Ce-ar fi spus E. Lovinescu: Scrisoare catre Horia Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu

 
Dragii mei Horia, Mircea si Tania,
 
Au fost ani minunati, ati realizat lucruri ce pareau de neimaginat in aceasta Romanie mereu nauca si macinata de atatea uri.
 
Seria de conferinte ICR-Universitatea Maryland-Wilson Center-Universitatea Georgetown a dus la volumele de la CEU Press care vor ramane, sunt sigur, ca o marturie pentru decenii a ce-ati si am realizat impreuna. Trei au aparut. Vor mai apare trei. Ma grabesc sa o spun, nu le-a subventionat nimeni. Nici macar nu s-a pus problema.

O jumatate de veac de tulburata istorie politica si intelectuala globala si-a gasit in aceasta serie o reflectare analitica de o luciditate si acuratete de-acum notate in multe reviste de mare prestigiu. Tineri intelectuali din Romania au putut sa intre intr-un circuit al ideilor de pe urma caruia vor profita nu doar ei, ci si colegii si studentii lor.

Dupa stiinta mea, nu exista ceva similar, un proiect de acelasi gen,  pe plan mondial. Va raman, alaturi de Bogdan C. Iacob, pe veci recunoscator. Tot astfel, bursele ICR-Woodrow Wilson Center raman unul dintre cele mai incitante si utile programe pentru cercetatorii tineri din Romania.
 
Dincolo de insultele unor pigmei si canalii, dincolo de insinuarile abjecte ale unor resentimentari incurabili, opera voasta institutionala si exemplul de profesionalism neclintit au schimbat perceptii , au sustinut valori veritabile si au generat asteptari pe care nimeni nu le va putea suprima.
 
Daca E. Lovinescu ar fi vazut ce-ati reusit voi, ar fi spus, asa inteleg eu sincronismul. Daca E. Lovinescu ar fi citit Ordonanta lui Ponta, s-ar fi reintors in mormant. Ar fi crezut ca citeste un articol din “Porunca vremii” ori “Sfarma Piatra”.
 
Cu deplina solidaritate,
Vladimir

Comments are closed.

%d bloggers like this: