Despre lovituri de stat, puciuri parlamentare si alte teme actuale: Un scurt raspuns domnului Radu Calin Cristea

Sunt cumva mirat ca dl Radu Calin Cristea, admirator declarat al stilului relaxat si voios, bon chic bon genre, al lui Victor Ponta, nu pare sa fie tulburat de desfiintarea TVR Cultural si de numirea in guvern, ca ministru pentru relatiile cu Parlamentul, a negationistului Holocaustului, Dan Sova. Este in schimb extrem de iritat de ceea ce scriu eu. Mai mult, este ingrijorat de sifonarea prestigiului meu academic in urma textelor pe care le scriu in tara. In paginile “Observatorului Cultural” se intreaba, in consens de altfel cu un mai vechi articol al d-lui George Stanca, de ce sunt atat de prezent in dezbaterile romanesti, de parca as trai in Romania.

Dl Stanca imi atragea atentia ca nu ma trag din Glad, Gelu si mai ales din Menumorut. Recunosc, are dreptate. Nici macar din Decebal si Traian nu ma trag. Mai sofisticat, dl Cristea este doar uimit de aceasta angajare publica care i se pare neindoios partizana. Nu discut acum partizanatele d-lui Cristea. Ele sunt cat se poate de cunoscute. Venind totusi de la un respectat candva redactor al “Europei Libere”(in anii 90), uimirea sa este ea insasi umitoare. Imi amintesc perfect de cei care ma sfatuiau “binevoitor” in anii 80 sa-mi vad de cariera academica occidentala si sa nu-mi pierd vremea cu articole transmise la indeosebi  la  “Europa Libera”, dar si la  “Vocea Americii”, BBC, Radio France si Deutsche Welle. N-am cedat atunci, nu am niciun motiv sa cedez acum.

Cat priveste “prestigiul sifonat”, ii semnalez d-lui Radu Calin Cristea volumul meu tocmai aparut la University of California Press, “The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the 20th Century” (link pe dreapta, chiar aici pe blog) care va fi lansat in noiembrie la Goethe Institute de-aici, din Washington. Vor avea loc numeroase lansari in universitati, inclusiv in cadrul prestigiosului Committee on Social Thought de la University of Chicago.

Ii semnalez si volumul aparut luna trecuta la Central European Press intitulat “The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, co-editat impreuna cu dr Bogdan Cristian Iacob. La mine la universitate, har Domnului, primesc anual calificative superlative. Deci nu exista vreun motiv de ingrijorare la capitolul performantelor mele intelectuale in Vest. Ceea ce deranjeaza, evident, este ca nu-mi pun botnita si nu tac in momentul in care statul de drept din Romania este atacat in chip cinic si iresponsabil.

http://www.ceupress.com/books/html/TheEndandtheBeginning.htm

Cat priveste conceptul, da, domnule Cristea, conceptul de puci parlamentar, nu a fost introdus de MRU anul acesta din ratiuni de competitie cu USL. L-a folosit pentru ca apartine unui lexic acceptat in comunitatea internationala de jurnalisti si cercetatori cand este vorba de asemenea subiecte. Impreuna cu Dragos Paul Aligica (de la Universitatea George Mason), am folosit acest concept in aprilie 2007 intr-un comentariu aparut in “Wall Street Journal” (Europe) despre puciul parlamentar care a dus la prima suspendare a unui presedinte ales al Romaniei (nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu nu s-au bucurat de asemenea “recunoasteri”, dar le-au sustinut calduros in cazul lui Traian Basescu, ca probe de “fair play”, n’est-ce pas?) Stiu ca obisnuiti sa cititi acel ziar, ba uneori ati si scris acolo :)

Studiez de ani de zile problemele democratizarii, dar si cele legate de prabusirea regimurilor democratice. Mi-ar face o mare placere ca, atunci cand vin in tara, sa purtam o discutie, noi doi, la TVR, despre cum pier democratiile (titlul unei celebre carti de Jean-Francois Revel). Din pacate, nu o vom putea face la defunctul TVR Cultural.

Sugestii de lectura pe aceste subiecte:

http://www.contributors.ro/global-europa/scopul-si-mijloacele-sau-cum-se-poate-distruge-o-democratie/

http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/la-ruleta-ruseasca~ni8peh

http://www.revista22.ro/catuse-sa-fie-daca-altfel-nu-se-poate-17040.html

http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Sa_ma_duc-sa_ma_zbat-sa_musc-sa_rup_7_752394757.html#

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-se-ascunde-in-spatele-atacului-usl-impotriva-sie-273240.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/despre-cainta-ministrului-dan-sova-si-riscul-politizarii-holocaustului-995970.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/Valentin-Nicolau-996054.html#ixzz23Emfb56p

Radu Calin Cristea, in “Adevarul”,  despre noul premier Victor Ponta:

“Într-o lume politică plesnind de tensiuni, umori şi discursuri scrâşnite, remarc cu plăcere stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări preţioase despre cele mai incomode teme ale guvernării.”

http://www.dcnews.ro/2012/06/cine-este-radu-calin-cristea-noul-director-interimar-al-tvr/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: