Despre cainta ministrului Dan Sova si riscul politizarii memoriei Holocaustului

Vestea imbucuratoare este ca, in fine, domnul Dan Sova anunta public ca regreta nefericitele opinii exprimate in luna martie 2012 privind inexistenta Holocaustului in Romania si rolul presupus benefic al lui Ion Antonescu in raport cu evreii din Romania. Tin sa precizez ca nu doar evreii au fost tinta masurilor de exterminare luate de dictatura antonesciana, ci si minoritatea rroma. N-am vazut ca dl Sova sa spuna ceva pe acest subiect.
 
Nu ma voi hazarda aici si acum intr-o analiza psihologica privind sinceritatea caintei domnului Sova. Poate ca este sincer. Ramane faptul ca un personaj politic, absolvent de drept si de istorie, caruia i-a fost necesara o vizita de documentare la Washington (de trei zile) la Muzeul Memorial al Holocaustului pentru a afla lucruri de mult timp stiute si pentru a renunta la convingerile sale negationiste, nu are ce cauta in guvernul unei tari democratice, membra in UE si NATO. Oricum, nu in anul in care a facut aceste abominabile declaratii. Oricum, nu inainte de a regreta public (din nou, ramane de evaluat cat de convins) enormitatile debitate cu nonsalanta cu doar cateva luni in urma. In conditiile date, este limpede ca declaratia actuala a domnului Sova poate crea impresia de oportunism.
 
Inteleg ca dl Sova va colabora cu Institutul “Wiesel”, pana recent aflat in subordinea Ministerului Culturii, trecut acum in subordinea directa a premierului Victor Ponta. Domnul Alexandru Florian este director general al acestui Institut. Istoricul militar, generalul Mihai Ionescu joaca si el un rol important in acel Institut. Iarasi, mi se spune ca dl Mihai Ionescu colaboreaza strans cu premierul Ponta.
 
Se propune acum, de catre un senator PSD, membru al guvernului Ponta, recent acuzat (cu probe irefutabile) de afirmatii negationiste, o colaborare intre Institutul “Ovidiu Sincai” al PSD si un institut stiintific pe un subiect de o maxima importanta. Este vorba cumva de o politizare a subiectului Holocaustului?
 
 “Astfel, la iniţiativa mea, Institutul Social Democrat va introduce, începând de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, curs care se va bucura de sprijinul Institutului ‘Ellie Wiesel’ din Bucureşti”, a subliniat Şova.De ce trebuie o colaborare cu Institutul PSD, un think tank de partid, si nu cu Ministerul Educatiei si Cercetarii? Inteleg ca dl Florian, care, ca si dl general Mihai Ionescu, profesor la SNSPA, se afla acum in subordinea directa a premierului Ponta, considera ca dl Sova a spus tot ceea ce-ar fi trebuit spus si ca subiectul trebuie acum inchis. Dl Florian nu are, din cate cunosc, vreun mandat sa vorbeasca in numele comunitatii evreilor care traiesc ori sunt originari din Romania. Poate vorbi in numele Institutului pe care il conduce, organism de stat subordonat direct premierului unui guvern din care face parte dl Sova. Aici, unde traiesc eu, acest lucru s-ar numi conflict de interese. In ce ma priveste, sunt mai putin sigur de credibilitatea lui Dan Sova, chiar daca a spus ce-a spus in ultimele zile. Si, nu ma indoiesc, nu sunt singurul care gandeste astfel.

PS Pe 12 august se implinesc 60 de ani de la executarea, din ordinul lui Stalin, marcat de o galopanta paranoia antisemita, a unui grup de scriitori sovietici de limba idis, implicati in activitatile Comitetului Evreiesc Antifascist. Laureat al Premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, al carui nume il poarta Institutul mentionat mai sus, a scris o carte rascolittaore despre unul dintre acestia, poetul Peretz Markish (“Testament pentru un poet evreu asasinat”). Vreau sa accentuez aici, cat se poate de raspicat, ca antisemitismul, sovinismul, rasismul, sunt total inacceptabile in lumea civilizata. Negationismul, fie ca este vorba de crimele comunismului ori de acelea ale fascismului, este obscen si trebuie condamnat in acesti termeni.

Cum a ajuns Institutul Holocaustului în subordinea lui Ponta

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: