Apocalipsa dupa El Crin: Lovitura de stat si problema paranoiei in politica (Updated)

Romania traieste de cateva saptamani in imaginatia lui Caragiale combinat cu Kafka si cu Ionesco. Rinocerii sunt la putere, vor sa impuna colonia penitenciara in care sa tina discursuri logoreice Rica Cacarau si Che Mangleala.

Vorbind la el acasa, nu in palatul prezidential uzurpat, ci in studioul Antenei 3, El Crin ne anunta ca, fara suspendare si referendum, Romania ar fi cazut, la toamna, in prapastia unor violente sociale fara egal. Demagog de subsol, iata-l acum si oracol. Marele maestru al turpitudinilor politice prevesteste si ameninta. Iata ce s-ar putea intampla daca, Doamne fereste, tiranul revine acolo unde m-am instalat eu, print al mahalalei. Vine apocalipsa sociala, oamenii vor deveni lupi pentru oameni, intram in Leviathanul terorii de strada. Inversarea raportului cauza-efect in dialectica uselista este halucinanta.

Totul, fireste, din cauza vrajmasilor vizibili si invizibili ai lui si ai mega-plagiatorului: canicula, SIE, PPE, MRU, HRP, TRU, GDS, ILD, revista “Nature”, purtatorii de papioane, “intelectualii cu suflete de sclavi” (citat din inegalabilul filosof politic Emil Constantinescu), PDL, Angela Merkel, Barroso, Viviane Reding, Vlad Perju, Vasile Blaga, Adrian Papahagi, Monica Macovei, Dragos Paul Aligica, Mihai Neamtu, Tom Gallagher, Teodor Baconsky, Sorin Ionita, Devis Grebu, Radu Moraru, Alexa Ionescu, platforma Blogary, “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Sebastian Lazaroiu, Mircea Mihaies, B1TV, Societatea Timisoara, Robert Turcescu, fortele subversive gata sa vanda tara, agentii acoperiti ai ICR, conducerea fara neam si tara eliminata de la IICCMER pentru ca a crescut in puful din Primaverii si nu in cartierele proletare din Brasov sau Tulcea, Andreea Pora, Mircea Cartarescu, Ion Vianu, Ion Cristoiu, Iulian Fota, Tia Serbanescu, Vlad Zografi, Fundatia “Ioan Barbus”, Andrei Cornea, Iulia Motoc, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, Dan Tapalaga, Dan Turturica, Radu Carp, Vlad Mixich, “vermina basista”, Andrei Plesu, Ioan Stanomir, Sabina Fati, Grigore Cartianu, Gabriel Liiceanu, Stefan Vlaston, Rodica Culcer, Dragos Ghitulete, Dan Andronic, Mircea Marian, Doina Jela, Cristian Campeanu, Cristian Patrasconiu, “22″, “Adevarul”, “Le Monde”, “El Pais”, “EvZ”, “Romania Libera” si cate alte oficine vor mai fi existand (spre a-l cita, cu aceste ultime cuvinte, pe nemuritorul procuror stalinist, sceleratul Andrei Ianuarievici Visinski, inspiratorul d’outre tombe al puciului inca neincheiat din aceste ultime saptamani). Evident, pe aceasta lista a inamicilor celui care, mai nou, pare sa fi scos steagul NATO din biroul in care comploteaza la Cotroceni si nu-l mai afiseaza la conferintele de presa, nu are cum figura postul de radio fratesc “Vocea Rusiei”. Ex oriente lux…

Este El Crin liberal? Nu ma refer aici la afilierea sa de partid, ci la convingerile si valorile sale, atatea cate le-ar avea. Are el ceva de-a face cu principiile individualismului civic, cu traditia gandirii critice, cu respectul pentru statul de drept, pentru lege? Mai degraba il vad ca pe un exponent paradigmatic a ceea ce Dragos Paul Aligica identifica cu acuratete drept scopul pucistilor: inlocuirea, cu orice mijloace si fara niciun fel de scrupule, a statului de drept prin statul oligarhic-kleptocratic-autoritar.

Iata o caracterizare excelenta a personajului scrisa de un forumist (semneaza Adrian Calin Ionescu) drept comentariu la articolul meu aparut in “EvZ” online si pe “Hyde Park”:

http://hydepark.ro/articol/articol/frisoanele-prezidentiale-ale-lui-el-crin-epurari-concedieri-vanatori-de-vrajitoare-1012.html

“Frecventa cu care iese la pupitrul de la Cotroceni, eterna cravata grena, in ton cu covorul scarilor, plasarea cat mai jos a microfonului si a pupitrului, pentru a-si exhiba nu numai inaltimea si mai buna integrare in rol, in cadru, dar si magnitudinea ca om, arata o preocupare pentru detalii triviale si un adevarat fetis fata de tot ce mai inainte a atins nemesisul sau, nemernicul de Basescu. Daca Basescu a iesit la pupitru de 40 de ori in opt ani, Antonescu va iesi de 80 de ori in doua luni, pentru a-si adjudeca scorul in memoria publica. E un caz clinic de narcisism si megalomanie, ceea ce e deja o constatare de loc comun.

Dar vreau sa spun ceva….E unul din marile delicii de spectator si de martor, de cititor al istoriei, sa vezi un ego intr-atat de stancos si greu ca plumbul prabusindu-se finalmente in gol de la mare inaltime. Toate egourile de natura asta sfarsesc in versiunea lor de “snuff movies”: un cap de Mussolini stalcit, de nerecunoscut, un Slobodan Milosevici gras, depresiv si bolnav intr-o carcera ignobila la Haga, un Saif al Islam Gaddafi speriat, cu amenintatorul lui deget aratator retezat de rebeli, etc. Toti actorii infamiei universale, aureolati de hubris si tintuiti locului de egoismul lor insurmontabil ajung fara gres, fara scapare in postura de marionete stricate, laminate, strivite de teascul timpului istoric. Nu e nici o indoiala aici; in lumea moderna europeana infamia pierde, dupa o lupta mai lunga sau mai scurta, si pierde in mod grotesc.

 Abia astept sa vad episodul final al lui Crin Antonescu. Oare cum va fi, deznodamantul acestui om? Vom avea, oare, noi cei mai josnici dintre poporeni, satisfactia unui spectacol, simbolic desigur, de “blood and gore” cu Antonescu in rol de victima a propriilor rataciri? Sper sa n-avem mult de asteptat”.

Cuvintele Monicai Lovinescu raman, iata, de o dogoritoare actualitate: “Hotarat lucru, istoria da mereu dreptate bunului simt”. Cum se spune in engleza, what goes around comes around…

Update: Intr-un inteviu dat publicatiei “DCNews”, dl Marius Oprea, autorul unei recente biografii a lui Train Basescu, considera ca acesta ar fi ostatecul unei paradigme de gandire stalinista, avandu-si originea in perioada cand era copil si adolescent, deci in eduatia de tip sovietic primita atunci. Istoricul Securitatii face o referinta la un caz faimos in epoca, acela al unui copil care, avand de ales intre loilalitate traditionala, aceea in raport cu familia, si devotamentul pentru statul sovietic, a ales sa-si tradeze familia. As dori sa punctez unele elemente menite sa clarifice subiectul. Dl Oprea provine el insusi dintr-o familie militara, a citit si el in copilarie si adolescenta textele obligatorii din epoca, multe direct indatorate vulgatei national-staliniste. Ceea ce nu l-a impiedicat sa nu se lase sedus si sa devina un critic al regimului. Nu exista asadar un fatal determinism educational, liberul arbitru este un fapt psihologic si moral real.

Povestea “pionierului-erou” Pavlik Morozov din satul Gherasimovka este un pic diferita decat o prezinta dl Oprea. Si-a denuntat tatal, nu parintii, in timpul colectivizarii, pentru ca ascundea grane. Tatal a fost deportat, a murit in Gulag, unchiul si verii l-au asasinat pe Pavlik (ori cel putin aceasta a fost versiunea NKVD). Pavlik a devenit subiectul unui cult, nu doar in URSS ci si, dupa stalinizarea Europei de Est, in “democratiile populare”, inclusiv in Romania. Dar la fel de puternic, daca nu chiar mai intens, era cultul elevei-partizana Zoia Kosmodemianskaia.

http://www.guardian.co.uk/books/2005/may/14/featuresreviews.guardianreview23

Au fost destule cazuri si in Romania de fii si fiice care luau cuvantul in sedinte spre condamna pozitiile “reactionare” ale propriilor parinti. Dl Oprea nu este un biograf impartial, nu scrie sine ira et studio, a fost si este implicat direct in batalia dintre conducerea PNL (Tariceanu, acum Antonescu) si Traian Basescu. Nu as numi pozitia lui Traian Basescu una stalinista. A facut Traian Basescu din statul de drept obiect de deriziune? Poate asa gandesc membrii USL, nu insa si organismele europene. Este lupta impotriva coruptiei o practica stalinista? De unde stie, in chip verificabil si pertinent, dl Oprea ca Pavik Morozov a fost modelul tanarului Traian Basescu? De ce-ar fi fost mai mult modelul sau decat, sa spunem, al lui Ion Iliescu ori al lui Adrian Nastase? Exista carti pe acest subiect, al pedagogiei staliniste a delatiunii, inclusiv despre Pavlik Morozov, deci cred ca un istoric care se respecta nu se avanta in asemenea speculatii pamfletare. Cat priveste stalinismul ca o cosmologie politica conspirationista, cu puternice accente paranoice, cred ca putem sa-l regasim in declaratiile de ieri ale lui Crin Antonescu la Antena 3.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/paranoia-lui-crin-antonescu-995112.html

Nu doresc sa polemizez cu Marius Oprea. Dar mi se pare cel putin hazardata aceasta formulare din partea unui cercetator al “pedagogiei infernale” cum a numit marea istorica franceza Annie Kriegel procesele-spectacol (show trials) proprii sistemului stalinist:

“Nu este nicio diferenţă între discursul care se regăsea în procesele staliniste şi cele pe care le clamează Traian Băsescu. Pe atunci partidul te condamna şi procurorii te lucrau pe lege. Nu vi se pare că seamănă puţin?”

Sincer, putem compara Codul Penal al statului de drept cu acela al dictaturilor staliniste? Putem compara rolul si puterile avocatilor atunci si acum? Nu stie dl Oprea ca procesele-spectacol erau bazate pe confesiunile extorcate prin forta si santaj psihologic din partea acuzatilor? E nevoie sa-i reamintesc memoriile Lenei Constante? Ori pe cele ale lui Artur London? Ori cartea doamnei Annie Bentoiu? Putem confunda modelul Visinski cu justitia unui stat membru al UE? Poate fi comparat procesul Nastase cu procesele perioadei de maxima teroare stalinista, inclusiv procesul Maniu-Mihalache, asa cum a facut-o doamna Hossu-Longin, ca sa nu mai vorbesc de sinistra coperta a unui numar din “Jurnalul National”? Putem compara procesele marilor corupti ai zilelor noastre cu cele inscenate in cadrul asa-ziselor Tribunale ale Poporului? Daca dl Oprea crede acest lucru, ar trebui sa ofere analize documentate care sa fie de indata aduse la cunostinta opiniei publice romanesti si internationale, a organismelor europene. Daca nu, e vorba de propaganda.

Pentru amuzament:

http://www.kmkz.ro/de_ras/texte/legenda-lui-cacarau/

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/apocalipsa-dupa-el-crin-lovitura-de-stat-a-salvat-romania/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: