în data de 24 iunie 2012.

D-na Hossu a vorbit în timpul acelei emisiuni despre „totalitarismul de tip Băsescu”, afirmând că justiția ar acționa în prezent la „comandă politică”. Ea și-a permis să se refere la condamnații de drept comun din dosarul „Trofeul calității”, descriindu-i ca „victime ale justiției din aceste timpuri” și comparând fără reținere procesul lui Adrian Năstase cu cel al lui Iuliu Maniu! Realizatoarea serialului „Memorialul Durerii” a promis și că va dedica un nou episod celor cinci infractori din acest „lot”, în frunte cu Adrian Năstase.

http://inliniedreapta.net/protest-fata-de-manipularea-si-instrumentalizarea-istoriei-de-catre-iiccmer-in-slujba-intereselor-usl/

Faptul că Lucia Hossu Longin a înțeles să pună un fost demnitar postcomunist corupt și pe complicii acestuia lângă foștii deținuți politici, victime ale comunismului, constituie o jignire nerușinată adusă acestora din urmă, jignire față de care conducerea IICCMER avea datoria morală și obligația legală de a reacționa fără întârziere. Deasemenea, indiferent cât resentiment personal și de grup ar avea D-na Hossu, partidul D-lui Dinu Zamfirescu, PNL și coaliția USL, față de Președintele Băsescu, a descrie exercitarea de către acesta a mandatului obținut prin votul liber al cetățenilor drept „totalitarism” nu este altceva decât o golire de conținut a acestui termen, adică o manifestare de negaționism față de totalitarismul comunist. Sugestia că ar putea exista o paralelă între judecarea pentru corupție a lui Năstase într-o țară membră a UE și NATO și procesele comuniste regizate de puterea sovietică la București împotriva celor mai valoroși fii ai României nu face decât să nege crimele comunismului și să înjosească memoria victimelor acestuia, batjocorindu-le jertfa și suferința.

Dacă modul în care a fost judecat și condamnat Adrian Năstase, modul în care el a fost arestat, și condițiile în care este deținut la penitenciarul Rahova sunt prezentate publicului ca fiind aceleași cu cele la care au fost supuse victimele totalitarismului comunist, mesajul transmis este acela că regimul comunist era un stat de drept, de mare deschidere democratică, manifestând o atitudine chiar excesiv de prevenitoare față de cei condamnați conform legilor, pe bună dreptate, pentru faptele lor. Și, evident, că în regimul comunist, aruncarea celor mai grave acuzații la adresa șefului statului de către adversarii săi politici și de către cea mai mare parte a mass-media era lucrul cel mai firesc și mai banal. Amintim că IICCMER are obligația legală de a se îngriji de educația istorică a publicului în privința naturii sistemului totalitar, a crimelor comunismului, precum și în privința respectului datorat victimelor acestuia.

Lucia Hossu Longin nu este o persoană privată, ea a fost recent nominalizată de PNL, (partidul din conducerea căreia face parte Dl. Dinu Zamfirescu, Președintele Consiliului Științific al IICCMER), pentru Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. A făcut aceste afirmații publice în interesul unui fruntaș PSD, formațiune aliată PNL. Primul ministru USL (PSD) Victor Ponta, fiu spiritual al lui Adrian Năstase, este cel care l-a numit pe Dl. Zamfirescu în funcția pe care o ocupă la IICCMER. Considerentele politice de partid, de care este determinată conducerea IICCMER, ar putea explica întârzierea reacției acesteia, dar nicidecum nu pot constitui o scuză.

Tăcerea IICCMER a avut deja o primă consecință – supralicitarea: apariția pe coperta Jurnalului Național a unui cadru înfățișând portetele lui Iuliu Maniu și ale altor prim-miniștri români interbelici alături de portretul lui Adrian Năstase sub titlul comun „Foști prim-miniștri ai României deținuți politic”. Lipsa de reacție a celor care sunt obligați, prin lege, să vegheze la respectul memoriei, a încurajat negaționismul, relativizarea și instrumentalizarea istoriei, până la inversiunea semnificației și valorii morale a faptelor petrecute.

Am așteptat din partea D-lui Zamfirescu să-și rezolve într-un timp mai scurt dilema morală, legală și politică în care a fost pus de Lucia Hossu Longin și să lămurească public dacă, în calitate de Președinte al Consiliului Științific al IICCMER, consideră că Adrian Năstase este vrednic să stea alături de oameni ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Gheorghe Brătianu, în panteonul eroilor neamului, și că regimul comunist, ilegitim și criminal, care a închis în pușcării milioane de oameni și a omorât sute de mii, este comparabil cu situația României sub președinția lui Traian Băsescu.

O reacție IICCMER a apărut abia după ce Asociația Foștilor Deținuți Politici a protestat față de manipulările din „Jurnalul Național”. Reacția este însă formulată astfel încât să sune acuzator în primul rând la adresa celor care, în aceste zile, au comparat asaltul împotriva statului de drept executat de formațiunea politică USL, de care este legată conducerea actuală a IICCMER, cu o „mineriadă instituțională”, – susținându-se că, prin aceasta, ei ar aduce „o insultă victimelor mineriadelor”. Iar abia apoi, autorii declarației IICCMER atrag atenția, diplomatic, aliaților lor politici, că nu este bine să-l compare pe Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru fapte de corupție, cu Iuliu Maniu.

Reamintim conducerii IICCMER, Institut care se ocupă de istorie și de memorie, unele detalii importante, care par totuși să-i scape, având în vedere structura comunicatului său în această privință:

Organizatorii mineriadei din 1990 sunt fondatorii și conducătorii PSD, același partid care desfășoară astăzi, alături de partidul conducerii IICCMER, PNL, atacul instituțional menit să asigure alianței USL acapararea Statului. Victor Ponta, cel care a numit actuala conducere IICCMER, este ucenicul și admiratorul lui Ion Iliescu. Ion Iliescu este Președinte de Onoare al PSD și totodată organizatorul mineriadelor. Marea insultă la adresa victimelor mineriadelor este adusă de PSD și aliații săi politici, și nu de cei care își îngăduie să compare acțiuni prezente cu cele din trecutul recent al aceluiași PSD.

Reacția IICCMER, tardivă și manipulatoare, devine deci, ea însăși, o instrumentalizare a istoriei pentru interesul politic al grupului căruia îi aparține conducerea Institutului.

Anca – Maria Cernea
Președinte
Fundația Ioan Bărbuș
4 iulie 2012

Comments are closed.

%d bloggers like this: