Puristii, echidistantii si borfasii

Sunt unii care imi reproseaza severitatea formularilor legate de ceea ce apare tot mai clar drept solidaritatea escrocilor politici. Le raspund cat pot de limpede si fara ezitare: ceea ce s-a petrecut in Romania in vara anului 2012 a fost batjocorirea a tot ceea ce inseamna respectul pentru lege si pentru statul de drept. Trist este ca oameni bine informati, chiar unii intelectuali cunoscuti, au gasit de cuviinta sa rationalizeze ceea doctorul Ion Vianu, fost disident si respectat scriitor, a definit cat se poate de corect drept asaltul faradelegii. Cineva ma intreba daca intr-un text pe care l-as publica aici, in Statele Unite, as folosi termeni precum escroci si nemernici. Neindoios, i-as numi crooks and scoundrels. De altfel, chiar am scris un asemenea eseu analitic unde o citez pe Herta Muller.

Sa te prefaci ca nu stii cine sunt si ce-au facut aceste personaje, sa pui semnul egalitatii intre cei care au organizat lovitura de stat si tabara care li s-a opus, este o proba de cecitate, in cel mai bun caz. Parca ii aud pe echidistanti peste cateva luni ori peste cativa ani jurandu-se ca, de fapt, ei nu stiau, nu erau la curent, s-au lasat sedusi de aparente. In ce ma priveste, nu am niciun motiv sa-mi cenzurez gandurile si cuvintele, sa-mi interzic libertatea de opinie si de expresie.

Cand este limpede ca lumina zilei ca s-a furat ca-n codru la referendum, a protesta impotriva eforturilor justitiei de a lumina ce s-a petrecut este o proba de penibila fatarnicie. Ponta si Antonescu stiu exact cum s-au comis fraudele, au fost, impreuna cu Felix, regizorii mega-fraudei, tot asa cum Dej, Teohari Georgescu si Ana Pauker au fost regizorii masluirii nerusinate a alegerilor din noiembrie 1946. Salut aici articolul de azi al lui Dan Tapalaga, aparut pe “Hotnews”, in care se spune lucrurilor pe nume, direct, explicit, onest si corect. Prin atitudinea sa, acel Munchausen de Dambovita, plagiatorul stiut in toata lumea ca pungas intelectual, Victor Ponta, isi compromite profesiunea. Nu pe aceea de activist pesedist, ci aceea de om al legii, de procuror. Textul lui Dan Tapalaga mi-a adus in minte o celebra scrisoare trimisa din inchisoare de Adam Michnik generalului Czeslaw Kiszczak, ministrul de interne al juntei lui Jaruzelski, in timpul Legii Martiale din Polonia.

Generalul ii propusese faimosului istoric si disident eliberarea cu conditia sa paraseasca Polonia, eventual pentru Coasta de Azur. Michnik a refuzat cu demnitate infama oferta. I-a scris politistului sef al dictaturii un mesaj caruia chiar si criticii sai mai vechi ori mai noi nu-i contesta curajul si nobletea. Asa cum Tapalaga se adreseaza azi lui Ponta, Michnik i-a scris lui Kiszczak spunandu-i ca acesta nu va pricepe niciodata ratiunea refuzului sau pentru simplul motiv ca el, Adam Michnik, este un om, iar generalul Kiszczak este un porc. I-as indemna pe puristi sa mearga inapoi la “Scrisorile din inchisoare” ale lui Michnik (traduse in romaneste la Polirom de Adriana Babeti si Mircea Mihaies) si sa reciteasca acea scrisoare. Poate vor fi mai putin framantati de absenta limbajului academic atunci cand ai de-a face cu gangsteri, snapani, poltroni si puslamale.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13178314-procuroare-fanfaroane.htm

http://www.polirom.ro/catalog/carte/scrisori-din-inchisoare-si-alte-eseuri-104/

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/global-europa/puristii-echidistantii-si-borfasii/

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: