Imperiul minciunii: Intactul Felix, decomunizarea si adevarul istoric

In spatele puciului parlamentar din 3-6 iulie s-a aflat, neindoios, proprietarul trustului “Intact”, omul care, incepand din vara anului 2006, vara dosariadei, a jurat sa-l pedepseasca, prin orice mijloace, pe presedintele ales al Romaniei. Vor fi fost si altii, intre care, aflu, intemnitatul personaj de telenovele Adrian Nastase si penalul Adrian Severin. Dar Felix a fost, cel mai probabil, creierul operatiei. In orice caz, principalul beneficiar.

Dan Voiculescu nu-i poate ierta lui Traian Basescu condamnarea dictaturii comuniste si, mai ales, a Securitatii ca principal instrument al acestui regim criminal si ilegitim. I-am urmarit mimica in acea sesiune a Parlamentului din 18 decembrie 2006. Privirea sa trada o insatiabila sete de vendeta. A declansat, prin “Antene” si prin oficiosul sau, “Jurnalul National” campanii sistematice de ponegrire a celor care sustin pluralismul, statul de drept, transparenta, adevarul.

Inteleg ca luni aceasta publicatie va lansa o carte de Marius Oprea despre Traian Basescu. Volumul se intituleaza ““Adevărata faţă a lui Traian Băsescu”. Este dreptul inalienabil al istoricului Marius Oprea sa scrie ce doreste. Dar exista asocieri maculante. Cand am scris la JN, intre aprilie 2005 si septembrie 2005, Felix nu fusese dovedit colaborator al Securitatii. Marius Oprea se afla printre aceia care, chiar atunci, se exprimau transant privind biografia acestui personaj care a marcat in chip nefast tranzitia democratica a Romaniei. Nu eram singurul care scria comentarii acolo. Au facut-o si Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu, Dorin Tudoran, Emil Hurezeanu. Marius Tuca, directorul ziarului, si-a facut un titlu de onoare din a nu cenzura pe nimeni. S-a tinut de cuvant. “Jurnalul National” de azi nu este cel din 2005. Istoricul Marius Oprea a anuntat mai demult ca va publica aceasta biografie la respectata editura Polirtom. Din ratiuni care-mi scapa, nu s-a intamplat. Acum va fi lansata, inteleg, cu surle si tobe, de catre trustul lui Felix. Nu stie oare Marius Oprea ca Felix nu are niciun interes in promovarea adevarului despre comunism si post-comunism? N-a urmarit el desantatele campanii de reabilitare a lui Ceausescu in paginile “JN” si pe “Antene”?

Cand au aparut probele irefutabile ale trecutului lui Felix, n-a mai ramas acolo sa scrie niciunul dintre cei amintiti. Nu pot intelege cum un om care a facut din denuntarea crimelor securiste scopul vietii sale stiintifice, axa sa existentiala, ajunge acum sa publice o carte in aceasta dezolanta (ma exprim eufemistic) companie. Nu pot intelege cum un fost detinut politic si figura proeminenta a exilului anticomunist precum Dinu Zamfirescu, numit de Victor Ponta presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, unde Marius Oprea este sef de departament, ajunge sa declare in imunda publicatie online ce-si zice “cotidianul” ca studierea crimelor postcomunbiste, parte a obiectivelor statuate oficial ale IICCMER (incalcarile drepturilor omului din 1990, deci mineriada) ar trebui abandonata intrucat a fost introdusa acolo din ratiuni politice, ca arma anti-Iliescu. Nu spune oare chiar Crin Antonescu, colegul de partid al veteranului liberal Zamfirescu, ca in iunie 1990 au avut loc scandaloase incalcari ale democratiei, ca avem de-a face cu rani deschise? Nu a vorbit Crin Antonescu despre acele crime chiar in discursul sau din Parlament in care cerea suspendarea lui Traian Basescu? Nu-si face Crin Antonescu un titlu de glorie din faptul ca el s-a aflat in vara anului 1990 intre cei care sfidau puterea fesenista? Ori este vorba, cum credem atatia dintre noi, de praf in ochi? De ce a fost inlaturat de pe logo-ul site-ului IICCMER citatul din Monica Lovinescu despre totalitarism?

“Impecabilul” plagiator Ponta este azi infratit cu “intactul” Felix. O alianta de pe urma careia profita acel Zelig al politicii romanesti, omul tuturor salturilor mortale, mereu imprevizibilul si incontinentul verbal Crin Antonescu. In “JN” a aparut recent un text mizerabil la adresa mea. Intitulat “Tismaneanu cere spanzurarea Romaniei” si semnat de un oarecare domn Petru Calapodescu, este de fapt o reluare a noroiului diseminat de publicatii gen “cotidianul” (vezi textele unor Adrian Majuru si Lucian Gheorghiu), “Romania Mare”, “Tricolorul” etc

Nici in visele mele cele mai negre nu m-as fi gandit ca Marius Oprea va ajunge sa se alieze cu Felix. Putem fi in dezacord pe multe teme, dar eu unul n-am pus niciodata la indoiala curajul sau moral si anticomunismul sau consecvent. Sper ca stirea despre publicarea biografiei lui Traian Basescu in colaborare cu acest trust de presa sa fie falsa. Sper acest lucru in numele valorilor in care am crezut impreuna. In care, ma obstinez sa gandesc astfel, credem impreuna.

PS Citez din cartea lui Marius Oprea, “Mostenitorii Securitatii”, aparuta la editura Humanitas in 2004:

”Un alt fond documentar care priveste activitatea Directiei de contrainformatii militare a Securitatii si se afla in posesia MApN intarzie sa fie pus, potrivit legii, la dispozitia CNSAS — dar de aici sunt scoase documente cand e vorba de ”rafuieli politice”, ca in cazul lui Traian Basescu, incomodul lider al Partidului Democrat.” (p. 131).

‘Daca si-ar fi cumparat mai repede un intelectual disident de pe piata ”libera”, cum a facut-o pentru o vreme cu deceptionantul Dorin Tudoran, ar fi fost mai atent si in privinta propriilor declaratii” (p. 194)

DECI ATUNCI, IN 2004, CAND APARE CARTEA, Traian Basescu nu era informator / securist, ci victima a unor rafuieli politice, instrumentate de regimul PSD / Adrian Nastase. In schimb, in volum se afirma la p. 184 ca ”Pe ruinele acestei unitati a Securitatii [ICE Dunarea] a crescut chiar si un partid politic, aliat din 2004 cu PSD-ul, partidul care a propulsat echipa Iliescu-Nastase in fruntea tarii. Este vorba de Partidul Umanist Roman, condus de cel mai cunoscut dintre colaboratorii in afaceri ai respectivei unitati, Dan Voiculescu”.

Pentru textul integral si comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/imperiul-minciunii-intactul-felix-decomunizarea-si-adevarul-istoric/

Comments are closed.

%d bloggers like this: