Horia Patapievici despre “Manifestul Partidului Comunist”, revolutii si utopii

Radicalismul de stanga continua sa se manifeste impenitent si impetuos. Nu este vorba de vechiul “spirit revolutionar”, ci de un nou avatar al resentimentului anticapitalist si antiliberal. Se nasc sub ochii nostri aliante  dintre cele mai stranii in numele acesui sindrom al adversitatii ireconciliabile in raport cu idea insasi a demnitatii individului ca veritabila fiinta civica, deci nu ca obiect de experimente colectiviste. Observam ca vechile coliziuni intre dreapta primordialista si stanga internationalista se estompeaza azi in favoarea unei coeziuni a refuzului societatii deschise.

A fost un moment extrem de emotionant sa particip, alaturi de H.-R. Patapievici, la lansarea de la Bucuresti, la sfarsitul lunii iunie, la exceptionala librarie “Anthony Frost” (felicitari pentru Vlad Niculescu si colegii sai!), a noii editii a “Manifestului Partidului Comunist” in seria despre traditia teoriei politice occidentale de la Yale University Press.

http://yalepress.yale.edu/book.asp?isbn=9780300123029

Coordonat de profesorul Jeffrey Isaac de la Universitatea Indiana din Bloomington, care a scris si introducerea, acest volum include textul “Manifestului”, succesivele prefete si cateva studii de exegeza critica. Am scris un eseu despre destinul marxismului in Europa de Est (inclusiv in fosta URSS).  Marx nu a fost, cum simplifica unii, filosoful Gulagului, dar nu putem vorbi despre Gulag fata a vorbi despre ideile lui Marx. Leszek Kolakowski avea dreptate: radacinile stalinismului se gasesc, via Lenin, in Marx. Multe din tezele ganditorului german se pretau la bastardizarile care au urmat.

Cuvantul rostit de H.-R. Patapievici exploreaza iluziile inteligentsiei de stanga din Vest pentru care Marx ar fi fost un filosof al democratiei, un ganditor esential diferit de ceea ce aveau sa invoce urmasii sai totalitari. Analiza critica si cri de coeur, discursul intelectualului roman atinge subiecte de mare si urgenta actualitate. Multumiri lui Cristi Patrasconiu care a filmat acea lansare/dezbatere.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6fHMINfkoWU#!

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: