Şocul puciştilor

 
Pana in ultima clipa, pucistii au sperat ca judecatorii vor vota pentru validarea farsei. De-aici si socul pe care l-au trait in momentul cand planurile lor s-au spulberat. Pana in ultima clipa, i-au bombardat pe membrii CCR cu tot felul de bazaconii statistice sperand sa-i ameteasca definitiv. Pana in ultima clipa au recurs la toate mijloacele imaginabile de intimidare. Dar au pierdut.
 
Nu toata lumea are psihologia unui puscariabil precum baronul penelist din Iasi (Relu Fenechiu). Nu toata lumea e plecata cu sorcova precum micul caudillo din fruntea acelui partid. Nu toata lumea este gata sa se sacrifice pentru marita glorie a unui plagiator ordinar si a unui mogul securist.

El Crin s-a jurat, practic, ca se retrage din politica daca Traian Basescu revine la Cotroceni pe baza legala. Acum neaga legalitatea deciziei Curtii Constitutionale, se da de ceasul mortii spre a justifica nejustificabilul. Dar micul Napoleon de pe ulita noastra nu este cunoscut prin consecventa, ci prin fatuitate si vacuitate, prin tupeu si prin gaunosenie, prin grobianism si prin lipsa de rusine. Nu da doi bani pe lege, cum nu da doi bani pe onoare. A promis solemn un lucru (imi amintesc perfect scena din Parlament, ar trebui transmisa zilnic, de zeci de ori), acum invoca “realitatea” pentru a nu se tine de cuvant. Are vocatie de tradator, de sperjur.

El Crin a trait in aceste ultime saptamani in vis. A simtit, cu o ostentativa satisfactie, cum este sa te asezi in fata scarii prezidentiale, cu steaguri in spate si cu microfoane in fata, vrea sa revina acolo, sa se eternizeze intr-un jilt prezidential. Cu ale sale aere martiale, megalomanului nu-i mai lipsea decat sceptrul lui Ceausescu. In dreams begin responsibilities, suna un rand din Yeats pe care Delmore Schwartz l-a transformat in titlul unei celebre povestiri. Pentru El Crin, visul de la Cotroceni a semnificat apoteoza iresponsabilitatii.

El Crin ne anunta ca ramane pe baricade, ca lupta pentru umilitii si obiditii acestei tari. Grandomanul lider penelist peroreaza in chip peronist in numele unei presupuse armate de descamisados. Va urma, mi-e teama, o perioada in care regimul pontocratic va continua sa sustina crinocentrismul isteric, versiune damboviteana a celei mai nefaste perioade din istoria peronismului, dezastruosul experiment populist din Argentina. Reactiile delirante ale lui El Crin de dupa anuntul votului CCR sunt de un ridicol absolut. Pe acest om nu-l va scoate din scena decat un imens hohot de ras national. Ori, cine stie, un consult psihiatric organizat in regim de extrema urgenta.

Faptul ca un personaj precum Relu Fenechiu anunta de-acum intentia factiunii antonesciene de a organiza o noua suspendare probeaza ca acesti oameni nu au absolut nicio retinere in a-si urmari planurile distructive. Trebuie sa li se spuna, cu maxima claritate, de catre toate fortele responsabile, de fapt intregi la minte, din Romania: Ajunge!

Solidar cu partenerul sau de faradelegi, premierul mega-plagiator neaga cetatenilor acestei tari dreptul de a trai in normalitate atunci cand afirma ca, in pofida deciziei CCR, Traian Basescu este un presedinte ilegitim. Mai mult, neinvatand nimic din aceasta infrangere, pentru ca infrangere a fost, din faptul ca nu poate calca in picioare statul de drept, Ponta acuza campania care a fost dusa in strainatate “impotriva Romaniei” (asemeni oricarui dictator de duzina, mega-plagiatorul se confunda pe sine cu tara) si afirma, absolut fara nicio dovada, in chip aiuritor, fara a clipi, ca “s-au cheltuit milioane de euro” pentru scrierea articolelor “anti-romanesti”.

Ramane de vazut cat s-a cheltuit pentru a-i aranja lui Ponta articole favorabile pe la diverse firme de lobby politic. Sedus de propriile-i palavre si obsesii, omul pare pur si simplu incapabil sa gandeasca in chip logic. Se asociaza cu cazul clinic reprezentat de El Crin, pentru care cei sase judecatori care au format majoritatea la CCR ar fi “sase politruci”. Asa intelege El Crin democratia. Daca cei doi pucisti dovedesc ceva cu al lor comportament nauc si naucitor este faptul ca prostia joaca un rol adeseori decisiv in istorie.

 
Pentru comentarii:
 
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: