Democratia romana in doliu: Guvernul Ponta pe urmele guvernului Goga-Cuza

Nu ma joc cu cuvintele. De la inceput le-am spus unor prieteni ca exista ceva in comportamentul tandemului Ponta-Antonescu care ma face sa ma gandesc la nefastul guvern Goga-Cuza. Un guvern care a introdus draconice masuri antisemite in Romania, a generat haos economic si panica sociala. Sute de mii de evrei si-au pierdut atunci cetatenia in urma masurilor adoptate de acel guvern de trista amintire. Reactiile internationale au fost extrem de dure (evident nu din partea dictatorilor fascisti). Un guvern al isteriei xenofobe si al faradelegii, s-a prabusit in februarie 1938 lasand in urma amintirea unui moment de delir fara margini. Care avea sa se accentueze mai tarziu, odata cu impunerea statului national-legionar. Nu mai vorbesc de sugrumarea democratiei in timpul dictaturii lui Carol al II-lea. Cititi “Raportul Final” al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, aparut la editura Polirom in 2005, si veti gasi detalii cutremuratoare despre acele timpuri de spaima, teroare si dezonoare.

Iata ca astazi, intr-o tara membra a NATO si a UE, premierul Victor Ponta, lider al Partidului Social Democrat, formatiune membra a familiei partidelor socialiste europene si a Internationalei Socialiste, a decis sa-l numeasca ministru pentru relatiile cu Parlamentul pe un negationist al Holocaustului numit Dan Sova. Este irelevant daca senatorul Sova, absolvent de drept si de istorie, da, de istorie, este sau nu un prieten apropiat al lui Ponta. Este irelevant ce crede dl Cristian Tudor Popescu despre acest subiect. Mai cu seama ca domnia sa este mentionat in amintitul “Raport Final”, la pagina 368, drept sustinator al negationistului francez Roger Garaudy. Credibilitatea sa in acest domeniu este nula.

Ceea ce conteaza este ca acest personaj, senatorul Dan Sova, a facut afirmatii publice obscen-negationiste privind pogromul de la Iasi. In mod normal, ar fi trebuit sa sufere consecintele legii. Din ratiuni ce-mi scapa, a ajuns la Washington sa se documenteze la Muzeul Memorial al Holocaustului. In loc sa fie penalizat, s-a ales cu un drum transatlantic. Din nou, aceasta excursie este irelevanta. Numirea sa de catre Victor Ponta in functia de ministru este o palma pe obrazul victimelor, o sfidare a eforturilor de confruntare onesta cu trecutul totalitar, fascist si comunist, o desconsiderare scandaloasa a tot ceea ce tine de omenie, decenta si onoare. Cu aceasta numire, Victor Ponta a pasit decisiv in directia predecesorilor sai fascisti din guvernul Goga-Cuza. Sa speram ca nici guvernul sau nu va sfarsi altfel.

Reactia domnului deputat Aurel Vainer, lider al comunitatii evreilor din Romania, mi se pare ca spune tot ce este de spus: toti oamenii cinstiti din aceasta tara ar trebui sa poarte banderola neagra la mana. Democratia romaneasca este intr-adevar indoliata.

http://www.ziare.com/aurel-vainer/stiri-aurel-vainer/aurel-vainer-despre-numirea-lui-sova-mi-as-pune-banderola-neagra-la-mana-1182902

Reactiile internationale nu vor intarzia. Romania va fi si mai criticata, si mai izolata. Piromanii Ponta, Antonescu si Voiculescu au de ce sa-si frece mainile cu satisfactie. Au reusit. La Cotroceni, presdintele interimar al Romaniei, senatorul Crin Antonescu, absolvent de istorie si el, student favorit al profesoarei Zoe Petre, a avut cuvinte dure la adresa lui Traian Basescu. N-a suflat o vorba despre ministrul nominalizat Sova. A semnat numirea negationistului.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4265352,00.html

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-12973017-efraim-zuroff-centrul-simon-wiesenthal-rfi-dan-sova-oaspete-binevenit-iran-revoltator-afla-guvern.htm

http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=280374

Pentru comentarii:

Democratia romana in doliu: Guvernul Ponta pe urmele guvernului Goga-Cuza

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: