Nimeni nu va plange dupa Andrei Marga

Inteleg ca dl Andrei Marga a fost, pentru prima oara in viata sa, chemat la Parchetul General. Este o veste care nu poate sa nu te puna pe ganduri. Tulburator, desigur, dar nu atat de neasteptat acest moment. Cand un profesor de filosofie, specialist in Marcuse si in Habermas, in liberalism si in pragmatism, un promotor al unificarii europene, un inamic al oricarui sovinism, ajunge sa fraternizeze cu un grup de infractori politici, te intrebi ce s-a intamplat, cum este posibil sa coboare intr-atat, cum se explica orbirea sa? Ori, cu un cuvant dur, dar potrivit, rinocerizarea sa?

Cand il vezi scriind editoriale intr-o imunda fituica electonica ce-si zice “cotidianul”, te crucesti, te freci la ochi si spui: “Sa fie acesta profesorul Marga pe care l-am cunoscut inca din anii 70?” Cand, ajuns ministru de externe intr-un jalnic guvern nascut din tradari, lasitati, santaj si mita, face declaratii admirative la adresa lui Putin, iti spui ca omul are grave probleme de concentrare (ma exprim eufemistic). Cand nu pierde vreo ocazie sa-l infiereze pe Traian Basescu drept diavolul incarnat, te intrebi daca nu este necesara o oarecare terapie psihologica. Ma rog, in compania mega-plagiatorului Ponta (pe care s-a grabit sa-l exonereze, riscandu-si propria onoare) si a unui demagog exaltat si logoreic precum El Crin, sarmanul profesor de filosofie si-a gasit o companie pentru care merita, de fapt, compatimit.

Plecarea lui Andrei Marga din fruntea Ministerului de Externe este binevenita nu doar pentru diplomatia romaneasca pe care a reusit sa o decredibilizeze cu o viteza ametitoare, dar, nu mai putin, pentru el insusi. Orice va face in continuare, bursier la o mare institutie de cercetare, ambasador, profesor invitat, va fi mult mai putin auto-distructiv pentru imaginea sa decat ce-a facut in aceste ultime luni. Cum a putut acest om sa ajunga sa fie implicat intr-o actiune ce tine de zona penalului, adica impiedicarea presedintelul ales al Romaniei sa-si exervcite mandatul constitutional? Sunt convins ca impostorul Ponta va minti gales si va plasa toata responsablitatea pe umerii lui Marga. Ori, mai exact spus, culpabilitatea.

Nu fac parte dintre cei care cauta tot felul de pete in biografia ganditorului clujean, mai ales din perioda cand era un tanar asistent la Univeritatea “Babes-Bolyai”. Am salutat cu ani in urma alegerea sa in fruntea PNT-CD. Am inteles si de ce a demisionat. Stiu exact rolul sau in infiintarea Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii “Babes-Bolyai”. Am pretuit eforturile de reforme educationale din anii cand a fost ministru. Ca rector, in anii 90, a dovedit viziune si curaj. Apoi, lucrurile au derapat, mai ales cand s-a obstinat sa pastreze un monopol al puterii in universitate. Oameni care tineau la el au fost tot mai derutati si mai deziluzionati. Accentuez insa rolul sau in initierea si sustinerea excelentei reviste “Verso”, amenintata azi cu disparitia.

Nu cred ca urmasul sau la Externe este mai onest ori mai inteligent decat Andrei Marga. Dar nu aceasta este problema. Nu ma mira ca Titus Corlatean este acolo. Familia sa politica se numeste mafia pesedista. Pana la trista transfigurare din ultimii ani, Andrei Marga apartinea, ori parea sa apartina, altei familii. Tocmai de aceea, nimeni nu va varsa lacrimi la plecarea sa, dupa o meteorica prezenta, din fruntea Ministerului de Externe al unui guvern care a reusit sa distruga imaginea Romaniei ca stat de drept.

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/nimeni-nu-va-plange-dupa-andrei-marga/

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: