Regimul Ponta-Antonescu anihileaza ICR: Un guvern intelofob si occidentofob

Cine a a sperat ca regimul Ponta-Antonescu va descoperi, in fine, ceea ce se cheama mintea romanului cea de pe urma s-a inselat teribil. In pofida promisiunilor cinice ale lui Victor Ponta, facute sub presiunea revoltei artistilor si a societatii civile, ca nu se va atinge de ICR, a facut-o cat a putut de nefast si nedemn. Fiecare gest al mega-plagiatorului este unul ignobil., tradand o mentalitate totalitara.  Punctul de plecare in directia anihilarii ICR a fost o “Ordonanta de Urgenta” care va intra in istoria dezonoarei la romani.

Cu exceptia perioadei dominata de cuplul de sinistra amintire Chisinevschi-Rautu, niciodata in istoria acestei tari conflictul dintre politica si cultura nu a fost mai acut, mai tragic si mai costisitor. Ca si dictatorii ideologici ai epocii staliniste, cuplul Ponta-Antonescu actioneaza cu frenezia piromanului. Asemeni predecesorilor comunisti, de la Ana Pauker si Gheorghiu-Dej la Nicolae si Elena Ceausescu, acest tandem isi face un titlu de glorie din a dezeuropeniza Romania.

Mai nou, in ciuda promisiunilor facute de ministrul de finante Florin Georgescu, in ciuda faptului ca Ponta si Antonescu au scapat de acel nemesis al lor care era echipa Patapievici-Mihaies-Tania Radu, nu a fost operata acea rectificare bugetara care sa fi salvat proiectele majore ale ICR, macar pana la sfarsitul anulului acesta. Vor muri astfel actiuni esentiale de promovare a culturii romanesti contemporane, vor fi desfacute contracte, vor fi abandonate parteneriate obtinute cu imense stradanii. Gruparea care conduce acum Romania este fundamental ostila valorilor spiritului, ostila intelectualilor si ostila Occidentului democratic.

Extinctia ICR ca institutie capabila de importante, oneste si eficiente proiecte internationale este acum inevitabila. Nimic, dar absolut nimic, nu facea acest lucru necesar. Argumentele financiare sunt de un ridicol total. Atacul imporiva ICR nu a avut alta motivatie decat aceea resentimentar-politica. Timp in care sute de mii de euro au fost alocati pentru concertul lui Lady Gaga si pentru raliul automobilistic dela Sibiu, un pet project al premierului mega-plagiator. Iar intelectualii devotati dioscurilor trimit proteste impotriva “procurorilor stalinisti” si se plang, in continuare, de tirania basesciana. Desi observ ca lista acestor protestatari cam scade…

In aceste conditii, institutul nu-si va mai putea desfasura proiectele programate pana la sfarsitul anului, fiind afectate, printre altele, si pregatirile pentru participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013. ICR deschisese o linie speciala de finantare pentru realizarea cat mai multor traduceri din literatura romana in franceza, pentru standul Romaniei de la Paris pe care il organizeaza anul viitor, insa nu vor mai exista fonduri pentru aceasta, a precizat pentru Mediafax secretarul general al ICR Dan Croitoru.

Aventura pucista a dus la o situatie menita sa probeze reversibilitatea achizitiilor democratice. Este un exemplu mai mult decat nelinistitor de de-democratizare fortata si accelerata. Un stat integrat in structurile euro-atlantice si in Uniunea Europeana a ajuns subit in situatia ca aceste angajamente strategice si alegeri existentiale sa se clatine cat se poate de alarmant. Intelofobia agresiva se ingenmaneaza, in regimul Ponta-Antonescu-Voiculescu, cu occidentofobia viscerala. Este vorba de ceea ce Marin Preda a diagnosticat candva drept revansa spiritului primar agresiv. Sau, altfel spus, avem de-a face cu imense complexe de inferioritate, cu o iresponsabilitate impertinenta, cu o insatiabila cupiditate, cu metehne mafiotice, cu puseuri de tupeu nevrotic si, mai ales, cu voluptatea ticalosiei.

Am scris despre aceste lucruri in numarul pe luna iulie al excelentei reviste “Orizont” care apare la Timisoara. In acelasi numar, recomand amintirile din anii terorii staliniste ale Micaelei Ghitescu, articolul profesorului Virgil Nemoianu despre receptarea in Romania a ideilor pe care incerc sa le promovez in scrierile mele si eseul lui Liviu G. Stan despre volumul sociologului german Worl Lepenies aparut recent in colectia “Constelatii” pe care o coordonez la editura Curtea Veche:

http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/Orizont_p.19.pdf

http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/Orizont_p.18.pdf

http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/Orizont_p.20_merged.pdf

PS Este de-a dreptul comic ca intelectualii lui Crin si Ponta, deci ai lui Voiculescu si Iliescu, sa invoce in oficiosul ideologic al USL (“Observator Cultural”), impotriva celor care se opun “asaltului faradelegii” (spre a folosi sintagma d-lui Ion Vianu) una din cartile fundamentale ale gandirii anti-totalitare (“Gandirea captiva” de Czeslaw Milosz). Ori n-au citit cartea lui Milosz, ori, in caz ca au citit-o, n-au inteles nimic din ea. “Gandirea captiva” deplange participarea intelectualilor la orgiile ideologice ale inamicilor statului de drept. Cei criticati acum de catre intelectualii lui Antonescu si Ponta si-au ridicat vocea impotriva unor actiuni menite sa distruga statul de drept si sa erodeze pana la extinctie independenta justitiei. Nu mai vorbesc despre aberanta retorica anti-occidentala si despre acuzatiile paranoice pe tema “agenturii” platita de ICR. Nu recunosc acesti oameni, impietriti in dorinta de a-l elimina pe Traian Basescu, obsesiile ideologice ceausiste? Nu pot detecta resurectia cliseelor staliniste in discursul uselist? Este evident ca echipa OC a cam abuzat in aceste zile de somnifere morale.

Nu fara legatura cu subiectul, ma intreb ce gandeste domnul Daniel Daianu, consilier onorific al lui Victor Ponta si cunoscut intelectual public, despre distrugerea ICR. Va protesta in vreun fel?

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-13098769-icr-acuza-victor-ponta-premierul-dezinformeaza-privire-bugetul-institutului-activitatea-este-blocata.htm

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/regimul-uselist-intelofob-si-occidentofob/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: