Paroxismul miseliei: Au revenit hingherii culturii

Nu credeam ca se poate ajunge la actualele cote ale miseliei. Fosti turnatori ai Securitatii sunt invitati la emisiuni de televiziune sa ingroape in dejectiile calomniei ordinare o exemplara institutie de cultura, admirata in marile capitale ale lumii, elogiata de personalitati de varf ale spiritului. Ce mai conteaza ce spun Andrei Serban, Andrei Cornea, Cristi Puiu, Ion Vianu si Lucian Pintilie atunci cand ne stau la dispozitie panseurile lui Ion Spanu si ale lui Sorin Rosca Stanescu? Cui sa-i mai pese de consideratiile lui Andrei Plesu cand avem acces la estetica lui Hasotti si la hermeneutica lui Marga?

Fostul profesor de istoria filosofiei Andrei Marga s-a protocronizat pana la punctul in care a ajuns sa ofere opinii apodictice despre prioritatile romanesti in stiinta, inclusiv descoperirea caloriferului. Nu-l sperie ridicolul, este imun la orice se spune despre el. Maine, pe urmele revistei “Flacara” din vremea lui Paunescu, ne va tine lectii despre cum l-a furat Norbert Wiener pe Odobleja. Fostul presedinte al PNTCD pare tot mai ratacit intr-un hiper-romanism inrudit cu excesele etnocentrice ale epocii lui Slobodan Milosevici. Specialistul in pragmatism filosofic a esuat intr-un jenant paseism, in organicism neo-romantic si in pasunism gaunos.

In paginile unei imunde publicatii online care , zicandu-si “cotidianul”, jigneste zilnic memoria lui Ion Ratiu, au aparut minciuni abominabile, semnate de un personaj al subteranelor fetide, atacuri de un jeg incredibil la adresa unuia dintre marii scriitori ai Romaniei. Ma refer la Mircea Cartarescu. Forumul acelei fituici electronice este un malodorant tomberon in care se revarsa cele mai dezgustatoare atacuri la persoana cunoscute in Romania post-decembrista. Trebuie sa admit ca nu ma face deloc fericit ceea pot citi uneori si pe forumul EvZ ori pe cele ale altor ziare. De unde atata patima si violenta verbala?

Se vehiculeaza toate poncilfele securiste ca si cum ar fi adevaruri revelate. Mizeriile la care ma refer au fost reluate intr-o emisiune de pe “Realitatea”. Se fac procese de intentie, se ameninta cu “deschideri de dosare penale”, noii inchizitori isi ascut cutitele vendetelor la care au visat de ani de zile. A sosit, in fine, clipa lor.

“Neutrii”, “dezinteresatii”, “obiectivii” de la “Observator Cultural”, isi pot freca mainile cu satisfactie. Nici prin gand nu le trece ca Andrei Marga ar putea fi numit “sinecurist”. Nu, el este omul potrvit la locul potrivit. Inadecvati erau Horia Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu. Andrei Marga munceste din greu pentru “propasirea adevaratei culturi romanesti”. Asuda copios pentru binele neamului. Cand e nevoie, vine in studiouri si ii vestejeste pe intelectualii fara radacini in glia ancestrala si fara certificat de devotament pentru “valorile consacrate”.

Ura pentru Mircea Cartarescu, asemeni celei pentru Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici si Andrei Plesu, este un revelator al situatiei spirituale din Romania de azi: spuneti-mi cine il uraste pe Cartarescu pentru a va spune cine uraste pluralismul, modernitatea, buna cuviinta si inovatia estetica. Este vorba de urmasii “patronului” de la “Saptamana”, ai lui Eugen Barbu si ai mafiei sale de hingheri ai culturii.

Bonus:

Nicolae Ceauşescu va fi decorat post-mortem pentru merite deosebite în cultura românească. “Da, a promovat caloriferul! A făcut-o inteligent, caloriferul a intrat în subconştientul românului. Să ne gândim că ne uitam la calorifer ca la Dumnezeu pe vremea lui. Mai ales iarna, românul își omora timpul liber cu multă cultură şi câte un pic de căldură”, a declarat artistul tinichigiu Vasile Spanac, şeful filialei ICR din Popricani.

Citiţi mai mult: Marea rebranșare a României la cultură. Aproape toate glumele despre caloriferul lui Andrei Marga – Panorama > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Marea-rebranare-a-Romniei-la-cultur-Aproape-toate-glumele-despre-caloriferul-lui-Andre-100552.html#ixzz298h3w2au
EVZ.ro

 

Pentru comentarii:

http://hydepark.ro/articol/articol/paroxismul-miseliei-au-revenit-hingherii-culturii-1105.html

Advertisements

One Response to Paroxismul miseliei: Au revenit hingherii culturii

  1. […] într-o violenţă colectivă reală. Dacă toate acestea nu erau suficiente, astăzi vorbim de caloriferiadă şi-i cerem decontul lui Cărtărescu – mai penibil de-atât nici că se putea, dar cu […]

%d bloggers like this: