Lectiile secolului XX: Partidul Nazist a luat puterea prin dictatura parlamentara

Va apare in curand, la University of California Press, cartea mea “Diavolul in istorie. Comunism, fascism si lectiile secolului al XX-lea”. Pentru politologi, ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani in Romania, actiunea de de-democratizare a unei tari din UE, este o provocare conceptuala de mare anvergura. Am fost invitat, saptamana trecuta, de Alexa Ionescu la o emisiune pe “Nasul TV” despre situatia politica actuala, despre drama care se deruleaza incepand de la investirea guvernului Ponta, despre recidiva populismului fascistoid combinat cu un revolutionarism steril si distructiv de inpsiratie guevarista. M-am straduit sa explorez, in chip cat mai sobru, recurgand la perspectiva istoric-comparativa, originile si semnificatiile puciului parlamentar din 3-6 iulie 2012.

Mi se pare astfel demn de subliniat conflictul acut, ireconciliabil, intre falsa legalitate a actiunii puciste si absenta ei totala de legitimitate democratica. La fel, cred ca merita reflectat la viteza cu care s-a actionat in directia distrugerii statului de drept. Doar ca Uniunea Europeana nu este impotenta Liga a Natiunilor din anii 30. Jocul tandemului Ponta-Antonescu, inspirat din umbra de Dan Voiculescu si, dupa unele surse credibile, de Adrian Nastase si Adrian Severin, a subestimat reactia internationala, indignarea si revolta provocate de palmuirea democratiei in Romania. Invocarea rituala a majoritarismului parlamentar obtinut pe cai frauduloase nu poate convinge pe cei care stiu ca Hitler a folosit exact acest “argument” pentru a impune ceea ce se cheama uniformizare fortata (Gleichschaltung) in perioada imediat urmatoare luarii puterii (Machtergreifung) la 30 ianuarie 1933. Iata mai jos cateva idei pe care le-am dezvoltat in cadrul acestei incitante discutii.

“Victor Ponta a spus că îl admiră pe Ernesto Che Guevara. Ernesto Che Guevara s-a autodefinit ca “guerrillero”, ca luptător de gherilă, o mașină de ucis. Ernesto Che Guevara a fost unul dintre fondatorii poliției secrete din Cuba, nu știu dacă Dl Ponta știe. Che Guevara a fost un misionar, un desperado al Revoluției și a murit pentru ideile sale. Eu nu știu dacă Ponta e gata să moară pentru ideile sale, mai degrabă pentru afacerile sale.

Ernesto Che Guevara nu era un afacerist, un spirit mercantil, nu era omul oligarhilor. Detestînd ideile lui Che Guevara trebuie să recunosc că există ceva autentic în el. Moare cum moarte, într-un fel de martirologie revoluționară aproape cristică. Eu atunci am scris “un Che Guevara din Balcani”. Che Guevara, da, Dl Ponta nu poate să nege că Bucureștiul e în Balcani, nu era o jignire. El a luat-o ca pe o jignire.

Acum se dovedește că Dl Ponta este un mincinos în serie. Minți o dată, minți de două ori, dar cînd minți în fiecare zi…”

“Puciul din 2007 a fost, după părerea mea, repetiția generală, ce a eșuat în 2007 a fost gîndit să nu mai eșueze în 2012. Băieții și-au făcut lecțiile, au analizat foarte serios ce s-a greșit în 2007, au văzut care sînt pașii care trebuie făcuți și au lucrat cu un calendar și cu un metronom politic extraordinar.”

http://inliniedreapta.net/lavedere/supendarea-lui-traian-basescu-a-fost-un-proces-stalinist-ca-rechizitoriu-vladimir-tismaneanu-la-by-alexa/

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/global-europa/lectiile-secolului-xx-partidul-nazist-a-luat-puterea-prin-dictatura-parlamentara/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: