Sa ucizi o institutie exemplara: Despre pontocratie si ICR

Nu multi politicieni se pot lauda ca au ucis o superba, exemplara institutie culturala. Prin masurile vizibile si invizibile luate impotriva ICR, neronianul Victor Ponta a realizat, cu maniacala perseverenta, aceasta performanta. Asa va ramane Ponta in istorie: egal cu nefastii Chisinevschi si Rautu, groparii culturii romanesti in anii stalinismului, primitiv, agresiv, distructiv. Sa-i detesti intr-atat pe H.-R. Patapievici, pe Tania Radu si pe Mircea Mihaies incat sa ignori extraordinarele lor realizari, este intr-adevar buimacitor. Atunci cand economia este in plina criza, tu incepi strangerea curelei exact acolo unde cheltuielile sunt minime si beneficiile maxime. O pilda de absenta socanta a rationalitatii economice. Ma intreb sincer ce-l sfatuieste Daniel Daianu, cunoscut intelectual si consilier onorific al premierului plagiator?

N-au contat nici protestele regizorilor, de la Andrei Serban si Cristi Puiu la Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu, nici miscarea papioanelor, nici miile de semnaturi pe cele cateva apeluri ale societatii civile, nici sutele de mesaje catre mega-plagiatorul Ponta semnate de nume de varf ale culturii mondiale. A contat provincialismul bezmetic si pagubos al unui premier obsedat de ce se spune si se scrie despre el. Mai vindicativ decat Adrian Nastase, mai insetat de lauri chiar decat Crin Antonescu, Ponta este intruchiparea mediocritatii perfecte. Idealul sau poetic, o stim, a fost si ramane Adrian Paunescu. Nu mai putin cel politic.

Mega-plagiatorul se comporta ca un taur in arena: doar ca nu culoarea rosu il scoate din minti, ci orice cuvant care-i diminueaza cumva imaginea, ceea ce el ar dori sa fie un etern monument. Monumentul vidului valoric, al neghiobiei si ranchiunei. Intr-o emisiune de televiziune, la inceputul lunii mai, proaspat numitul premier si inca nedemascatul mega-plagiator spunea ca va veni curand randul la taiere de fonduri pentru ICR. Parafrazez spusele sale: “Ei ne injura si noi sa-i platim? Cum vine asta? Vom face ceva sa-i scoatem de sub protectia lui Basescu”. Si-au facut-o. Cu varf si indesat. Acum au taiat bugetul pana la totala anihilare a insitutiei. Au supus-o unei ordonante de urgenta care ii schimba fundamental misiunea. Curtea Constitutionala a decis ca aceasta ordonanta este valida. ICR devine anexa unui senat condus de coalitia uslasa. Misiunea sa este una dictata de un protocronism obscurantist. Horia Patapievici a anuntat demisia conducerii dupa incheierea unor acte de gestionare.

Nu stim ce se va intampla cu numeroasele programe internationale initiate si sprijinite de ICR. Intre acestea, programul de burse ICR-Woodrow Wilson International Center for Scholars. Precizez, cat pot de apasat, ca nu am niciun fel de interes personal in acest program, cum nu are nici istoricul Christian Ostermann, directorul Institutului European de la Wilson Center. Au beneficiat de pe urma acestui program istorici, sociologi, politologi, filosofi, teologi, filologi interesati de dinamicile politice si intelectuale ale ultimei jumatati de veac XX. Selectia s-a facut intotdeauna pe criterii de merit, prin analiza riguroasa a proiectelor de catre un juriu la Bucuresti si altul la Washington. Repet, nu a existat niciun alt criteriu decat meritul profesional. Programul reprezinta o sansa unica pentru tinerii cercetatori romani de a avea acces la formidabilele resurse de la Wilson Center si de la Biblioteca Congresului. Asa cum suna prioritatile dictate de Ponta si mediocrii pe care ii reprezinta, mi-e teama ca ne apropiem vertiginos de lichidarea acestui exceptional program. Ca si al atator altor minunate initiative.

Scriu aceste randuri cu un insuportabil gust de cenusa in gura, revoltat si ingretosat, cu sentimentul ca singura atitudine rezonabila in asemenea timpuri ale rusinii este aceea din “Glossa” eminesciana. Dar cum poti ramane rece in fata acestei nesimtite agresiuni impotriva spiritului? Fii linistit, Victor Ponta, vei ramane pe veci in istoria culturii romanesti: ca unul dintre distrugatorii ei. Caliban a invins. Deocamdata.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12923074-horia-roman-patapievici-isi-demisia-conducerea-icr.htm

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/sa-ucizi-o-institutie-exemplara-despre-pontocratie-si-icr/

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: